Το Φαβορί Γερμανία νίκησε το πάθος Ελλάδα (4-2) που χειροκροτήθηκε

Δεν είναι μικρό επίτευγμα το να περάσει η Εθνική Ελλάδος στις οκτώ καλύτερες εθνικές ομάδες της Ευρώπης! Το αντίθετο. Η δε ήττα με 4-2 από την Γερμανία αποτελεί μία αξιοπρεπή αποχώρηση η οποία και χειροκροτήθηκε στο τέλος του παιχνιδιού από τις περίπου 4.000 Έλληνες φιλάθλους οι οποίοι τραγούδησαν τον Εθνικό μας Ύμνο!..

Με ηρωϊκή Μορφή τον γκολκήπερ Σηφάκη, που απέκρουσε πολλά επικίνδυνα σουτ, ευθύνεται, όμως, για το τρίτο   γκολ που δεχθήκαμε, η Εθνική Ελλάδος στάθηκε αξιοπρεπώς στο κατάμεστο γήπεδο και αποχώρησε από την διοργάνωση με το κεφάλι ψηλά.

(Θα ακολουθήσει περιγραφή του αγώνα).

 

Με καλή διάθεση και έχοντας στο νου του την ομάδα και το σύστημα που θα παρατάξει στον αγωνιστικό χώρο εναντίον της Γερμανίας, ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδος ο Φερνάντο Σάντος έδωσε συνέντευξη Τύπου στο «Γκντανσκ Αρένα», ενόψει του σημερινού μεγάλου προημιτελικού.

Ο Πορτογάλος προπονητής θεωρεί, όπως είπε, τον εαυτό του σαν τον Δαυίδ απέναντι στο «Γολιάθ» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, την Γερμανία, τις αγωνιστικές αρετές της οποίας εγκωμίασε.

Στον Τεχνικό της ελληνικής ομάδας τέθηκε υπόψη η δήλωση του προπονητή της Εθνικής Γερμανίας Γιόακιμ Λεβ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «καλλιτέχνες της ποδοσφαιρικής επιβίωσης», τους Έλληνες ποδοσφαιριστές. «Έχουμε την επίγνωση αυτής της πραγματικότητας. Η Γερμανία έχει ξεκινήσει σαν φαβορί για όλη τη διοργάνωση. Είχαμε πει ότι δεν θα έρθουμε για διακοπές», δήλωσε ο κ. Σάντος και πρόσθεσε: «Περιμένουμε ένα μεγάλο παιχνίδι . Όσοι εμπλακούν στην αναμέτρηση, να βοηθήσουν το ποδόσφαιρο να πάει μπροστά. Ένα παιχνίδι που όλοι οι παίκτες θα δώσουν τα πάντα. Για τη γερμανική ομάδα γνωρίζουμε την αξία της και το πόσο καλή ομάδα είναι. Είναι το φαβορί αλλά όσο και να διαρκέσει ο αγώνας θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τις πιθανότητες που έχουμε. Είναι 90 λεπτά και όλα μπορούν να συμβούν».

Σχολιάζοντας ότι ο αγώνας μοιάζει όπως την πάλη του Δαυίδ με τον Γολιάθ, ο Φ. Σάντος είπε: «Αν το δούμε ιστορικά είναι καλό για μας, καθώς ο Δαυίδ κέρδισε τον Γολιάθ. Το μέγεθος της Γερμανίας είναι μεγάλο, φθάνει σε τελικά μεγάλων διοργανώσεων συνέχεια, ωστόσο αναλαμβάνω πρόθυμα το ρόλο του Δαυίδ αν είναι να επαναληφθεί η ιστορία».

Δήλωση Μαραντόνα

Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει μία ευκαιρία κόντρα στη Γερμανία εξέφρασε ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος παραλλήλισε τον αγώνα της προημιτελικής φάσης του Euro, με τη μάχη των Θερμοπυλών.
«Ο Φερνάντο Σάντος ξέρει ότι το παιχνίδι της ζωής του είναι στο χέρι του, καθώς αντιμετωπίζει έναν γιγάντιο αντίπαλο. Αλλά, αν 300 Έλληνες ήταν ικανοί να απωθήσουν 10.000 Πέρσες στις Θερμοπύλες, τότε 11 Έλληνες έχουν ευκαιρία απέναντι σε 11 Γερμανούς», ήταν τα λόγια του Μαραντόνα, ο οποίος στη συνέχεια συμπλήρωσε πως «βλέπει» νικητές τους Γερμανούς, με την Εθνική ωστόσο να δείχνει ηρωική αντίσταση.

