Συνδυασμένη επίθεση από Έρντογάν και Γκρούεφσκι κατά της Αθήνας

Κατά της Ελλάδος εκστράτευσε χθες, φραστικά, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στις  προκλητικές του δηλώσεις, για την κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδος, απάντησε σε έντονο ύφος ο Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τσιόδρας.

Να σημειωθεί ότι λίγο νωρίτερα, ο  πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι, είχε απορρίψει την ϊδέα¨του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα να προτείνει μικτή ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes),  για την  επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα. https://www.panhellenicpost.com/archives/9006

Πάντως, το γεγονός της οικονομικής δυσπραγίας της γενέτειρας, εντείνει τις ανθελλενικές κορ΄λωνες των γειτώνω μας οι οποίοι εκτιμούν, προφανώς, ότι μπορούν να επωφεληθούν, όχι τόσο από τα οικονομικά προβλκήματα, όσο από την ασυνεννοησία ανάμεσα στα ελληνικά κόμματα και στην αδυναμία να σχηματισθεί κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς να υποχρεωθεί η χώρα σε νέες δαπανηρές εκλογές….

Επίσης και η διαφαινόμενη μετεκλογική αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης είναι ένας πρόσθετως λόγος  για ντον οποίο οι Τούρκοι (και οι Σκοπιανοί) υιοθετούν εκ νέου αδιάλλακτες θέσεις έναντι της Ελλάδος.

Έτσι χθες, ο κ. Ερντογάν, στην προσπάθεια του να υπερασπιστεί την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του, μιλώντας στο συνέδριο των Τούρκων Εξαγωγέων , θέλησε να απαντήσει σε δηλώσεις του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσνάρογλου ο οποίος είχε δηλώσει « πως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερη από την τουρκική οικονομία».

«Μια χώρα που ζητιανεύει για να λάβει 100 δισεκατομμύρια Ευρώ, για να μπορέσει να επιβιώσει , μια χώρα η οποία επιχειρεί να πουλήσει τα νησιά της ,μπορεί να είναι παράδειγμα για την Τουρκία;» αναρωτήθηκε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε πως η χώρα μας προσπαθώντας στατιστικά να μειώσει τον πληθυσμό, αύξησε το κατά κεφαλήν εισόδημα . Ο Ερντογάν εξήγησε πως στα ταμεία της κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας υπάρχουν διαθέσιμα 90 δισεκατομμύρια δολάρια και τόνισε πως η Τουρκία το 2001 είχε λάβει δάνειο ύψους 23.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τώρα έχει απομείνει μόλις χρέος 1.2 δισεκατομμυρίων .

Αμέσως μετά επιτέθηκε στον Κιλιτσνάρογλου πάλι μέσω Ελλάδας! «¨Τι διαθέσιμα έχει η ελληνική Κεντρική Τράπεζα; Ποια είναι η θέση της απέναντι στο ΔΝΤ; Πως είναι δυνατόν να λέτε τέτοια πράγματα ;.» δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Εκπρόσωπος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τσιόδρας, σχολιάζοντας τις αναφορές του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δήλωσε:
«Η Ελλάδα θα ανέμενε από τους γείτονές της να σέβονται τα προβλήματά της αντί να θορυβούν. Η Τουρκία έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να φθάσει ακόμη και το σημερινό μειωμένο μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας.
Καλύτερα λοιπόν για τη γειτονική μας χώρα να ασχολείται με τα δικά της προβλήματα, φροντίζοντας παράλληλα να κρατήσει περισσότερο εποικοδομητική στάση στις διμερείς σχέσεις».

Τα Σκόπια

Απορρίπτει ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes), ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι, για επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα. Μιλώντας στο «Kanal 5» των Σκοπίων, ο Γκρουέφσκι εμφανίστηκε αρνητικός στην αποδοχή γεωγραφικού προσδιορισμού για την ονομασία της χώρας, όπως «Βόρεια Μακεδονία» που μετά την πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ,  επανήλθε και πάλι στην επιφάνεια. «Ο γεωγραφικός προσδιορισμός μπροστά από το «Μακεδονία» θα πλήξει την «μακεδονική ταυτότητα», μετατρέποντάς την σε «βορειομακεδονική» ή οτιδήποτε άλλο» επεσήμανε ο Γκρουέφσκι, παραμένοντας σταθερά στην αδιάλλακτη στάση του απέναντι στο ενδεχόμενο συμβιβασμού με την Ελλάδα. Κατηγορηματικά αντίθετος, εμφανίστηκε και στο «erga omnes» που ζητάει η Αθήνα, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα απαιτούσε και αλλαγή του Συντάγματος. Στην ίδια αδιάλλακτη στάση, κινείται και ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ, που σε  συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Sitel», χαρακτήρισε έμμεσα την Ελλάδα «ταραξία» της περιοχής , λέγοντας πως δημιουργεί προβλήματα στην …Τουρκία, για την Κύπρο, και στο Κόσσοβο που δεν αναγνωρίζει επίσημα