Μαζεύουν υπογραφές για ψήφο Αποδήμων

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Οργανώνονται οι Έλληνες του εξωτερικού, όπως γράψαμε και σε παλαιότερη ανάρτηση, (https://www.panhellenicpost.com/archives/4320) κάτι που έχει αποκτήσει μία εξελικτική δυναμική που δεν πρέπει να ανακοπεί.

Ήδη, όπως σημειώσαμε και χθες, η νέα κυβέρνηση, που θα στηρίζεται στις ψήφους τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.) που αντιστοιχούν στο περίπου 49%  των Ελλήνων ψηφοφόρων, πρέπει να φέρει στη Βουλή το Νομοσχέδιο και να το ψηφίσουν ώστε να γίνει νόμος του κράτους, για την επιστολική ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων. (https://www.panhellenicpost.com/archives/10418)

Αυτό δεν αποτελεί προσωπική επιθυμία του γράφοντος. Είναι διαχρονικό αίτημα των Ελλήνων του Εξωτερικού. Όλων όσων έχουν δικαίωμα ψήφου στις ελληνικές βουλευτικές και δημαρχιακές εκλογές. Και ως τέτοιο πρέπει να το δει και να το αντιμετωπίσει η “τριμερής” διακυβέρνηση της Ελλάδος.

Δια του λόγου το αληθές, λίγο πριν τις κρίσιμες εκλογές της 17ης Ιουνίου, μια ομάδα Ελλήνων που ζούνε στο Άμστερνταμ έστησε ένα site ενημέρωσης για να μιλήσουν ακριβώς για το δικαίωμα των Ελλήνων που δεν κατοικούν στην Ελλάδα, να μπορούν να ψηφίσουν από το εξωτερικό.

Πρόκειται για Έλληνες πολίτες, οικονομικούς μετανάστες και όχι για ομογενείς ή παιδιά Ελλήνων. H θέση του I Cannot Vote έχει αναρτηθεί στο icannotvote.org.

Να σημειωθεί ότι αυτή είναι μια νέα κατηγορία πολιτών που διεκδικούν δικαίωμα ψήφου από το εξωτερικό και διευρύνουν την ήδη μεγάλη βάση των Αποδήμων Εκλλήνων και των Ομογενών. Πρόκειται για όσους  Έλληνες πολίτες η οικονομική κρίση τους υποχρεώνει να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό.

Ο ρυθμός του σύγχρονου μεταναστευτικού ρεύματος είναι, επί του παρόντος, όχι ιδιαίτερα μεγάλος, αναμένεται, όμως, να λάβει μορφή “κύματος” αμέσως μετά το καλοκαίρι, όταν οι συνθήκες θα έχοιυν καταστεί ακόμη δυσκολότερες για εξεύρεση εργασίας στη γενέτειρα.

Οι Έλληνες που έφτιαξαν το διεκδικητικό site, υποστηρίζουν: “Είμαστε Έλληνες πολίτες, ζούμε στο εξωτερικό και έχουμε κάθε δικαίωμα να ψηφίσουμε στις βουλευτικές εκλογές της χώρας μας. Δυστυχώς δε μας επιτρέπουν να ψηφίσουμε από τον τόπο διαμονής μας, όπως γίνεται στα 23 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και 37 Ευρωπαϊκές χώρες. Το ελληνικό κράτος δε παρέχει στους εκπατρισμένους πολίτες του τη δυνατότητα να ψηφίσουν από το εξωτερικό”.

Και συνεχίζουν, λέγοντας πως “Ο περιορισμός μας από την εκλογική διαδικασία είναι μια μορφή διάκρισης ακόμη πιο ντροπιαστική εάν κάποιος αναλογιστεί ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε η Δημοκρατία”.
“Το ελληνικό κράτος ποτέ δεν έθεσε σε ισχύ ότι ορίζει το άρθρο 51 παράγραφος 4 του ελληνικού συντάγματος που αναθεωρήθηκε το 2001:”Οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια”.
“Δεδομένου ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρατήσουμε ένα από τα πιο θεμελιώδη δημοκρατικά μας δικαιώματα, αποφασίσαμε να λάβουμε δράση”, τονίζουν και συμπληρώνουν πως η πρωτοβουλία τους είναι αυθόρμητη και εντελώς ανεξάρτητη από πολιτικά κόμματα και ομάδες.
Το “I Cannot Vote” είναι μια καμπάνια που στοχεύει να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το κοινό για τα εκλογικά δικαιώματα των Ελλήνων μεταναστών του εξωτερικού οι οποίοι δεν έχουν το δικαίωμα ψήφου από τη χώρα διαμονής τους. Στο site της ομάδας, το κοινό καλείται να υπογράψει το ψήφισμα διαμαρτυρίας το οποίο οι υπεύθυνοι της πρωτοβουλίας σκοπεύουν να καταθέσουν στην ελληνική κυβέρνηση”.