Χειρουργικό θαύμα στις ΗΠΑ με ελληνικά χέρια

Εναν όγκο σε μέγεθος ροδάκινου αφαίρεσαν από το στόμα ενός εμβρύου περίπου τεσσάρων μηνών εξειδικευμένοι χειρουργοί στο Μαϊάμι. Μάλιστα η επέμβαση έγινε χωρίς να κάνουν τομή στην κοιλιά της εγκύου. Πέντε μήνες αργότερα, το μωρό γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό και χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας. Η πρώτη παγκοσμίως επέμβαση του είδους έγινε στο Μαϊάμι και την υπογράφει η ελληνίδα ειδικός κ. Ευτυχία Κοντοπούλου, η οποία μίλησε αποκλειστικά στα «ΝΕΑ».Ολα ξεκίνησαν όταν η κ. Τάμι Γκονζάλες, έγκυος τότε στη 17η εβδομάδα μητέρα της υγιέστατης σήμερα Λέινα, έκανε τον προκαθορισμένο υπέρηχο και ανακάλυψε πως το στόμα του παιδιού ήταν φραγμένο με ένα «μπαλάκι». Υστερα από πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, οι γιατροί διέγνωσαν πως το έμβρυο είχε αναπτύξει τεράτωμα στο στόμα, σπάνιο όγκο που εμφανίζεται σε μία στις 100.000 εγκυμοσύνες. Οπως της είχαν είπαν τότε οι γιατροί, «οι πιθανότητες να επιζήσει το παιδί ήταν ελάχιστες».«Δεν μπορεί, θα υπάρχει κάποιος τρόπος να σώσω το παιδί μου», είπε η έγκυος. Οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι ακόμη και εάν κατάφερνε να επιβιώσει μέσα στη μήτρα, όταν γεννιόταν θα έπρεπε να κάνει τόσες πολλές και σύνθετες επεμβάσεις που θα ήταν και πάλι αμφίβολο εάν θα τα καταφέρει. Το ζευγάρι άρχισε να αναζητεί απεγνωσμένα λύσεις και ο γυναικολόγος της πρότεινε τους πρωτοπόρους παγκοσμίως στην εμβρυϊκή ιατρική δρα Ρούμπεν Κιντέρο και τη σύζυγό του εμβρυϊκή χειρουργό Ευτυχία Κοντοπούλου από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τζάκσον Μεμόριαλ στο Μαϊάμι.

«Το εμβρυϊκό χειρουργείο ενδείκνυται σε περιπτώσεις προβλημάτων κύησης που είναι τόσο σοβαρές ώστε να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του εμβρύου πριν αυτό γεννηθεί ή σε περιπτώσεις που θα προκαλέσουν σοβαρή βλάβη κατά τη διάρκεια της κύησης. Το πρώτο βήμα είναι η σωστή διάγνωση και η εδραίωση της πρόγνωσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έγινε λεπτομερής έλεγχος με υπερήχους για να μελετηθούν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του όγκου και επίσης έρευνα για την ύπαρξη οποιασδήποτε άλλης εμβρυϊκής ανωμαλίας», εξηγεί στα «ΝΕΑ» η κ. Κοντοπούλου, η οποία είναι Αθηναία εγκατεστημένη στις ΗΠΑ εδώ και 17 χρόνια. Ακολούθησαν ειδικές εξετάσεις με υπέρηχο ντόπλερ για την ανίχνευση τυχόν εμβρυϊκής αναιμίας ή καρδιακής ανεπάρκειας. Εγινε εμβρυϊκό υπερκαρδιογράφημα για να αποκλειστεί οποιαδήποτε καρδιακή συγγενής ανωμαλία και προβλήματα με την καρδιακή λειτουργία. «Επίσης, έγινε μαγνητική εμβρύου για να προσδιορίσουμε την προέλευση του όγκου και εάν υπήρχε τυχόν ενδοκρανιακή επικοινωνία. Αυτή η διαδικασία αποτελεί ένα βασικό πρωτόκολλο που ακολουθείται για τις περισσότερες περιπτώσεις εμβρυϊκού χειρουργείου», προσθέτει η κ. Κοντοπούλου.

Πέντε μήνες μετά την επέμβαση, η Λέινα γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό χωρίς να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Το βάρος της ήταν γύρω στα 3 κιλά και 700 γραμμάρια. Σήμερα, η μικρή Λέινα είναι περίπου δύο ετών και οι πιθανότητες να κάνει υποτροπή και να εμφανισθεί ξανά όγκος είναι ελάχιστες. «Τα ώριμα τερατώματα που αφαιρούνται ριζικά σπάνια υποτροπιάζουν. Στην περίπτωση της μικρής Λέινα, η μαγνητική (MIR) μετά τη γέννηση ήταν φυσιολογική καθώς και όλη η μέχρι σήμερα πορεία της υγείας της» διαβεβαιώνει η κ. Κοντοπούλου. Οι λεπτομέρειες της μεθόδου δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Obstetrics & Gynecology».

Πηγή: tanea.gr)