Άρχισαν οι Διαβουλεύσεις για το Σχηματισμό Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας

 

Την πρώτη συνάντηση με πολιτικό αρχηγό είχε στις 2 το μεσημέρι ο νικητής των εκλογών,  πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο του δεύτερου κόμματος κ. Αλέξη Τσίπρα. Όπως αναμένονταν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν κατέληξαν σε συμφωνία, αφού ήδη από την Κυριακή το βράδυ ο κ. Τσίπρας είχε καταστήσει γνωστό ότι προτιμά το ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον κ. Σαμαρά, ξεκαθάρισε ότι αν και τα δύο κόμματα έχουν αντίθετες στρατηγικές, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τις δυνατότητες της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Δεν άκουσα από τα χείλη του Αντώνη Σαμαρά για επαναδιαπραγμάτευση, παρά μόνο για τήρηση δεσμεύσεων και υπογραφών. Του έθεσα ως σημαντικό ζήτημα συνεννόησης μεταξύ μας τα κρούσματα βίας από δυνάμεις που εκροσωπούνται στο Κοινοβούλιο. Πρέπει να προστατέψουμε τη Δημοκρατία και να αντισταθούμε».

Και πρόσθεσε:  «Επεσήμανα στον κ. Σαμαρά ότι θα ήταν καταστροφικό να συνεχιστούν οι περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις. Κρίσιμο θα είναι το 10ήμερο μέχρι τις 28 Ιουνίου, όταν και θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής. Οι εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη θα μας δικαιώσουν. Ελπίζω το επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική διαδικασία. Είμαι απόλυτα αντίθετος με επικοινωνιακή διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος. Σύντομα πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση, να την ελέγχουμε και ο λαός να κρίνει της πρακτικές της ΝΔ. Θα είμαστε αντίπαλοι γιατί έχουμε αντίπαλες στρατηγικές. Όσον αφορά όμως στις δυνατότητες της χώρας, δεν θα σταθούμε εμπόδιο» πρόσθεσε.
Στις 18:00 το απόγευμα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο

 

ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Όλα δείχνουν ότι η χώρα οδεύει ολοταχώς προς το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας υπό τη Νέα Δημοκρατία, ως νικήτρια των εκλογών της 17ης Ιουνίου και με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, που έχουν ρόλους κλειδιά. Το μοναδικό σημείο στο οποίο εμφανίζεται αδιαπραγμάτευτος ο Αντώνης Σαμαράς είναι η πρωθυπουργία. “Δε γίνεται να είναι άλλος” λένε από τη Συγγρού. Δύσκολα όμως αυτό θα “τορπιλίσει” τις προσπάθειες για κυβέρνηση… “εθνικής Ελλάδος”.
Ο κ. Σαμαράς, πριν λάβει την διερευνητική εντολή, είχε τον ακόλουθο διάλογο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια:  
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
: Θα επιδιώξω αμέσως να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, μακράς πνοής με τα κόμματα που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, στο ευρώ και πιστεύουν ότι τηρώντας τις δεσμεύσεις μας θα πρέπει ταυτόχρονα να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα προκειμένου να ξεφύγει ο ελληνικός λαός από τη βασανιστική σημερινή πραγματικότητα της ανεργίας και των απίστευτα μεγάλων δυσκολιών που περνά κάθε ελληνική οικογένεια.
Ταυτόχρονα, κύριε Πρόεδρε, πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι αποφασιστική στο ζήτημα της κοινωνικής συνοχής, η οποία απειλεί πλέον την κάθε οικογένεια, όχι μόνο από την πλευρά της οικονομίας αλλά και από την πλευρά της ασφάλειας του Έλληνα πολίτη και είναι επίσης ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί αμέσως.
Πιστεύω κύριε Πρόεδρε ότι η εθνική συνεννόηση είναι επιβεβλημένη απ’ όλους. Θα ξεκινήσω βλέποντας από τις 14:00 τους πολιτικούς αρχηγούς και πιστεύω πως υπάρχουν τα περιθώρια για επιτυχία.
Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Κύριε πρόεδρε θέλω να σας συγχαρώ ακόμη μια φορά για την επιτυχία και θέλω να υπογραμμίσω αυτό που είπατε και να το επαναλάβω ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης. Η χώρα δε μπορεί να μείνει ούτε μια χώρα ακυβέρνητη
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: Και αυτό ζητά ο ελληνικός λαός πέρα και πάνω από κόμματα.
Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Οπωσδήποτε. Και τα πράγματα είναι κρίσιμα ώστε μονάχα μια κυβέρνηση μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Σας εύχομαι να έχετε επιτυχία στην προσπάθεια που θα κάνετε για το σχηματισμό κυβέρνησης. Είμαι βέβαιος ότι θα πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον και καθήκον που όλοι μας έχουμε απέναντι στον ελληνικό λαό.