Μέσα στην ημέρα κυβέρνηση “εθνικής σωτηρίας”;

Kυβέρνηση συνεργασίας ίσως και και μέσα στην τρίτη, αναμένεται να έχουμε. Σ΄αυτό συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες, αλλά και οι δηλώσεις των πολιτκών αρχηγών. και, ιδιαίτερα, οι Βενιζέλος και Κουβέλης, μετά τη συνάντηση που είχαν το πρωϊ  στην Βουλή.
Η συμφωνία μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου έχει κλειδώσει όχι όμως και από την πλευρά του Φώτη Κουβέλη. Ο κ.Σαμαράς έχει πει ότι αν χρειαστεί θα γίνουν και άλλες συναντήσεις εντός της ημέρας. Ο κ.Κουβέλης βγαίνοντας από την συνάντηση είπε ότι αναφέρθηκε στην φερεγγυότητα των προσώπων και αναμένει να έχει πολύ συγκεκριμένα τις θέσεις του κ. Σαμαρά για τα προγραμματικά ζητήματα. Είπε επίσης ότι παραδοχή του είναι ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση με συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικής.
Ο κ.Βενιζέλος είπε ότι ο τόπος πρέπει να αποκτήσει και θα αποκτήσει σύντομα κυβέρνηση. Είπε επίσης ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης βαίνει προς την ανάηκη να σχηματισθεί μια εθνική διαπραγματευτική ομάδα που πρέπει να φροντισει για την αναθεώρηση των δυσμενών  όρων της δανειακής συμβασης που μας επιβλήθηκαν παρά την θέλησή μας στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης. Όπως και ο κ.Κουβέλης τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι το προγραμματικό πλαίσιο.
Όλα πρέπει να τελειώσουν απόψε.
Η συμμετοχή της ΔΗΜ.ΑΡ θα προσδώσει μεγαλύτερη ευρύτητα στην κοινωνική απήχηση του νέου σχήματος. Εντός του κόμματος φαίνεται πάντως ότι το 80% των στελεχών δεν επιθυμούν ενεργή συμμετοχή, αλλά στήριξη στη βάση μίνιμουμ προγραμματικής συμφωνίας.
Ενδεικτικό πάντως του ότι πάμε σε μια συμφωνία είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε μετά τη συνάντηση του με τον Ε. Βενιζέλο πως συμφώνησαν ότι εντός των επόμενων δύο ημερών (όσο διαρκεί η προθεσμία για σχηματισμό κυβέρνησης βάσει της διερευνητικής εντολής) θα πρέπει να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, ενώ μετά τη συνάντησή του με τον Φ. Κουβέλη έκανε λόγο για εποικοδομητική συνάντηση.
Ήδη μάλιστα κάποιοι λένε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επεξεργάζεται βάσει των συνομιλιών που είχε με τους δύο αρχηγούς ένα κείμενο με τις απόψεις που έχουν διατυπώσει ο ίδιος και οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, προκειμένου να τις φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, επεξεργάζεται δηλαδή το κείμενο προγραμματικών δηλώσεων.
Η συμφωνία και το υπουργικό σχήμα θα «κλειδώσει» με τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί να προσπεράσει τις διαδικασίες διερευνητικών εντολών και να προωθήσει τη διαδικασία απευθείας στον τελευταίο γύρο, δηλαδή στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και στις τελικές αποφάσεις.
Τα πράγματα έχουν αρχίσει και ξεκαθαρίζουν.
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και ΝΔ έχουν κοινό τόπο ως προς τα εξής: παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και αλλαγή των σκληρών όρων του Μνημονίου. Πρωθυπουργός όπως όλα δείχνουν θα είναι ο κ. Σαμαράς αφού και τα δύο κόμματα έχουν αποσύρει την αρχική τους επιφύλαξη πάνω σε αυτό το θέμα.
Από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ αισιοδοξούν ότι θα προκύψει λύση, καθώς θεωρούν ότι οι δυσκολίες δεν είναι ανυπέρβλητες.

Με στοιχεία και από newsit.gr