Ο ΤΥΠΟΣ ΕΓΡΑΨΕ: Η Άγκυρα, το Ισραήλ και η Κύπρος

Η διαρροή του σεναρίου για “ανάπτυξη ισραηλινών κομάντος” στη Κύπρο,την ημέρα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Σικάγο,δεν μπορεί να είναι μια απλή σύμπτωση.
Η Άγκυρα ανησυχεί και ανησυχεί πολύ για το “άνοιγμα” του Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο.Άνοιγμα που έχει στέρεο “πάτημα” πια στη Κύπρο,αλλά και στην Ελλάδα.”Πάτημα” που έχει ασφαλώς και στρατιωτική διάσταση.Κυρίως στρατιωτική.
Η Τουρκία βρίσκει απέναντί της μια χώρα με ισχυρή στρατιωτική μηχανή και πρόθεση να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια περιοχή που θεωρούσε περίπου “τσιφλίκι” της. Η Ελλάδα μετά από τον ενταφιασμό του έτσι κι αλλιώς “ερασιτεχνικά” σχεδιασμένου Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδος-Κύπρου,είχε …αποσυρθεί από τη περιοχή,για να ασχοληθεί με την …οικονομική ανάπτυξη της εποχής Σημίτη. Το “γήπεδο” έμοιαζε ανοιχτό για την Άγκυρα,που είχε απέναντί της μόνο τη Κύπρο.Αλλά μετά ήρθε το φυσικό αέριο και οι σχετικές συμφωνίες.
Η Τουρκία υπογείως,προσπαθεί να βρεί δίοδο και να μπει “σφήνα” στις σχέσεις του Ισραήλ με Ελλάδα και Κύπρο.Μόλις προχθές τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο Ερντογάν έχει στείλει μυστικό απεσταλμένο στο Ισραήλ,για να βρεθεί μια λύση και να αποφορτιστεί η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ.Ένταση που η Άγκυρα προκάλεσε και συντηρεί.
Την ίδια στιγμή στο προσκήνιο και για να ικανοποιήσει την τουρκική κοινή γνώμη η Άγκυρα εμφανίζεται σκληρή και αμετακίνητη.Διαμαρτύρεται έντονα για τις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Κύπρου και τώρα διαρρέει το σενάριο για ανάπτυξη ισχυρών χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ στη Κύπρο. Όλα αυτά δείχνουν ανησυχία,ίσως και πανικό.
Είναι σαφές ότι στρατιωτικά το Ισραήλ,αν θελήσει και αν παραστεί ανάγκη ,μπορεί να “καλύψει” τη Κύπρο -για να καλύψει τα συμφέροντά του ταυτόχρονα- και χωρίς να έχει ούτε ένα στρατιώτη στο νησί. Είναι ,θα λέγαμε σχετικά απλή υπόθεση ,μια χώρα που σκέφτεται να χτυπήσει μόνη της έναν αντίπαλο σαν το Ιράν, να παρέχει αμυντική προστασία στη Κύπρο. Συνεπώς τα όσα διαδίδουν οι Τούρκοι και μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσής τους,πρέπει να αντιμετωπιστούν με ψυχραιμία.Ίσως και με αδιαφορία.
Το ΄χουμε ξαναγράψει ότι τα δεδομένα στη περιοχή είναι υπέρ μας. Το ζητούμενο -και είναι κουραστικό να το επαναλαμβάνουμε- είναι ότι στην Αθήνα δεν υπάρχει κανείς που να δείχνει ότι το έχει πραγματικά κατανοήσει.Και αυτό είναι κρίμα γιατί θα μπορούσαμε να έχουμε κερδίσει πολλά από τη συνργασία μας με το Ισραήλ και κινδυνεύουμε να χάσουμε πολλά αν εξακολουθήσουμε να έχουμε τα ίδια μυαλά. Για να κερδίσεις κάτι από μια συνεργασία,πρέπει και να το ζητήσεις.
Είναι τουλάχιστον παράδοξο σε στρατιωτικό επίπεδο να βλέπουμε μια πολύ στενή ελληνοϊσραηλινή συνεργασία και σε πολιτικό επίπεδο να μην υπάρχουν ανάλογες ενδείξεις.

ΠΗΓΗ: OnAlert.gr