Συνεργασία Αυστραλίας με Δήμο Θεσσαλονίκης με σύμπραξη Ομογένειας

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΜΕ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κατά την επίσημη επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκη στις 21-22 Ιουνίου 2012, η Πρέσβης της Αυστραλίας κα. Τζένη Μπλούμφιλντ συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη, όπου συζήτησαν προοπτικές συνεργασίας και συμφώνησαν σε κοινές δράσεις σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως τη διαχείριση των αποβλήτων και την πυροπροστασία. Επίσης, σε συνεργασία με την Ελληνική Ομογένεια της Αυστραλίας, θα προωθηθεί η οικονομική στήριξη  του Ιδρύματος Ορφανοτροφείο Θηλέων “Η Μέλισσα”.

Στα πλαίσια της αδελφοποιημένης σχέσης της Αυστραλιανής πόλης της Μελβούρνης με τη Θεσσαλονίκη, οι αρχές των δύο πόλεων έχουν ξεκινήσει έναν εποικοδομητικό διάλογο για θέματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών.

Στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, η κα. Μπλούμφιλντ μετέφερε στον κ. Μπουτάρη ότι ο Δήμος της Μελβούρνης είναι έτοιμος να ανταλλάξει τεχνογνωσία και τυχόν διδάγματα από τη δική του εμπειρία σχετικά με ένα θέμα που αποτελεί σημαντική πρόκληση για κάθε δημοτική αρχή.

Επίσης, στα πλαίσια μιας συνεχούς συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα πυροπροστασίας και πρόληψης, η Αυστραλία θα συνδράμει στη διαμόρφωση ειδικής ιστοσελίδας του Δήμου Θεσσαλονίκης.  Η κα. Μπλούμφιλντ αναφέρθηκε σε υπάρχον ψηφιακό υλικό στα ελληνικά των Αυστραλιανών Αρχών Πυροπροστασίας και στο ενδεχόμενο χρήσης του για την ενημέρωση των δημοτών της Θεσσαλονίκης. Επεσήμανε δε ότι ως μια χώρα που έχει βιώσει τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών, η Αυστραλία έχει δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στον Ελληνικό λαό, δωρίζοντας το ποσό των τριών εκατομμυρίων δολαρίων στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό μετά τις πυρκαγιές του 2007 για δράσεις που άπτονται της πρόληψης και της αποκατάστασης.

Η ανακήρυξη της Θεσσαλονίκης ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 αποτελεί ευκαιρία για τις δύο αδελφοποιημένες πόλεις να συνεργαστούν σε προγράμματα για νέους.  Η κα. Μπλούφιλντ χαιρέτισε τη συνεργασία των δύο Δήμων για την υλοποίηση προγράμματος με επίκεντρο την επικοινωνία των νέων των δύο πόλεων  μέσω συνδεδεμένων ψηφιακών δικτύων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η κα Μπλούμφιλντ συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρηματικούς φορείς στα πλαίσια της ίδρυσης Ελληνο-Αυστραλιανού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.  Η κα. Μπλούμφιλντ τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη ως κέντρο εμπορικό, εκπαιδευτικό, τουριστικό και πολιτισμικό, μπορεί να παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων των δύο χωρών και χαιρέτισε πρωτοβουλίες για σύσταση παραρτήματος στη Θεσσαλονίκη.  Υπογράμμισε ότι η επικείμενη επιχειρηματική αποστολή ελληνικών εταιρειών στη Μελβούρνη το Νοέμβριο θα συμβάλλει στην περαιτέρω αξιοποίηση των σημαντικών εμπορικών και επενδυτικών ευκαιριών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μετά από πρόσκληση του International Propeller Club της Θεσσαλονίκης, η Πρέσβης της Αυστραλίας βράβευσε αριστούχους μαθητές και απηύθυνε ομιλία σε δείπνο για την υποστήριξη του Αμερικανικού Σχολείου Pinewood, με θέμα τη ‘Διασύνδεση της Εκπαίδευσης με την Επιχειρηματικότητα’. Η κα. Μπλούμφιλντ αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Αυστραλίας με τον βιομηχανικό κλάδο σε ερευνητικά προγράμματα που έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη παγκοσμίως αναγνωρισμένων καινοτόμων προϊόντων και πρακτικών.  Σημείωσε δε ότι αυτή η συνεργασία έχει προωθήσει την παραγωγικότητα, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία που στηρίζουν την  οικονομική ανάπτυξη της Αυστραλίας τα τελευταία 20 χρόνια.

Η Πρέσβης επίσης επισκέφθηκε το Ίδρυμα Ορφανοτροφείο Θηλέων “Η Μέλισσα”.  Η Πρεσβεία της Αυστραλίας  πρόσφατα εξόπλισε το ίδρυμα με ένα εργαστήρι ηλεκτρονικών υπολογιστών για να ενισχύσει τις εκπαιδευτικές δυνατότητες των κοριτσιών που φιλοξενεί.  Συζητήθηκαν προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση του ιδρύματος σε συνεργασία με την ομογένεια της Αυστραλίας.