«Ο Σάντος κατάφερε το θαύμα νικώντας τους Ρώσους και θα πρέπει να ανεβάσει τη ψυχολογία της ομάδας του για την αποψινή αναμέτρηση. Οι Γερμανοί είναι μία ομάδα με πολύ καλή φυσική κατάσταση και πολύ δυνατή. Οι Έλληνες είναι σκληροί και έμπειροι. Το χαρακτηριστικό αυτής της διοργάνωσης είναι η δύναμη και παρά το γεγονός ότι είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες θα αντισταθούν ηρωικά η Γερμανία θα πάρει τη νίκη.

Είναι εύκολο να θαυμάσεις αυτή την ομάδα. Έχει νεαρούς παίκτες με ταλέντο και δύναμη, είναι το φαβορί για την εν λόγω αναμέτρηση, αλλά και για την κατάκτηση του Euro», πρόσθεσε.

 

Το Ρεπορτάζ του αγώνα

Σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό μέρος, απόψε στο Γκντανσκ δεν υπάρχουν μικροί και μεγάλοι. Η Εθνική αντιμετωπίζει την Γερμανία σε έναν αγώνα που η έκβασή του θα κριθεί εν πολλοίς από το πάθος και την πίστη στη νίκη. (21:45, NovaΣΠΟΡ FM 94,6, ΕΤ1 και www.sport-fm.gr).

Ο Φερνάντο Σάντος και οι παίκτες του κατάφεραν ήδη να πετύχουν, και με το παραπάνω,τον στόχο τους, αφού το ότι βρέθηκε η Ελλάδα ανάμεσα στις καλύτερες οκτώ εθνικές ομάδες της Ευρώπης αποτελεί σημαντικό επίτευγμα.  Αν, μάλιστα, επιτύχουν το «θαύμα» τότε για μία ακόμη φορά, όπως το 2004, ίσως ο κόσμος όλος αναγκασθεί να αναγνωρίσει την ελληνική ικανότητα να μην θεωρεί τίποτε μεγαλύτερο από αυτό που η ελληνική ψυχή μπορεί να επιτελέσει…
Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα προσπαθήσει να «πετάξει» εκτός της διοργάνωσης ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου και να γεμίσει τους δρόμους της χώρας από Έλληνες, οι οποίοι περιμένουν μία «σπίθα» που θα τους κάνει να ξεχάσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Ο 57χρονος τεχνικός της Εθνικής Ελλάδος, θα τοποθετήσει κάτω από τα δοκάρια τον Σηφάκη και μπροστά του θα παίξουν – από δεξιά προς αριστερά – οι Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Κυριάκος Παπαδόπουλος και Τζαβέλλας. Ως αμυντικά χαφ θα αγωνιστούν ο Μάκος και ο Μανιάτης, ενώ λίγο πιο μπροστά θα είναι ο Κατσουράνης. Στα πλάγια θα παίξουν ο Νίνης και ο Σαμαράς, ενώ στην κορυφή της επίθεσης θα είναι ο Σαλπιγγίδης. Εναλλακτικό πλάνο είναι να παραμείνει δεξιά ο Σαλπιγγίδης και να περάσει στην κορυφή ο Γκέκας.

Την αποστολή συμπληρώνουν οι Χαλκιάς, Φωτάκης, Φορτούνης, Τζόρβας, Μαλεζάς, Μάκος, Φετφατζίδης, Λυμπερόπουλος και Μήτρογλου, ενώ ο Καραγκούνης και ο Χολέμπας είναι τιμωρημένοι και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος τραυματίας.

Οι Γερμανοί

Με σύστημα 4-2-3-1 θα παρατάξει ο Γιόακιμ Λεβ τη Γερμανία απέναντι στην Εθνική Ελλάδας. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός των «πάντσερ» έχει στη διάθεσή του μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και δικαία η «νατσιονάλμανσαφτ» θεωρείται το μεγάλο φαβορί της αποψινής αναμέτρησης. Ο 52χρονος προπονητής δεν σκοπεύει να αλλάξει κάτι στην αρχική σύνθεση της ομάδας του σε σχέση με τα προηγούμενα ματς.

Την γερμανική εστία θα υπερασπιστεί ο Νόιερ, ο οποίος μπροστά του θα έχει τους Μπέντερ (ή Μπόατενγκ), Χούμελς, Μπανστούμπερ και Λαμ. Στο χώρο της μεσαίας γραμμής θα αγωνιστούν ο Σβαϊνστάιγκερ και ο Κεντίρα, ενώ πιο μπροστά θα είναι οι Μίλερ, Εζίλ και Ποντόλσκι. Στην κορυφή της επίθεσης θα είναι ο Γκόμεζ. Την αποστολή συμπληρώνουν οι Βίζε, Τσίλερ, Μπόατενγκ, Μερτεζάκερ, Χέβεντες, Σμέλτσερ, Σούρλε, Γκέτσε, Γκουντογκάν, Κρόος, Ρόις και Κλόζε.

Την αναμέτρηση θα διευθύνει ο Σλοβένος Νταμίρ Σκόμινα.