Ένας Έλληνας στον πηγαιμό για τη δική του Ιθάκη

Το Ερευνητικό Κέντρο Νευροεπιστημόνων της Αυστραλίας (Neuroscience Research Australia) εξέφρασε πρόσφατα με γραπτή του ανακοίνωση την μεγάλη του ικανοποίηση που η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε τον Γ. Παξινό αντεπιστέλλον μέλος της εξ Ελλήνων Επιστημόνων του Εξωτερικού στην Τάξη των Θετικών Επιστημών.

Στην ανακοίνωση,  τονίζεται ότι ο ομογενής επιστήμονας θεωρείται ο «Μαγγελάνος» στον παγκόσμιο χώρο της νευροεπιστήμης, ενώ ο ίδιος δηλώνει πως οι ερευνητές του εγκεφάλου, όπως και οι εξερευνητές, «χρειάζονται χάρτες για να ερευνήσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο και να μοιράζονται τις γνώσεις τους». Ο κ. Παξινός σημειώνει ότι συνεχίζει τις έρευνές του πάνω στην χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου παρέχοντας έτσι σημαντικές γνώσεις στους νευροχειρούργους.

Ο Γεώργιος Παξινός γεννήθηκε το 1944 στην Ιθάκη, όπου και περάτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Ακολούθως, μετέβη στο εξωτερικό και σπούδασε στα πιο διάσημα πανεπιστήμια του κόσμου μέχρι και της οριστικής εγκατάστασής του ως καθηγητή στην έδρα Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νοτίου Ουαλίας στο Sydney της Αυστραλίας (Scientia Professor, The University of New South Wales – Διακεκριμένος Καθηγητής), του οποίου είναι εκλεγμένο μέλος της διοίκησης (Academic Board and Council of UNSW), και όπου, σήμερα, επιβλέπει 8 ερευνητές με PhD στο εργαστήριό του

Συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων νευροεπιστημόνων του κόσμου. Είναι κορυφαίος στον τομέα της Νευροανατομίας και των συναφών κλάδων. Οπωσδήποτε είναι ο κορυφαίος Έλληνας – εσωτερικού και εξωτερικού – επιστήμονας στον ευρύ αυτόν τομέα και έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία για την συνεισφορά του στην νευροεπιστήμη.

Είναι πρόεδρος της Εταιρείας Νευροεπιστήμης της Αυστραλίας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (NHMRC) της Αυστραλίας, της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών τής Αυστραλίας (FASSA), της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών (FAA). Είναι επίσης, AO (Officer in the General Division of the Order of Australia for Service to Neuroscience), Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίτιμος Πρόεδρος στην Σχολή Ψυχολογίας του City Unity College (Αθήνα) και συντάκτης σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές.

Ερευνητικό Έργο

Το ερευνητικό του έργο, όπως το παρουσιάζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), κατατάσσεται σε δύο κατηγορίες:

α) Η πρώτη περιλαμβάνει τη δημοσίευση βιβλίων. Καταγράφονται 42 βιβλία (περιλαμβανομένων των επανεκδόσεων) και 17 CD ROM. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι γνωστοί ανά τον κόσμο ‘Ατλαντες (στερεοταξικοί ή μη) του μυός του αρουραίου, του ανθρώπου και των πτηνών, οι οποίοι συνιστούν προσωπικό έργο ζωής.

β) Η δεύτερη περιλαμβάνει δημοσιεύσεις, επιστημονικά άρθρα με κριτές και κεφάλαια σε βιβλία. Ο αριθμός αναφορών είναι περίπου 6000. Έξι από τις δημοσιεύσεις του έχουν λάβει πάνω από 1000 αναφορές και άλλες 36 πάνω από 100. Συνολικά, οι εργασίες του έχουν λάβει 68.421 αναφορές.

Απήχηση του ερευνητικού έργου

Η ευρύτητα όσο και η ποιότητα του έργου του κ. Παξινού έχει την αντίστοιχη ευρύτητα διεθνούς αναγνώρισης. Κάθε αναφορά στον εγκέφαλο, είτε ζώου είτε ανθρώπου είναι σε μεγάλο βαθμό συνυφασμένη με το όνομά του.

Οι περισσότεροι επιστήμονες που εργάζονται πάνω στη σχέση μεταξύ του ανθρώπινου εγκεφάλου και ασθενειών, όπως Αλτσχάιμερ, Παρκινσονισμό και σχιζοφρένεια ή μοντέλα σε πειραματόζωα αυτών των ασθενειών, χρησιμοποιούν τους άτλαντές του. Ο άτλαντάς του για τον ανθρώπινο εγκέφαλο (που έχει μεταφραστεί από τα Αγγλικά σε πολλές ξένες γλώσσες μεταξύ των οποίων Ιταλικά, Κινέζικα, Ιαπωνικά και Ελληνικά) είναι ο πιο ακριβής για τον εντοπισμό περιοχών του υποφλοιού.

Στον τομέα των νευροεπιστημών, είναι ο συγγραφέας της πιο συχνά αναφερόμενης δημοσίευσης: Ο Εγκέφαλος του Αρουραίου σε Στερεοταξικές ορίζουσες (The Rat Brain in Stereotaxic Coordinates, Paxinos and Watson, 1986).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΑΜΠΕ