Και άγαλμα του Φιλίππου έστησαν οι Σκοπιανοί

Μία μόλις ημέρα μετά την άρνηση του ΝΑΤΟ να τους δεχθεί χωρίς λύση στο θέμα της ονομασίας, οι Σκοπιανοί συνεχίζουν τις προκλήσεις τους. Μετά την τοποθέτηση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που το αποκαλούν «Έφιππο Πολεμιστή» τώρα έβαλαν σε άλλη πλατεία άγαλμα του Φιλίππου Β’ πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου!

Το άγαλμα, το οποίο φέρει επισήμως την ονομασία «Πολεμιστής» (σ.σ. αντίστοιχα το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποκαλείται «Έφιππος Πολεμιστής») έχει ύψος 13 μ. και τοποθετήθηκε σε βάση 15 μ.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η ηλεκτρονική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Netpress, που είχε προαναγγείλει το γεγονός, η τοποθέτηση του αγάλματος αυτού είναι μέρος του προγράμματος μνημειοθέτησης του Δήμου Τσένταρ «προς τιμήν σημαντικών προσωπικοτήτων και γεγονότων».

Βάσει του σχεδίου αυτού, μπροστά από το άγαλμα θα κατασκευαστούν δύο μικρότερα σιντριβάνια με ανάγλυφα από χαλκό και μάρμαρο\

Για την απόφαση του ΝΑΤΟ

Oλοσέλιδη καταχώρηση σε μεγάλες εφημερίδες στο Σικάγο, δημοσίευσε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, χαιρετίζοντας ουσιαστικά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ να μην απευθύνει πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία της πΓΔΜ.

Ειδικότερα, ο Συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Περιφέρειας ΗΠΑ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, δημοσίευσε ολοσέλιδη καταχώρηση στις κυριακάτικες εκδόσεις δύο από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία αμερικανικές εφημερίδες του Σικάγο, τη Chicago Tribune και τη Suntimes, την ημέρα έναρξης της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Τίτλος της καταχώρησης είναι “Η πΓΔΜ δεν είναι έτοιμη να εισέλθει στο ΝΑΤΟ”. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται το γεγονός ότι η πΓΔΜ δεν πληροί τα προβλεπόμενα κριτήρια εισόδου στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ, όπως αυτά ορίζονται με σαφήνεια στην Ειδική Μελέτη του ΝΑΤΟ για τη διεύρυνση του το 1995.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην παραβίαση των σχέσεων καλής γειτονίας και στην ανάγκη επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας. “Η ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προϋποθέτουν την πλήρη δέσμευση στις αρχές της οργάνωσης που επιδιώκει να εισέλθει, και όχι την αναβίωση πολιτικών επικίνδυνου εθνικισμού, ξεπερασμένων εποχών, προς υποστηρικτικούς γείτονες και μελλοντικούς συμμάχους”.

Ο κ. Σπυρόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απήχηση που είχε η καταχώρηση, καθώς και για τη θετική εξέλιξη να μη λάβει η πΓΔΜ πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στην πόλη του. Επίσης, στελέχη της Ομογένειας θεώρησαν την καταχώρηση και ως “ολοκληρωμένη απάντηση” στην προσπάθεια που είχε καταβληθεί στις ΗΠΑ από μέρους των Σκοπιανών, μέσα στους τελευταίους μήνες, επιχειρώντας να προωθήσουν τις θέσεις τους στην κυβέρνηση της χώρας, στο Κογκρέσο και στα ΜΜΕ. Υπότιτλος του κειμένου είναι: “Γεγονότα και όχι αποκυήματα της φαντασίας: Πώς αυτή η χώρα έλαβε το όνομά της”.