Μέτρα ανάπτυξης για την Ελλάδα σύστησαν οι «G8» ΤΟΥ ΝΑΤΟ – Η “PNP” ήταν εκεί…

Του Charles J. Mouratides

Αποκλειστικά για το Panhellenic Post

ΣΙΚΑΓΟ, Σαββάτο, 19 Μαϊου  — Τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, για την άμεση διπλωματική υποστήριξή του στην Ελλάδα, ευχαρίστησε ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης κατά την δεξίωση του εορτασμού της επαιτίου 60 ετών Ελληνικής συμμετοχής στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μολυβιάτης, επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην διήμερη υψηλή σύσκεψη  κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη μνεία που έγινε υπέρ της Ελληνκής οικονομίας στην σύσκεψη G 8 στην Προεδρική κατοικία Camp David, Μέρυλαντ, που τελείωσε το Σάββατο.

Η σύσκεψη των Οκτώ εξέφρασε την άποψη προς την Γερμανία και Γαλλία οτι για να ορθοποδήσει η Ελλάδα (αναφέρθηκε ονομαστικά) και άλλες χώρες, η ΕΕ πρέπει να ελαφρύνει την οικονομική αυστηρότητα και να προσθέσει στο πρόγραμμά της μέτρα οικονομικής ανάπτυξης. Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι κρατικός «εμβολιασμός» 700 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, ό,τι δηλαδή έκανε ο Ομπάμα στη οικονομία των ΗΠΑ, με άκρως θετικά αποτελέσματα.

Η Οικονομική Κρίση

Η γενική άποψη των Οκτώ ήταν οτι σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει η Ευρώπη να επιτρέψει την απομάκρυνση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κάτι που θεωρείται οτι θα είχε καταστρεπτικά αποτελέσματα για την οικονομία της Ελλάδας και άλλων χωρών.

Η ίδια άποψη αναμένεται να επικρατήσει και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην οποία λαμβάνουν μέρος σύνολικά περί τα 52 κράτη συμπεριλαμβανομένων και των 28 επισήμων μελών.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικής καταγωγής Αμερικανού Στρατηγού του Πολεμικού Ναυτικού Σταύρου Σαββίδη, τα κυρίως θέματα στην σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι η ασφάλεια του Αφγανιστάν μετά την απομάκρυνση Αμερικανικών στρατευμάτων το 2014, η κατάσταση που επικρατεί στις Αραβικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, η διεθνής οικονομική κρίση, οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας,  η χρήση πυραυλικών συστημάτων, και η απειλή ατομικού πολέμου παγκοσμίως.

 Κατεχόμενη Πόλη

 Το συνήθως φιλειρηνικό Σικάγο αυτές τις ημέρες δίνει την εντύπωση πόλης σε εμπόλεμο κατάσταση.  Την σύνοδο θα παρακολουθήσουν επίσημα περίπου 15,000 άτομα συμπεριλαμβανομένων και 2,500 δημοσιογράφων.

 Αλλά, με την βοήθεια καλοκαιρίας, διαμαρτυρίες και πορείες εναντίων του ΝΑΤΟ ήδη άρχισαν τις προηγούμενες επτά ημέρες με συμμετοχή χιλιάδων ατόμων από δεκάδες ιδιωτικές οργανώσεις από διάφορες χώρες.

 Η διοίκηση της πόλης δεν έχει νόμιμα την δυνατότητα να παρεμποδίσει τις διαμαρτυρίες. Προς αποφυγή ταραχών και βανδαλισμών που συνήθως συνοδεύουν παρόμοιες διεθνείς συσκέψεις,  ο δήμαρχος του Σικάγου έχει επιστρατεύσει ολόκληρη την αστυνομική δύναμη.

 Περίπου 13,000 αστυνομικοί έχουν μοιραστεί σε δύο βάρδιες από 12 ώρες η κάθε μία.  Επιπλέον, έχουν έρθει στο Σικάγο αστυνομικές δυνάμεις από πέντε άλλες πόλεις.

 Η πρόσβαση στα κτίρια του Συνεδριακού Κέντρου Μακόρμικ, κατα μήκος της λίμνης Μίσιγκαν, μαζί με ορισμένα μεγάλα ξενοδοχεία έχει αποκλεισθεί στο κοινό. Ουδείς εκτός των συνέδρων δεν μπορεί να πλησιάσει πέρα των τρειών περίπου χιλιομέτρων.  Στο υπόλοιπο κέντρο της πόλης κάθε γωνία κατέχεται μόνιμα από δύο με τέσσερεις αστυνόμους.

 Πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα, καταστήματα, επιχειρήσεις και γραφεία παραμένουν κλειστά μέσα στην πόλη από το απόγεμα της Παρασκευής μέχρι και την Δευτέρα.

 Η βραδυνή δεξίωση της 60ης επαιτίου ελληνικής παρουσίας στο ΝΑΤΟ γιορτάσθηκε στον δωδέκατο όροφο του ξενοδοχείου Ρίτζ Κάρλτον που βρίσκεται σε απόσταση περίπου ενάμιση χιλιομέτρου από την αποκλεισμένη περιοχή.

 Τον εορτασμό διοργάνωσε η Γενική Πρόξενος Ιωάννα Ευθυμιάδου με συμμετοχή της ελληνικής παροικίας, του Κυβερνήτη του Ιλλινόις Πατρίκιου Κουήν, του Γενικού Γραμματέα της Πολιτείας Τζέση Ουάϊτ και άλλων αμερικανών πολιτικών και συνέδρων. Από ελληνικής πλευράς, εκτός από εκπροσώπους ελληνικών οργανώσεων και του τύπου, μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο Πρέσβυς Βασίλης Κασκαρέλης, ο Υπουργός Αμυνας Φράγκος Φραγκούλης, ο πρέσβυς στο ΝΑΤΟ Γιάννης Ζέππος, και ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας στην Ουάσιγκτων συνταγματάρχης Ταξιάρχης Σαρντελής.

 Μεταξύ των προέδρων ελληνικών συλλόγων ήταν: του ΣΑΕ Αμερικής Θεόδωρος Σπυρόπουλος, των Ποντίων Γιώργιος Μαυρόπουλος, των Πανελληνικών Υποτροφιών Αμερικής Χρήστος Τομάρας, των Μακεδόνων Γιάννης Γουλάρας, των Φίλων Κύκλου Ελλάδας-Ισραήλ  Τσαρλς Μουρατίδης, των Μέσων Ενημέρωσης Σωτήρης Ρεκούμης, του Κληροδοτήματος των Κρητικών Γεώργιος Παπαδαντωνάκης, των Ζακυνθηνών Βασίλης Ματαράγκας, του Ηνωμένου Ελληνοαμερικανικού Κογκρέσου Ανδρέας Αθενς, των Αμερικανών Φιλελλήνων Τάκης Νικολόπουλος.

*Η φωτογραφία της πρώτη σελίδος είναι  στο κεντρικό μπουλεβάρντο του Σικάγου, οδό Μίσιγκαν.