«Ο στόχος είναι εφικτός»

Ετοιμοι να πετύχουν τον μεγάλο στόχο, να «σφραγίσουν» ένα από τα τελευταία τρία «εισιτήρια», με προορισμό την πρωτεύουσα της Αγγλίας, είναι οι Ελληνες διεθνείς της Εθνικής μπάσκετ, που κλήθηκαν από τον ομοσπονδιακό τεχνικό Ηλία Ζούρο στην προετοιμασία για το Προολυμπιακό Τουρνουά της Βενεζουέλας που θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 8 Ιουλίου.

Η πρώτη συγκέντρωση είχε ελλείψεις, καθώς απουσίαζαν λόγω των υποχρεώσεών τους στους τελικούς των πλέι οφ του ιταλικού πρωταθλήματος οι Φώτσης, Μπουρούσης και Ζήσης, και ο Νικ Καλάθης που αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα με τις πτήσεις του από την Αμερική, ενώ και ο ίδιος ο Ηλίας Ζούρος δεν κατάφερε να δώσει το παρών αφού έχει υποχρεώσεις με την Αναντολού Εφές στους τελικούς του τουρκικού πρωταθλήματος.

Ο συνεργάτης του ομοσπονδιακού τεχνικού, Δημήτρης Πρίφτης αναφέρθηκε στην πίες ητου χρόνου.

«Πρέπει να προλάβει η εθνική να είναι έτοιμη για το Προολυμπιακό τουρνουά του Καράκας, έστω κι αν δεν υπάρχει χρόνος. Ο χρόνος όχι απλά δεν είναι σύμμαχός μας. Είναι αντίπαλός μας. Είναι ιδιαίτερο το καλοκαίρι. Πρέπει να διαχειριστούμε αρκετά πράγματα μαζί, σε ό,τι αφορά την κούραση των παικτών, και τη σωματική και την πνευματική. Καθώς και την ύλη που πρέπει να καλύψουμε για να είμαστε σε θέση να συνεννοηθούμε στο παρκέ και να δώσουμε ένα παιχνίδι, το οποίο μόλις σε πέντε ημέρες είναι μπροστά μας. Θα λέγαμε ότι δεν υπάρχει καθόλου η έννοια της λέξης προετοιμασία. Μπαίνουμε κατευθείαν στο ζουμί της υπόθεσης, που είναι 5 εναντίον 5 και τακτική».

Ο Βασίλης Σπανούλης που επέστρεψε στην Εθνική μετά από την απουσία του από το Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας το 2011, έδωσε το σύνθημα: «Ο στόχος είναι εφικτός. Έχουμε μία δύσκολη αποστολή μπροστά μας, να παίξουμε στο Προολυμπιακό τουρνουά και να διεκδικήσουμε ό,τι μας αναλογεί για να είμαστε στην Ολυμπιάδα, κάτι που πιστεύω είναι ύψιστη τιμή για κάθε παίκτη, προπονητή».

Για την επιστροφή του στην εθνική, είπε: «Δεν έλειπα και δέκα χρόνια, έναν χρόνο έλειπα και αυτό λόγω τραυματισμού. Όπως έχω ξανατονίσει, είμαι πάντα διαθέσιμος και πάντα στις υπηρεσίες της εθνικής ομάδας, όποτε με χρειαστεί και όσο αντέξουν τα πόδια μου, να αγωνίζομαι για αυτήν. Είναι κάτι για το οποίο είμαι υπερήφανος».

Σχετικά με το αν είναι εύκολο ν’ αφήσει πίσω την επιτυχία με τον Ολυμπιακό και να συγκεντρωθεί στην εθνική, είπε: «Έχουμε γιορτάσει αρκετά τις τελευταίες μέρες, οπότε πρέπει σιγά σιγά να αλλάζουμε το τσιπ, γιατί είναι άλλο πράγμα ο σύλλογος και άλλο η Εθνική ομάδα. Δεν πρέπει να τα βάζουμε όλα στο ίδιο επίπεδο. Είναι τελείως διαφορετικό. Πρέπει, όσο και αν είναι δύσκολο, να ξεπεράσουμε αυτήν την επιτυχία και πλέον μαζί με όλα τα παιδιά η Εθνική ομάδα δεν έχει χρώμα. Είμαστε μία παρέα, μία οικογένεια και είμαστε όλοι υπερήφανοι και είναι τιμη να συμμετέχουμε σε αυτήν την ομάδα και πρέπει να είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι, ώστε να πετύχουμε τον στόχο που θέλουμε».

