Το Ελληνικό πολιτικό ζήτημα – Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ο κ. Καμμένος και οι εκλογές

Τρίτο Άρθρο

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του κ. Παναγιώτη Καμμένου, ακολούθησαν μία μετεωρική άνοδο. Το κόμμα συστάθηκε, δημιουργήθηκε και συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών. Γι αυτό και ξάφνιασε πολλούς το απροσδόκητο 10,6% και οι 33 βουλευτικές έδρες.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δεν φαίνεται ότι θα μπορέσουν να διατηρήσουν το σύνολο των δυνάμεων που απέκτησαν στις εκλογές του Μαϊου. Δεν είναι μόνο ότι στο μεταξύ αποχώρησαν κάποια στελέχη του και κάποια επανεντάχθηκαν στην Νέα Δημοκρατία όπως έγινε με τον πολιτευτή Γιώργο Κεχαγιά, με τον Θ. Χούτα και άλλους. Μέρος της εκλογικής δύναμης που κατέγραψαν επιστρέφει ήδη “μαζικά” στη Νέα Δημοκρατία εκτιμώντας πως τους «τιμώρησε» και έστειλε ηχηρό «μήνυμα».

Οι θέσεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, σε ό,τι αφορά το Μνημόνιο ταυτίζονται με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά καταγγελία, αν  και επιμέρους έχει σημαντικές εώς χαώδεις διαφοροποιήσεις. Εκεί, φυσικά, όπου αντιπαρατίθεται κάθετα, είναι με το σοσιαλιστικό μοντέλο διακυβέρνησης.  Εντούτοις, πρόκειται για τις δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.

Επτά είναι τα σημεία τα οποία θέτουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και τα οποία είναι η βάση για τις μετεκλογικές συνεργασίες, ξεκαθαρίζοντας ότι τη φορά αυτή η χώρα θα αποκτήσει κυβέρνηση και πως ο ίδιος ο κ. Καμμένος είναι πλεόν διατεθειμένος να προσέλθει σε μετακλογικές συνεργασίες ακόμη και με το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ. Με μία προϋπόθεση: Ότι σ΄αυτά δεν θα υπάρχουν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος…

Απαράβατη προϋπόθεση για την συνεργασία με τα άλλα κόμματα, είναι η καταγγελία του μνημονίου, ενώ θεωρεί και τα 7 σημεία που θέτει, επίσης ως αδιαπραγμάτευτα, σε ότι αφορά την εθνική κυριαρχία, τις ένοπλες δυνάμεις, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, την ΑΟΖ αλλά και το θέμα της λαθρομετανάστευσης.

Για το τελευταίο, το κόμμα του κ. Καμμένου εκτιμά ότι «Η Ελλάδα πρέπει να αδειάσει από τους λαθρομετανάστες. Να μείνει το 3% του ενεργού πληθυσμού και οι υπόλοιποι, είτε να πάνε στις χώρες που θέλουν, είτε να επιστρέψουν στις χώρες τους, με επιβάρυνση των χωρών τους.

Αν και κατά πόσο μπορεί να συμβεί αυτό, είναι ζητούμενο. Άγνωστες παραμένουν και οι προθέσεις του κ. Καμμένου απέναντι στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, εάν το τελευταίο πρωτεύσει και του λείπουν ενδεχομένως λίγες έδρες, για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών με «όμορα», όμως, κόμματα. Πόσο ελκυστικό θα του ήτανε, εντοίτοις, μιά πιθανή συνεργασία με τον κ. Καμμένο πάνω στα σημεία που συμφωνούν και ιδιαίτερα στο πρωταρχικό που αφορά την καταγγελία του Μνημονίου; Πρόκειται για τολμηρή υπόθεση εργασίας, αλλά στην πολιτική «ποτέ μην λες πότε», λένε οι επαϊοντες.

Την όλη κατάσταση ήλθε να περιπλέξει (να ξεδιαλύνει κατ΄άλλους) η δήλωση του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κων. Μητσοτάκη ότι ο ίδιος είχε τη δεδηλωμένη και παρά ταύτα, δεν σχημάτισε κυβέρνηση το ’93. Αυτό, πολιτικοί παρατηρητές το θεωροιύν «προειδοποιητική βολή» προς την Συγγρού για την περίπτωση που η ΝΔ δεν επιτύχει αυτοδυναμία. Λένε, δηλαδή, ότι ίσως ήλθε η ώρα να βιώσουμε και στην Ελλάδα το μοντέλο “άλλος πρόεδρος του κόμματος και άλλος πρωθυπουργός».

Σε μία τέτοια περίπτωση, ο κ. Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκτιμούν ότι ίσως το ποσοστό τους κριθεί απαραίτητο για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.-Αν. Ελλήνων.

Μένει να δούμε τη δυναμική των τελευταίων 24ώρων που ενδεχομένως θα αναπτύξει ο κ. Καμμένος. Αν επιτύχει και πάλι διψήφιο νούμερο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο.

Ακόμη και για μιά Τρίτη –απευκταία- προσφυγή στις κάλπες…