Ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός της Ελλάδος ο Αντώνης Σαμαράς

 Στι 5 το απόγευμα της Τετάρτης 20 Ιουνίου 2012 ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, ορκίστηκε, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και νικητής των πρόσφατων εκλογών, κ. Αντώνης Σαμαράς.

Με τη βοήθεια του θεού θα κάνουμε ο.,τι περνάει από το χέρι μας για να βγει γρήγορα από την κρίση ο ελληνικός λαός”, δήλωσε αμέσως μετά την ορκομωσία του ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι “θα ζητήσω αύριο, μετά την ορκομωσία της νέας κυβέρνησης, σκληρή δουλειά για να αποδώσουμε όλα αυτά που ο λαός περιμένει από εμάς”.

Έξω από το προεδρικό Μέγαρο είχε μαζευτεί πλήθος κόσμου για να ευχηθεί και να χαιρετήσει τον νέο πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Νωρίτερα ο κ. Σαμαράς είχε επιστρέψει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την διερευνητική εντολή και είχε λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά την διαβεβαίωση ότι θα στηρίξουν την κυβέρνησή του τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ του κ. Ευαγ. Βενιζέλου και η ΔΗΜ.ΑΡ του κ. Φώτη Κουβέλη.

Το πρώτο επίσημο “ναι” είχε λάβει ο Αντώνης Σαμαρας, από τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φωτη Κουβέλη. Όπως είπε μετά την ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά, “αποφασίσαμε να μετάσχουμε με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αυτή την ώρα γίνονται διαπραγματεύσεις ώστε να αποδεσμευθούμε από τις επώδυνες διατάξεις του Μνημονίου”.

Και πρόσθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι ως το βράδυ θα έχει ολοκληρωθεί η προγραμματική συμφωνία πρέπει να υπάρξουν εκείνες οι δεσμεύσεις που θα υπηρετούν την αποδέσμευση από τους όρους και τις ρυθμίσεις του μνημονίου και την άρση των μέτρων που έχουν κυριολεκτικά ματώσει την ελληνική κοινωνία».

Εμείς συναρτούμε τη στήριξη της κυβέρνησης με το περιεχόμενο της πολιτικής που πρόκειται να ασκηθεί, τόνισε ο κ. Κουβέλης. «Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση, η χώρα πρέπει να εκπροσωπείται, για εμάς το περιεχόμενο της πολιτικής είναι το ζητούμενο και η μεγάλη μας διεκδίκηση», πρόσθεσε.

Δεν αποκλείεται την Παρασκευή να δούμε την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Άλλωστε, η εντολή που έχει λάβει ο Αντώνης Σαμαράς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λήγει το μεσημέρι της Πέμπτης. Σε αυτή, όπως αποφάσισε η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, δε θα συμμετάσχουν βουλευτές ή κορυφαία στελέχη του κόμματος. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Τα “αγκάθια” του προγραμματικού πλαισίου
Από τις 13:00 είναι σε εξέλιξη η δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία επί του προγραμματικού πλαισίου της νέας κυβέρνησης.
Η συνάντηση γίνεται στα γραφεία της ΚΟ της ΝΔ, με τη συμμετοχή των Β. Μεϊμαράκη και Χρ. Λαζαρίδη από τη ΝΔ, Κ. Σκανδαλίδη και Στ. Αγγελλούδη από το ΠΑΣΟΚ και Δ. Χατζησωκράτη και Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ.

«Αγκάθια» που καλούνται να επιλύσουν είναι το πακέτο των εργασιακών σχέσεων, με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την ισχύ και πάλι μετενέργειας για έξι μήνες και τα προβλήματα γύρω από την ελαστικοποίηση της εργασίας. Από τη συζήτηση της Τρότης παρέμειναν οι διαφορές για το μεταναστευτικό και ορισμένα ακόμα ζητήματα.
Ως προς το Υπουργικό Συμβούλιο και τα πρόσωπα της Νέα Κυβέρνησης φαίνεται πως εκτός του Αντώνη Σαμαρά στη θέση του πρωθυπουργού η ΝΔ επιλέγει μέσω των δύο αντιπροέδρων Αβραμόπουλου και Δήμα να διατηρεί τον έλεγχο στα βασικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ το κόμμα φαίνεται επίσης να επιλέγει την προώθηση νέων στελεχών της.
Θέσεις-κλειδιά αναμένεται να καταλάβουν οι κύριοι Χατζηδάκης, Μητσοτάκης,Αρβανιτόπουλος, αλλά και η κυρία Κεφαλογιάννη.
Σε κρίσιμα υπουργεία αναβαθμισμένη αναμένεται να είναι και η θέση τεχνοκρατών που πρόσκεινται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ όπως οι κύριοι Στουρνάρας, Ζανιάς, Μανιτάκης και Μαραβέγιας.
Στο κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών ακούγονται τα ονόματα των κυρίων Γ. Στουρνάρα, Γ. Ζανιά και Γ. Μουρμούρα, ενώ μια θέση διεκδικεί και ο Χρ. Σταϊκούρας.
Στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι ο Κ. Χατζηδάκης, πιθανότατα στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ακούγεται και αυτό του Αντ. Μανιτάκη. Για το Παιδείας ακούγεται το όνομα του Κων. Αρβανιτόπουλου, για το Υποδομών του Κυρ. Μητσοτάκη, για το Τουρισμού της Ολ. Κεφαλογιάννη και το Ναυτιλίας του Αλ. Τουρκολιά. Θέση υπουργού Απασχόλισης διεκδικεί ο Αντ. Ρουπακιώτης και τη θέση στο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Ναπ. Μαραβέγιας.
Για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ως λύση κοινής αποδοχής φαίνεται ότι προκρίνεται ο Λ. Οικονόμου, ο οποίος είναι αποδεκτός και από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Για το υπουργείο Δικαιοσύνης η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Χαρ. Αθανασίου, ωστόσο εδώ υπήρξαν ενστάσεις από τον Φ. Κουβέλη.
Κοντά στον Α. Σαμαρά στο Μ. Μαξίμου θα είναι οι στενοί του συνεργάτες Χρύσανθος Λαζαρίδης, Σταμάτης, Γ. Μιχελάκης, Μάχας, ενώ τη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου θα αναλάβει ο Τ. Μπαλτάκος.