Υψηλοί τόνοι Αθήνας – Βερολίνου

Ένας Ελληνο-Γερμανικός πόλεμος λέξεων βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες με τους Γερμανούς να διαψεύδουν σε όλους τους τόνους ότι η Καγκελάριος κα Άγκελα Μέρκελ, στη γνωστή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, σύστησε οι εκλογές της 17ης Ιουνίου να έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την παραμονή ή την έξοδο της Ελλάδος από το Ευρώ. Αντίθετα, από την προεδρία της Δημοκρατίας, αν και επισήμως, σχολιάζουν πλέον «ουδέν σχόλιο», ανεπισήμως υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι επιμένουν στην αρχική δήλωση με την οποία επιβεβαιώνονταν η παρέμβαση της κας Μέρκελ.

Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε περιοδεία σε Παρίσι και Βερολίνο, όπου έχει επαφές και θα συναντηθεί τοπικούς  με  αξιωματούχους, ενδεχομένως δε  να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Ορλάν και την Γερμανίδα Καγκελάριο κυρία Μέρκελ.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής Καγκελαρίας διέψευσε εκ νέου και, μάλιστα, με ιδιαίτερη δριμύτητα,  ότι η καγκελάριος πρότεινε να οργανωθεί στην Ελλάδα ένα δημοψήφισμα για το ευρώ και υπογράμμισε πως η καγκελάριος δεν είναι διατεθειμένη να “παράσχει τα υλικά στην πολιτική κουζίνα” της Ελλάδας.

“Η καγκελάριος δεν πρότεινε δημοψήφισμα ούτε είπε κάτι που να μπορεί να ερμηνευτεί προς αυτή την κατεύθυνση” δήλωσε ο εκπρόσωπός της Γκέοργκ Στράιτερ, φανερά εκνευρισμένος, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

“Η καγκελάριος δεν θα παράσχει υλικά σ’ αυτή την πολιτική κουζίνα ανάμεσα στα κόμματα, που σιγοβράζει” στην Ελλάδα, πρόσθεσε, καθώς αντιμετώπιζε πολύ επίμονες ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

“Μπορείτε να έχετε ως αφετηρία την αρχή” ότι η Μέρκελ παραμένει αντίθετη σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το δημοψήφισμα για το οποίο είχε κάνει λόγο πέρυσι ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κάτι που είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη Γερμανία.

Ωστόσο,  αν και στην Αθήνα η Προεδρία της Δημοκρατίας αρνήθηκε να επανέλθει στο θέμα λέγοντας «ουδέν σχόλιο» εντούτοις ανεξάρτητες πηγές, σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου της κυρίας Μέρκελ έλεγαν ότι υπερέβη τα εσκαμμένα καθώς στην πραγματικότητα αποτελεί ευθεία επίθεση στον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο εμφανίζει να ασχολείται με «εκλογικά μαγειρέματα»…

Δύο είναι τα θέματα που τίθενται και έχουν μεγάλη σημασία.

*Το πρώτο η ανεπίτρεπτη παρέμβαση της κυρίας Μέρκελ στα εσωτερικά της Ελλάδος την περασμένη Παρασκευή στην συνομιλία της με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και η οποία «αναβαθμίστηκε» χθες σε ευθεία επίθεση κατά του προσώπου του κ. Παπούλια.

Πολιτικοί αναλυτές, μιλώντας στην Panhellenic Post, έλεγαν ότι η κυρία Μέρκελ, ασχέτως των όποιων δικαιολογιών επικαλείται σήμερα ο εκπρόσωπός της, όφειλε να γνωρίζει ότι δεν ήταν πολιτικά επιτρεπτό να μιλήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτε «συνωμοτικά» εκ μέρους των λοιπών ηγετών της ΕΕ, ούτε να του μεταφέρει προτάσεις οι οποίες ξεφεύγουν από τις συνταγματικές του αρμοδιότητες.

Στο σημείο αυτό, ιδιαίτερη αξία πιστεύουμε ότι έχει σχόλιο του γνωστού δημοσιογράφου κ. Νίκου Χατζηνικολάου που ακούστηκε από το ραδιοφωνικό του σταθμό «Real FM». Ο κ. Χατζηνικολάου μέμφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί  δέχθηκε να «ακούσει» από την κυρία Μέρκελ τα σχετικά με το Δημοψήφισμα ενώ, όπως είπε, όφειλε να την σταματήσει και να επισημάνει στην συνομιλήτρια του ότι αυτό δεν ήταν στις αρμοδιότητές του.

Αντί να κάνει αυτό, πρόσθεσε ο κ. Χατζινικολάου, ο Πρόεδρος μεταβίβασε το περί Δημοψηφίσματος  μήνυμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου στον Πρωθυπουργό, πράγμα ανεπίτρεπτο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στο επίμαχο τηλεφώνημα που δέχθηκε ο κ. Παπούλιας δεν ήταν μόνος του στο Γραφείο και, κατά πάσα πιθανότητα υπάρχουν και πρακτικά.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα είχε δημιουργηθεί και άλλο θέμα με την προεδρία της Δημοκρατίας εξ αιτίας ενός non paper του προέδρου των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» κ. Πάνου Καμμένου, το οποίο είχε παραδώσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να το επιδώσει στους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς. Το χαρτί αφορούσε σε ένα «Σχέδιο Β» για το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, όταν το θέμα έγινε γνωστό,  ο  κ. Καμμένος αρνήθηκε την ύπαρξη του εγγράφου. Και επ΄αυτού η Προεδρία της Δημοκρατίας είχε επιμείνει ότι και έγγραφο υπήρξε και παράκληση του προέδρου των Ανεξαρτήτων να το παραδώσει στους πολιτικούς αρχηγούς διατυπώθηκε.

Στο όλο θέμα με την γερμανίδα Καγκελάριο, παρενέβη το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό “Ντερ Σπίγκελ” το οποίο, στο σημερινό του τεύχος,  διαβεβαιώνει στο ότι η καγκελάριος έκανε πράγματι την πρόταση περί δημοψηφίσματος.

Ωστόσο ο κ. Στράιτερ έσπευσε να δηλώσει πως η κυκλοφορία της πληροφορίας μπορεί να οφείλεται σε “παρεξήγηση, κακή κατανόηση” (των λεγομένων). “Η  υπόθεση  μοιάζει  λίγο  με χαλασμένο  τηλέφωνο” κατέληξε.

ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος συναντήθηκε αλληλοδοιαδόχως με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, στο γραφείο του στη Βουλή, ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιειται την Τετάρτη 23 Μαΐου.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Επικεφαλής των Οικολόγων Πρασίνων, Ιωάννα Κοντούλη, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλη, με τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Π. Καμμένο, με την Γενική Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, με τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργο Καρατζαφέρη και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Α. Σαμαρά.
Ακολούθησαν συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και τον  Γενικό Γραμματέα του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή Ν. Μιχαλολιάκο, καθώς και με την Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.
Αργότερα μέσα στην ημέρα επρόκειτο να δει τον Πρόεδρο της Δράσης Στ. Μάνο, τον Πρόεδρο του κόμματος Δημιουργία Ξανά Θ. Τζήμερο και τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Θ. Δρίτσα και Δ. Παπαδημούλη που θα εκπροσωπήσουν τον πρόεδρο της Κ.Ο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Α. Τσίπρα, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό.

Σε δηλώσεις τους αμέσως μετά τις χωριστές συναντήσεις τους με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Τώρα που η Ευρώπη αλλάζει, για να επωφεληθούμε πρέπει να μείνουμε στο ευρώ».

Τη θέση του για άμεση καταγγελία του Μνημονίου επανέλαβε ο Π. Καμμένος ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης πρότεινε την έκδοση ευρωομολόγου στη σύνοδο κορυφής, κάτι με το ποοίο δηλώνει αντίθετη η Ανγελα Μέρκελ.

“Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει το δικαίωμα του λαού να πληροφορείται, να γνωρίζει, να αποφασίζει”, επεσήμανε η κυρία Παπαρήγα ενώ ο κ. Καρατζαφέρης, από το κόμμα του οποίου “έφυγαν” σήμερα τρία στελέχη, οι κ.κ. Κιλτίδης και Πλεύρης, δήλωσε: Το δίλημμα των εκλογών είναι «ή με τους προδότες ή με τους πατριώτες». Τις θέσεις του κόμματος για την ανάπτυξη κατέθεσε η πρόεδρος των Οικολόγων Πρασίνων η οποία ζήτησε την εξαίρεση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Φράγκου από την Υπηρεσιακή Κυβέρνηση