Ψυχάρα η Εθνική, 1-1 με Πολωνία στην πρεμιέρα του Euro (photos+video)

Ηταν κακή στο πρώτο πρώτο εικοσάλεπτο, βρέθηκε πίσω στο σκορ και υποχρεωμένη να παίξει με παίκτη λιγότερο σε όλο το δεύτερο ημίχρονο, όμως η ψυχή της Εθνικής ομάδας αρνήθηκε να τα παρατήσει, «γύρισε» το ματς και απέσπασε ισοπαλία 1-1 από την Πολωνία στη Βαρσοβία στην πρεμιέρα του Euro, ενώ θα μπορούσε να πάρει και τη νίκη αν ο Πολωνός τερματοφύλακας δεν απέκρουε το πέναλτι του Γιώργου Καραγκούνη στο 71ο λεπτό.

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης ήταν ο παίκτης που πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης στο 51’ (οι Πολωνοί είχαν προηγηθεί στο 17’ με τον Λεβαντόφσκι) γράφοντας μάλιστα ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος Ελληνας παίκτης που σκοράρει τόσο σε Μουντιάλ όσο και Euro, ενώ πέτυχε ένα ακόμα γκολ στο 74’ που όμως δεν θα μετρήσει γιατί ο βοηθός διαιτητή υποδεικνύει σε θέση οφσάιντ τον Φορτούνη.

Στο πρώτο ημίχρονο η Ελλάδα ήταν απογοητευτική. Μόνιμη πηγή κινδύνου η αριστερή της πλευρά, όπου ο Χολέμπας αδυνατούσε να αντεπεξέλθει, καθώς δεν είχε βοήθεια από τους συμπαίκτες του που ήταν αργοί στις επιστροφές τους. Η υπεροχή των γηπεδούχων μεταφράστηκε σε ευκαιρίες και καρποφόρησε στο 17΄, όταν ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι εκμεταλλεύτηκε τη σέντρα του Πίστσεκ (και τη λάθος έξοδο του Χαλκιά) και με κεφαλιά άνοιξε το σκορ. Η ομάδα του Σμούντα είχε τον απόλυτο έλεγχο και άφησε χώρο στην εθνική μας, προκειμένου να «χτυπήσει» στις αντεπιθέσεις. Σε μία από αυτές, ο Λεβαντόφσκι προσπάθησε να ξεπεράσει τον Παπασταθόπουλο, ο οποίος χρησιμοποίησε τα χέρια του για να τον μαρκάρει. Ο Καρμπάγιο καταλόγισε το φάουλ, έδειξε όμως και την αυστηρή κίτρινη κάρτα, που ήταν η δεύτερη αφήνοντας την Ελλάδα με 10 παίκτες.

Η είσοδος του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στη θέση του Σωτήρη Νίνη δεν έμοιαζε ικανή να αλλάξει κάτι. Κι όμως ο Σαλπιγγίδης ήταν αυτός που πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης.

Μετά από σέντρα του Τοροσίδη και σύγχυση στην άμυνα των Πολωνών η μπάλα έφτασε σαν σε… παραγγελία στα πόδια του «Σάλπι» που έγραψε το 1-1. Οι αλλαγές του Φερνάντο Σάντος σήμερα ήταν κάτι το… μαγικό! Στο 68΄ παίρνει θέση στο γήπεδο ο Κώστας Φορτούνης και στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα βγάζει εκπληκτική ασίστ στον Σαλπιγγίδη, ο οποίος ανατρέπεται από τον Τσέζνι. Πέναλτι και αποβολή για τον γκολκίπερ της Αρσεναλ και ολική ανατροπή δεδομένων.

Όμως ο 25χρονος Πρέμισλαβ Τίτον μάντεψε σωστά, έπεσε στην αριστερή του γωνία και απέκρουσε το σουτ του Καραγκούνη. Στη φάση εκείνη, η εθνική έχασε την ευκαιρία να γράψει ιστορία με μία επική ανατροπή και παράλληλα να επαναλάβει τη νίκη στην πρεμιέρα του Euro 2004, επί της οικοδέσποινας. Ακόμα κι έτσι, όμως, το θάρρος και η αποφασιστικότητα των διεθνών, αποτελούν εγγύηση για τους επόμενους αγώνες. Αρχής γενομένης από την προσεχή Τρίτη, εναντίον της Τσεχίας στο Βρότσλαβ.

Στα δυσάρεστα του αγώνα ο τραυματισμός του Αβραάμ Παπαδόπουλου που η διάγνωση του τραυματισμού του είναι ολική ρήξη πλάγιου χιαστού και διάταση έξω πλαγίου συνδέσμου, γεγονός που σημαίνει ότι δεν χάνει απλώς το Euro 2012 αλλά μένει εκτός αγωνιστική δράσης για έξι έως οκτώ μήνες.

Διαιτητής: Κάρλος Βελάσκο Καρμπάγιο (Ισπανία). Κόκκινη: Παπασταθόπουλος (45΄-δεύτερη κίτρινη) – Τσέζνι (70΄). Κίτρινες: Παπασταθόπουλος, Χολέμπας, Καραγκούνης

ΠΟΛΩΝΙΑ (Φράντσισεκ Σμούντα): Τσέζνι, Πίστσεκ, Βασιλέφσκι, Περκίς, Μπένις, Μπλατσικόφσκι, Πολάνσκι, Μουράφσκι, Ρίμπους (70΄ Τίτον), Ομπράνιακ, Λεβαντόφσκι

ΕΛΛΑΔΑ (Φερνάντο Σάντος): Χαλκιάς, Τοροσίδης, Χολέμπας, Παπασταθόπουλος, Αβραάμ Παπαδόπουλος (37΄ Κυριάκος Παπαδόπουλος), Μανιάτης, Κατσουράνης, Νίνης (46΄ Σαλπιγγίδης), Καραγκούνης, Γκέκας (68΄ Φορτούνης), Σαμαράς

Διαβάστε ακόμα:

Σάντος: «Είμαι υπερήφανος για τους παίκτες μου»

Η Ρωσία «διέλυσε» 4-1 την Τσεχία

Παρακολουθήστε το video με το γκολ ισοφάρισης του Δημήτρη Σαλπιγγίδη