Για τα μικρά χρονικά περιθώρια προετοιμασίας αυτό το καλοκαίρι παραδέχτηκε «το ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας και ότι οι μέρες ξεκούρασης ήταν πολύ λίγες και ότι δεν ξεκινήσαμε όλοι μαζί την προετοιμασία. Είναι κάτι που το θέλαμε όλοι και πιο πολύ από όλους ο προπονητής, αλλά θα το ξεπεράσουμε αυτό το εμπόδιο, θα είμαστε συγκεντρωμένοι και όπως είπα και πριν να αλλάξουμε το τσιπ στο μυαλό μας και να συγκεντρωθεί στον ρόλο που θα έχει ο καθένας και στον κοινό στόχο που θα έχει αυτή η ομάδα». Έχουν προλάβει να ξεκουραστούν οι παίκτες που συμμετέχουν στην προετοιμασία; «Όχι, μην γελιόμαστε, κάναμε μία σεζόν 9 μηνών, πολύ κουραστική, αλλά η επιθυμία όλων των παιδιών να αγωνιστούν με την Εθνική ομάδα, με τη φανέλα της χώρας τους, με την περηφάνια και την τιμή που νιώθουν όταν την φοράνε, μας κάνουν να τα ξεχνάμε όλα αυτά και να επικεντρωθούμε στον καινούριο μας στόχο».

Οσο για τους ρόλους που έχουν οι παίκτες στην Εθνική; «Πιστεύω ότι το κάθε παιδί, σε όποια ομάδα και αν αγωνίζεται, έχει αυτοπεποίθηση και ο καθένας θέλει να νικήσει. Εμείς φέτος ήμασταν πιο έτοιμοι, πιο καλή ομάδα και καταφέραμε και πήραμε το πρωτάθλημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά του Παναθηναϊκού δεν ήθελαν το πρωτάθλημα ή ότι δεν έπαιξαν καλά ή ότι δεν έχουν αυτοπεποίθηση. Το θέμα δεν είναι να παίζεις καλά, αλλά να παίζει καλά η ομάδα σου. Μπορεί να μην παίξεις καλά σε ένα τουρνουά, αλλά να κάνεις ένα μεγάλο παιχνίδι και να βοηθήσεις την ομάδα σου. Γι’ αυτό το σκοπό ο καθένας πρέπει να συνειδητοποιήσει τον ρόλο του και τον στόχο που έχει αυτή η ομάδα. Η Εθνική ομάδα είναι κάτι τελείως διαφορετικό από το συλλογικό επίπεδο και πολλά από τα παιδιά έχουν διαφορετικό ρόλο εδώ πέρα και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν, ο καθένας να κάνει ό,τι μπορεί για να πετύχει η Εθνική ομάδα τον στόχο της».

Από την πλευρά του ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού, Κώστας Καϊμακόγλου δήλωσε: «Στόχος είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Είναι ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι για τους περισσότερους που δεν έχουμε ξανατύχει σε ανάλογη περίπτωση. Είναι λίγα τα παιδιά που είχαν παίξει στο Προολυμπιακό τουρνουά της Αθήνας πριν από τέσσερα χρόνια και μετά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, αλλά νομίζω ότι στόχος όλων είναι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό στο γήπεδο και στην προπόνηση και από μόνοι μας και με τους προπονητές. Θα πρέπει να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι και να μη χάνουμε ούτε δευτερόλεπτο. Αντίπαλός μας είναι ο χρόνος αυτή τη στιγμή. Να προσπαθήσουμε σε αυτό το λίγο χρόνο να δέσουμε όσο πιο πολύ γίνεται και πρώτος στόχος, όταν θα φτάσουμε στη Βενεζουέλα, να είμαστε έτοιμοι στο 100% τόσο από φυσική κατάσταση όσο και από θέμα μυαλού. Προσωπικά για μένα είναι μία πρόκληση. Για όλους θα πρέπει να είναι, για να δει πόσο μπορεί να αντέξει το σώμα του και το μυαλό του. Θεωρώ ότι όλοι είναι επαγγελματίες και γνωρίζουν πώς να φέρνουν το σώμα τους στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Ήταν λίγες οι διακοπές και όλοι θα ήθελαν λίγο παραπάνω, όλοι ερχόμενοι εδώ στόχο έχουν να βοηθήσουν την ομάδα. Με μεγάλη συγκέντρωση και πίεση που πρέπει να βάλει ο καθένας στον εαυτό του, νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».