60 χρόνια Έλληνες στην Αυστραλία

Της ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΠΑΠΠΑ

Από www.neoskosmos.gr

Πέρασαν κιόλας 6O χρόνια από τότε που έφτασαν στην Αυστραλία οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες στο πλαίσιο του μεταπολεμικού αυστραλιανού μεταναστευτικού προγράμματος υποδοχής και αυτήν την σημαντική επέτειο που είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με την ελληνική παροικία και παρουσία στους Αντίποδες, αποφάσισε να θυμηθεί και να τιμήσει το Μεταναστευτικό Μουσείο Μελβούρνης.

Αρωγός σ’ αυτήν την πρωτοβουλία του Μεταναστευτικού Μουσείου είναι η ομογενής γνωστή φωτογράφος, Γεωργία Μεταξά, και οι φωτογραφίες της που εκτίθενται στην είσοδο του Μουσείου και είναι τμήμα της φωτογραφικής της συλλογής που φέρει το όνομα «Εικόνα».

Η ομογενής φωτογράφος Γεωργία Μεταξά

Γενικότερα, η φωτογραφική συλλογή «Εικόνα» αποτελεί μία εμπνευσμένη ματιά της ταλαντούχας φωτογράφου στα δρώμενα, πρόσωπα, εκφάνσεις της ελληνικής μεταναστευτικής παρουσίας στην Αυστραλία και τα έργα της που θα εκτίθενται έως τον Μάιο του 2013 στο Μεταναστευτικό Μουσείο είναι μία σειρά πορτραίτων νέων Ελλήνων μεταναστών που ήρθαν στην Αυστραλία κατά την περίοδο 1996–2004.

Η ίδια μιλώντας για τη φωτογραφική της συλλογή που θα καλωσορίζει τους επισκέπτες στο Μεταναστευτικό Μουσείο, ανέφερε ότι οι φωτογραφίες της παρά το γεγονός ότι σε μέγεθος είναι μεγάλες και επιβλητικές, στην ουσία είναι φωτογραφίες διαβατηρίου. «Ζήτησα από τους νέους αυτούς μετανάστες να ποζάρουν μπροστά στο φακό μου, όπως θα πόζαραν αν έβγαζαν μία φωτογραφία διαβατηρίου» είπε συγκεκριμένα η ομογενής φωτογράφος και συμπλήρωσε ότι βασικός στόχος της είναι να προβληματίσει το κοινό της σε θέματα όπως αυτό της ταυτότητας.

«Ο καθένας μας έχει ένα διαβατήριο και η φωτογραφία του αντιπροσωπεύει την ταυτότητά του. Είναι όμως μία ταυτότητα που δεν περιορίζεται στην εικόνα. Η εικόνα μας είναι η επιφανειακή μας ταυτότητα, υπάρχουν και άλλες πτυχές που μας καθορίζουν ως άτομα και αυτό θέλω να αναδείξω μέσα από τα πορτραίτα αυτά» αναφέρει η ομογενής φωτογράφος.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη συλλογή πορτραίτων που παρουσιάζονται στο Μεταναστευτικό Μουσείο επηρέασε την ομογενή φωτογράφο σε σημείο που η δουλειά της μετά το 2004 επικεντρώθηκε αποκλειστικά σε πορτραίτα. «Αυτή η δουλειά με οδήγησε σε άλλα καλλιτεχνικά μονοπάτια» αναφέρει, «κατάλαβα ότι εκείνο που με εμπνέει πάνω απ’ όλα είναι να δουλεύω με ανθρώπους, με πρόσωπα και αυτό κάνω τον τελευταίο καιρό».

Τέλος να αναφέρουμε επιγραμματικά ότι η ομογενής φωτογράφος έχει μία πολύχρονη σχέση με το Μεταναστευτικό Μουσείο αφού έχει εργαστεί πολλές φορές με τον συγκεκριμένο φορέα για την προώθηση εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων.