Ντέρμπι για γερά νεύρα η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΘΗΝΑΙΟΥ

Δύο 24ωρα πριν ολοκληρωθεί η προεκλογική εκστρατεία και πριν ανοίξουν οι κάπλες για την κρίσιμη -την κρισιμότερη ίσως- εκλογική αναμέτρηση της Μεταπολίτευσης, οι τελευταίες «εσωτερικές» δημοσκοπήσεις που έφθασαν στα γραφεία των κομμάτων δίνουν την Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ να παλεύουν για την πρώτη θέση.

Ωστόσο εκείνο που διαφαίνεται ως βεβαιότητα είναι ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν θα συγκεντρώσει ποσοστό που να του εξασφαλίζει αυτοδυναμία.

Επίσης, ένα άλλο στοιχείο που δεν αμφισβητείται, είναι ότι οι αναποφάσιστοι παραμένουν σε αρκετά υψηλό ποσοστό, κάτι που εκτιμάται και ότι θα γύρει, τελικά, την πλάστιγγα προς τη μία ή την άλλη πλευρά, κυριολεκτικά στο παραβάν.

Έτσι, όλα δείχνουν ότι η 17η Ιουνίου, εκτός από ζεστή μέρα (σύμφωνα με την Εθνική μετεωρολογική Εταιρεία (ΕΜΥ) θα μας επιφυλάξει και μία «καυτή» νύκτα και το τελικό αποτέλεσμα είναι δυνατόν να κριθεί σε λίγες μόλις ψήφους.

Εδώ, να πούμε, ότι εάν τα κόμματα στην Ελλάδα είχαν συμφωνήσει και είχαν δώσει –όπως έχουν Συνταγματική υποχρέωση- το δικαίωμα επιστολικής ψήφου στους Απόδημους Έλληνες, θα ήτανε πιθανό οι τελευταίοι να αναδεικνύονταν ρυθμιστές της κατάστασης σε περίπτωση που η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη και μικρότερη των 100.000 ψήφων…

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες  από το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», δεν έχουν παρατηρηθεί οργανωμένες πτήσεις ομογενών για τις εκλογές.

Υπενθυμίζουμε ότι παλαιότερα, τόσο από Αμερική όσο και από Γερμανία, αλλά και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έφθαναν στην Αθήνα οργανωμένες από τα κόμματα πτήσεις με ομογενείς ψηφοφόρους.

Πίσω στις δημοσκοπήσεις, τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι δύσκολα κάποιο κόμμα θα συγκεντρώσει ποσοστό 30% αν και συνολικά ίσως τα δύο πρώτα κόμματα καταφέρουν να φθάσουν το 55%.

Η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη δείχνει να μην χάνει μεγάλο μέρος της δύναμής της, όπως και η Χρυσή Αυγή, ενώ, αντιθέτως, η Ανεξάρτητοι Έλληνες φαίνεται να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.