Η πρόκληση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελληνο-Ισραηλινή Συμμαχία μας βάζει ιδεολογικό ζουρλομανδύα & αγνοεί στοιχεία, λογική, εθνικό καλό

Του Charles Mouratides

Εκτελεστικού Διευθυντή

CHI – Circle for Hellas & Israel

www.chicircle.org

Ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, το έθνος αντιμετωπίζει για πρώτη φορά ισχυρή πολιτική εναντίον της πιό σπουδαίας διεθνούς συμμαχίας της Ελλάδας από την εποχή της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το πολιτικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να καταστρέψει την πολυδιάστατη Συμμαχία μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ και τις παράλληλες συμφωνίες με την Κύπρο. Βέβαια, το στυλ έκφρασης της στενόμυαλης ριζοσπαστικής αριστεράς εμποδίζει την ενημερωμένη, λογική έρευνα για τα πιθανά επιτεύγματα της Συμμαχίας.

Υψηλά τοποθετημένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες λένε οτι δεν έχουν ακόμα σχηματίσει ολική εικόνα για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και που οδηγούν.

Αλλά, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα ΙΣΚΡΑ δήλωσε ξεκάθαρα: Η Συμμαχία

α) Καθιστά την Ελλάδα ¨δορυφόρο¨ του Ισραήλ.

β) Είναι ¨ανήθικη¨ επειδή θέτει την Ελλάδα εναντίον των Μουσουλμανικών κρατών.

γ) Προκαλεί την οργή και την πιθανή εχθρική επίθεση της Τουρκίας. Συνεπώς, λέει, η Ελλάδα να δραστηριοποιηθεί μόνη της στην Ανατολική Μεσόγειο (Διατυπώνουμε τις θέσεις του κ. Λαφαζάνη συνοπτικά).

Για να βγάλουμε ένα συμπέρασμα, λοιπόν, προτείνω να αξιολογήσουμε την Συμμαχία με λογικά κριτήρια. Τέτοια είναι τα γνωστά γεγονότα. Ας τα εξετάσουμε με έναν πρακτικό γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, όχι τον ζουρλομανδύα δογματικής ιδεολογίας στολισμένης με σλόγκαν.

Η Συμμαχία Ελλάδας – Ισραήλ θεωρώ ότι:

1) Άνοιξε τον ορίζοντα οικονομικής ανάπτυξης με την έρευνα, εξόρυξη και διεθνή διανομή φυσικού αερίου και πετρελαίου από την Ανατολική Μεσόγειο.

2) Ενθάρρυνε ανάπτυξη τουρισμού, και άλλο εμπόριο, προς την Ελλάδα.

3) Ανέβασε το αμυντικό προφίλ της Ελλάδας με συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

4) Ανέβασε την Ελλάδα γεωπολιτικά διότι την ελευθέρωσε από άκαρπες, αναγκαστικά αποκλειστικές σχέσεις με Αραβικές χώρες. Ανοιξε τον δρόμο για μια νέα, ενεργό σχέση με μακροπρόθεσμους στόχους που συμπεριλαμβάνουν και άλλα κράτη.

Παρακάτω επεξηγώ τα γεγονότα που στηρίζουν τις 4 θέσεις μου:

Πρώτο, το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα που πέτυχε εξόρυξη υδατανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, σε βάθος και πέρα από 16.000 πόδια μέσα στην Αποκλειστική του Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Θα γίνει αυτάρκης χώρα και μάλιστα και εξαγωγέας καυσίμων μετά από την ανακάλυψη των κοιτασμάτων Ταμάρ και Λεβιάθαν. Αυτά τα κοιτάσματα είναι κοντά στην Κυπριακή και υποτιθέμενη Ελληνική ΑΟΖ.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν ήδη αρχίσει εργασίες για την τοποθέτηση υπόγειου καλώδιου ηλεκτρισμού στην Ανατολική Μεσόγειο για ταυτόχρονη κάλυψη αναγκών και στην Ευρώπη. Επίσης σχεδιάζουν την τοποθέτηση υπόγειου αγωγού για την μεταφορά και εμπόριο υδατανθράκων στην Ευρώπη μέσω Κρήτης και Πελοποννήσου όταν αρχίσει εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Προς το παρόν, η Ευρώπη εξαρτάται από την Ρωσία για υδατάνθρακες.

