«Ισχυρή κυβέρνηση» ζητάει η Μέρκελ ενώ το «Time» θέλει να της πούμε «ευχαριστώ»

Το μήνυμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, για «ισχυρή κυβέρνηση» που «πρέπει» να προκύψει από τις  εκλογές, όπως το είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία η Γερμανίδα Καγκελάριος, ανέλαβε να μεταφέρει στους πολιτικούς αρχηγούς, κατ’ εντολή του κ. Παπούλια, ο Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός κ. Παν. Πικραμμένος.

Πολιτικοί παρατηρητές, σχολιάζοντας τις εξελίξεις τόνιζαν στην Panhellenic Post, ότι «κάποτε τα <μηνύματα» παραμονές εκλογών, τα αποκαλούσαμε <παρεμβάσεις> στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα. Σήμερα, απλώς φροντίζουμε να  <φθάσει> το μήνυμα στα κατάλληλα αυτιά,  και, μέσω των ΜΜΕ, στο λαό»…

Μάλιστα η κυρία Μέρκελ, ξεφεύγοντας από κάθε μέτρο, ανέπτυξε, ούτε λίγο ούτε πολύ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, σκέψεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή στην ευρωζώνη. Ωστόσο, στην ανακοίνωση το πρωθυπουργικό γραφείο αναφέρει πως ένα τέτοιο θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης!..

Να θυμηθούμε, τώρα, πως αντέδρασαν η κυρία Μέρκελ και οι “συνεργάτες” της όταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε θέσει θέμα δημοσψηφίσματος;

Την ίδια ώρα που η κυρία Μέρκελ συμπεριφέρεται απέναντι στην Ελλάδα με απροσχημάτιστο τρόπο οι Αμερικανοί του Time, σκέφθηκαν την υποχρέωση των Ελλήνων να πουν «ευχαριστώ» στην Γερμανία. Το Time Magazine “θυμήθηκε” ότι  “από τότε που η Ελλάδα ανεξαρτητοποιήθηκε από τους Οθωμανούς το 1832, η χώρα βρίσκεται σε κρίση τουλάχιστον για τα μισά χρόνια, με τη μόνη διαφορά πως αυτή τη φορά η Γερμανία είναι διατεθειμένη να την ξεμπλέξει”.

Το Time μιλάει για το γεγονός οτι “η Γερμανία χρησιμοποιεί τα λεφτά των φορολογουμένων της για να σώσει την Ελλάδα, η οποία είναι ένοχη για κακοδιαχείριση, χαμηλή ανταγωνιστικότητα και οικονομική απάτη. Και σε αντάλλαγμα οι ελληνικές εφημερίδες αποκολούν τους Γερμανούς, Ναζί!”

“Ακόμη και αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη θα ανακαλύψει πως θα χρειαστεί να δανειστεί με τις ίδιες προυποθέσεις που της επιβάλλει η Γερμανία. Η ζωή χωρίς τη Γερμανία σημαίνει πολύ περισσότερη λιτότητα από τη ζωή με τη Γερμανία”, καταλήγει το Time Magazine με βασική ιδέα πως η Ελλάδα πρέπει να πει “danke” (ευχαριστώ στα γερμανικά) στην Γερμανία.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την κυρία Μέρκελ κινήθηκε και ο Γερμανός ΥΠΕΞ στο μήνυμά του προς τον Έλληνα ομόλογό του Πέτρο Μολυβιάτη. Η εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού ΥΠΕΞ ρωτήθηκε αν το Βερολίνο κάνει προετοιμασίες για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη: «Εργαζόμαστε για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Είναι λυπηρό όμως, που δεν έγινε δυνατή η συγκρότηση ισχυρής κυβέρνησης. Αυτό θα πρέπει να είναι το μέλημα των επόμενων εκλογών.»

Από την άλλη πλευρά, την «υπενθύμιση» ότι «η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα» -και για έξοδο της Ελλάδας από την Νομισματική Ένωση, έκανε η εκπρόσωπος του Βόλφγκαντ Σόιμπλε, σε ερώτηση που της τέθηκε για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ,σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στο Βερολίνο, Π. Βαλασόπουλος.

Ωστόσο, έντονη αναστάτωση προκλήθηκε σε Κομισιόν και ΕΚΤ (Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα)  από τις δηλώσεις του Βέλγου επιτρόπου Κάρελ ντε Χουχτ ότι καταρτίζεται σχέδιο αντιμετώπισης των κινδύνων σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον ντε Χουχτ, υπάρχουν εντός της ΕΚΤ και της Κομισιόν υπηρεσίες οι οποίες εργάζονται σε σενάρια αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Olivier Baily στην προσπάθεια του να “μαζέψει” το κλίμα που δημιουργήθηκε,  ανακοίνωσε πως ουδέποτε σκέφτηκαν κάτι τέτοιο και πως δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που επεξεργάζεται τέτοιο σενάριο.

“Για το μόνο που κάνουμε προσπάθεια είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και να την κρατήσουμε στην Ευρωζώνη, Μόνο πάνω σε αυτό το σενάριο εργαζόμαστε σκληρά”, είπε ο Baily.

Η ασυνεννοησία της Κομισιόν έχει συγχύσει τόσο τις αγορές όσο και τους αναλυτές, οι οποίοι κάνουν λόγο για έναν πλήρως αναξιόπιστο μηχανισμό που δεν μπορεί να συνεννοηθεί στα στοιχειώδη.

Μέσα σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η εταιρεία κοπής εθνικών νομισμάτων,  De La Rue, από την οποία διέρρευσε στο Reuters πως ετοιμάζεται να εκτυπώσει δραχμές!

Πάντως ο… “αμαρτωλός” επίτροπος, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, στην επίμαχη συνέντευξη του επανέλαβε το σύνηθες μήνυμα της ΕΕ προς την Ελλάδα, ότι δηλαδή δεν έχουν καλύτερη επιλογή από το να τηρήσουν τα μέτρα λιτότητας και περικοπών των κρατικών δαπανών που προβλέπονται από τη δανειακή σύμβαση.

«Η τελική φάση του παιγνιδιού έχει αρχίσει και δεν γνωρίζω πώς θα καταλήξει», σχολίασε ο Ντε Χουχτ. «Σε περίπτωση εξόδου [από το ευρώ] η σύγχυση στην Ελλάδα θα είναι τεράστια».