16ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2012 στην Κύπρο

Ο θεατρικός Ιούλιος θα δροσίσει όπως κάθε χρόνο τα καλοκαιρινά βράδια των φίλων του θεάτρου στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, το Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ στη Λευκωσία. Οι προετοιμασίες του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς έχει ήδη καταρτιστεί το πρόγραμμα από την Οργανωτική Επιτροπή.

Σ ανακοίνωσή του, το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου αναφέρει πως από Γερμανία, Ισραήλ και Αγγλία θα ταξιδέψουν οι ξενόγλωσσες παραστάσεις, ενώ πλούσια θα είναι η εκπροσώπηση και θεατρικών σχημάτων από Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου έχει εντάξει για πρώτη χρονιά όλες τις παραστάσεις του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, στο Φεστιβάλ το οποίο και θα ανοίξει με την παράσταση ”Ηλέκτρα και Ορέστης: Η δίκη”, βασισμένη στους Αισχύλο, Σοφοκλή και Ευριπίδη, σε διασκευή-σκηνοθεσία Hanan Snir, από το Ισραήλ, τον οποίο οι φίλοι και φίλες του Φεστιβάλ θυμούνται από την υπέροχη σκηνοθεσία της ”Αντιγόνης” με το Εθνικό Θέατρο Habimah και το Θέατρο Cameri, το 2008.

Το Κρατικό Θέατρο Wiesbaden θα έρθει στην Κύπρο με «Τα παιδιά του Αγαμέμνονα», ένα έργο βασισμένο στους Ευριπίδη και Σοφοκλή.

 Τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, θα παρουσιάσει το Θέατρο του Νέου Κόσμου από Ελλάδα, με τη Δάφνη Λαμπρόγιαννη και τον Κώστα Κόκλα.

 Η Θεατρική Ομάδα ΜΙΤΟΣ, ένα από τα κυπριακά θέατρα που θα λάβουν μέρος, θα παρουσιάσει «Βάκχες» του Ευριπίδη, μια παράσταση, που έρχεται να ολοκληρώσει το θεατρικό project πάνω στο ομότιτλο έργο του Ευριπίδη, που ξεκίνησε το 2009, μια διαδρομή προς την αναζήτηση της θεατρικής μας ταυτότητας.

 Ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Μορφές Εκφρασης από την Ελλάδα και ο σκηνοθέτης της παράστασης Θωμάς Κινδύνης, αφιερώνουν την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή στον Δημήτρη Ροντήρη με αφορμή την 30ή επέτειο από τον θάνατο του μεγάλου δασκάλου.

 Η Θεατρική Ομάδα Μαγδαλένας Ζήρα θα δροσίσει με «Βάτραχους» του Αριστοφάνη το θεατρόφιλο κοινό σε σκηνοθεσία της ίδιας, σε καινούργια μετάφραση του Βάιου Λιαπή και μουσική Δημήτρη Ζαβρού, μια παράσταση που θα συνδέσει την παράδοση με την πρωτοτυπία.

 Από το Ισραήλ θα ταξιδέψει η Θεατρική Ομάδα Ruth Kunner για να παρουσιάσει τις «Ευμενίδες» του Αισχύλου, ενώ η Skull of Yorick Productions από Αγγλία θα κλείσει το Φεστιβάλ, παρουσιάζοντας την όπερα «Αντιγόνη» βασισμένη στο μουσικό έργο του Tomasso Traetta και στην αρχαία τραγωδία του Σοφοκλή, με ένα πολυεθνικό καστ από Ελληνες, Αγγλους, Κύπριους και Ιταλούς.

 Η Επιτροπή Επιλογής του Φεστιβάλ αποτελείται από τους εκπροσώπους των διοργανωτών Νάντια Στυλιανού, Αριστόδημο Αναστασιάδη και Μαρίνα Τρυφωνίδου από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού/ Πολιτιστικές Υπηρεσίες, Ειρένα Επαμεινώνδου από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και Νεόφυτο Νεοφύτου και Ελλάδα Ευαγγέλου από το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θέατρου. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σώτος Σταυράκης συμμετέχει φέτος στην Επιτροπή ex officio.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