Δεύτερο, εάν πραγματικά οι συμμαχικές και φιλικές χώρες φαίνονται σε στιγμή κρίσης, το Ισραήλ έχει περάσει τις εξετάσεις πανηγυρικά. (Όπως και η Ελλάδα όταν σταμάτησε την πλεύση του στολίσκου που αποσκοπούσε στην κατάργηση του Ισραηλινού εμπάργκο όπλων προς την Γάζα).

Το Ισραήλ έκανε οικονομικό λόμπυ στην Ευρώπη και την Αμερική υπέρ της Ελλάδας σε σημείο που τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης απεκάλεσαν τον Πρωθυπουργό Μ. Νετανυάχου ¨Το Ελληνικό Λόμπυ.¨  Παρενθετικά, φαίνεται οτι ο κ. Λαφαζάνης είναι ενάντιος στην Συμμαχία και επειδή ο Νετανυάχου, τον Μάϊο δημιούργησε μιά ισχυρή εθνική κυβέρνηση συνασπισμού με τα τρία τέταρτα της Ισραηλινής Βουλής.

Ενα άλλο παράδειγμα άμεσης στήριξης προς την Ελλάδα είναι ότι ο Εβραϊκός Τουρισμός, από το Ισραήλ και διεθνώς, αυξήθηκε από τα λιγότερα από 100,000 άτομα πριν το 2010, σε 200,000 το 2011 και σε περισσότερα από 400,000 όπως αναμένεται το 2012.

Επιπλέον, το Ισραήλ έχει υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις για εμπορικές συναλλαγές με την Ελλάδα και για την μεταφορά τεχνολογίας. Τομείς συνεργασίας είναι η αγρο-βιολογία και τρόφιμα, ύλες-χημικά, ιατρική βιολογία και βιοτεχνολογία, ανανεώσιμη ενέργεια, περιβάλλον, και διαστημική τεχνολογία. Το Ισραήλ είναι διεθνώς αναγνωρισμένο σε αυτούς τους τομείς.

Τρίτο, η Ελλάδα και το Ισραήλ κάνουν κοινά γυμνάσια αεροπορίας και ναυτικού, και η Ελλάδα πρόκειται να παραλάβει οπλικά συστήματα από το Ισραήλ που έχει ισχυρή ανάπτυξη στην πολεμική παραγωγή.

Την άνοιξη του 2012, το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα, για πρώτη φορά, έκαναν κοινά γυμνάσια στην Μεσόγειο. Ένας από τους στόχους των γυμνασίων, όπως ανακοινώθηκε, ήταν η προστασία θαλάσσιων εγκαταστάσεων για την εξόρυξη υδατανθράκων.

Το Ισραήλ, που διατηρεί κοινό πρόγραμμα εκμετάλλευσης αερίου εντός της ΑΟΖ Κύπρου, έχει ανακοινώσει ότι είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε εχθρική πράξη εναντίον των εγκαταστάσεων. Η Τουρκία που απείλησε την Κύπρο ώστε να μην κάνει θαλάσσια εξόρυξη, τελικά παρέμεινε αδρανής.  Αλλά, οι απειλές της Τουρκίας εμπόδισαν την Ελλάδα να κάνει εξορύξεις στο Αιγαίο τα τελευταία 50 χρόνια.

Αγνοούν  τα Οφέλη

Οι αντίθετοι στην Συμμαχία στην πραγματικότητα αρνούνται κάθε συνεργασία με το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ, ασχέτως με οφέλη που αποδέχεται η Ελλάδα. Πολλοί χρησιμοποιούν υποθετικές καταστάσεις και κλείνουν τα μάτια τους στα γεγονότα.

Αρνούμενοι την βασική λογική, οι ενάντιοι στην Συμμαχία διατείνονται ότι η Ελλάδα θα είχε καλύτερα αποτελέσματα εάν αντιμετώπιζε την Τουρκία μόνη της. Αλλά είναι προφανές, από το παρελθόν, ότι η Τουρκία δεν επιτίθεται εναντίον κατάστασης αποδεκτής διεθνώς εφόσον οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ έχουν εμπλακεί νομίμως.

Στην περίπτωσή μας, τα Ελληνικά δικαιώματα στο Αιγαίο έχουν επικυρωθεί από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την ΕΕ. Μάλιστα, το Ισραήλ έχει εκδόσει έναν χάρτη της ΑΟΖ όλων των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου που στηρίζει τις Ελληνικές απόψεις. Συνεπώς, πώς η Τουρκία να επιτεθεί σε μια Αμερικανική ή Ισραηλινή εταιρία που εξερευνά το Αιγαίο ή το εκμεταλλεύεται νόμιμα προς όφελος της Ελλάδας;

Τέταρτο,  η Συμμαχία βοηθά την Ελλάδα και την Κύπρο από γεωπολιτική σκοπιά. Παρά τους εμφύλιους πολέμους της περιοχής οι αρχηγοί της Τουρκίας φαίνεται σαν να πλέουν στα σύννεφα με τα μεγαλεπίβολα τους όνειρα για την ανάσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αλλά, η Τουρκία δεν έχει ούτε δράμι πειστικότητας πάνω σε αυτό το θέμα με κανέναν, όσο και αν δηλώνει αυξημένη Ισλαμιστική ευλάβεια  – ίσως μάλιστα λόγω τέτοιων τάσεων.

Οι Άραβες της Μέσης Ανατολής , ιδίως οι οπαδοί της Σαουδικής Αραβίας, αντιδρούν αρνητικά στις Τουρκικές φιλοδοξίες. Οι Μουσουλμάνοι των Βαλκανίων φοβούνται τον νεο-Οθωμανισμό γιατί θυσίασαν το αίμα τους πολεμώντας εναντίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι δε Δυτικοί πονοκεφαλιάζουν.

Η Δύση, και ιδιαίτερα η Αμερική, έχει αρχίσει να ανακαλύπτει ότι η Τουρκία είναι ένας ασταθής σύμμαχος. Ταυτόχρονα, η Τουρκία κινδυνεύει να χάσει την ιδιαίτερη ταυτότητά της ως ο μοναδικός γεωγραφικός χώρος που διευκολύνει στην μεταφορά Ρωσικών υδατανθράκων στην Ευρώπη.  Σήμερα, μεγάλη ποσότης  υδατανθράκων μεταφέρεται είτε με αγωγούς είτε με τάνκερ από την Σιβηρία και την Κασπία θάλασσα, μέσω Τουρκικής Μικράς Ασίας και τα Δαρδανέλλια, στην Ευρώπη.

Ξαφνικά παρουσιάζονται το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος με την δυνατότητα παροχής ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο. Τα κοιτάσματα μάλιστα είναι εντός των ορίων της Ευρώπης και οι προμηθευτές είναι μέλη της ΕΕ –Ελλάδα και Κύπρος.

Δεν είναι διόλου παράξενο, λοιπόν, ότι η Τουρκία ανησυχεί. Αλλά, δεδομένων των εξαιρετικών συμφερόντων της Ελλάδας από την Συμμαχία, εκείνο που είναι άξιο απορίας είναι ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να αγνοεί την πραγματικότητα. Προφανώς, με την αοριστολογία του θέλει να δικαιολογήσει τον ιδεολογικό ζουρλομανδύα που προσπαθεί να φορέσει στους Ελληνες.