«Καθάρισε» με Μπαλοτέλι η Ιταλία 2-1 τη Γερμανία

Ο ευρωπαϊκός Νότος νίκησε τον ισχυρό Βορρά, ή αλλιώς η Ιταλία νίκησε με 2-1 την Γερμανία στα ημιτελικά του Euro 2012 και θα αντιμετωπίσει στον τελικό του Κιέβου την Ισπανία.  Η «Σκουάντρα Ατζούρα» διατήρησε έτσι την παράδοση που την θέλει να παραμένει αήττητη σε επίσημο αγώνα από τους Γερμανούς χάρη σε δύο γκολ του Μάριο Μπαλοτέλι στο πρώτο ημίχρονο. Το μόνο που κατάφερε η Γερμανία ήταν να μειώσει με εύστοχο κτύπημα πέναλτι του Οζίλ στις καθυστερήσεις (92’) στο τελικό 2-1.

Η Γερμανία ξεκίνησε δυναμικά και έχασε σημαντικές ευκαιρίες στο 5’ (σουτ του Χούμελς, απέκρουσε ο Αντρέα Πίρλο πάνω στη γραμμή, μετά από λάθος του Μπουφόν) και στο 13’ (σουτ του Κρόος απέκρουσε ο Μπουφόν).

Η συνέχεια όμως ανήκε στην Ιταλία. Η «Σκουάντρα Ατζούρα» έδειξε πως στέκεται καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο. Πληθωρική, με μεστό παιχνίδι, και καλή ανασταλτική λειτουργία βγήκε μπροστά και στην πρώτη ουσιαστικά ευκαιρία της άνοιξε το σκορ. Ηταν το 20ό λεπτό του αγώνα όταν με μια μαγική ενέργεια ο Κασάνο «άδειασε» τρεις αντιπάλους και έστειλε… συστημένη μπαλιά στον Μπαλοτέλι που με κεφαλιά έκανε το 1-0.

Η περίφημη γερμανική μηχανή αποσυντονίστηκε από το γκολ και επιχείρησε κόντρα στο DNA της να επιτεθεί με άναρχο τρόπο. Η Ιταλία όμως ήταν αισθητά καλύτερη και έχασε μια ακόμα μεγάλη ευκαιρία να διπλασιάσει τα τέρματά της στο 24’ όταν ο Μοντολίβο βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Νόιερ από ασίστι του Κασάνο, αλλά καθώς αιφνιδιάστηκε, εξουδετερώθηκε από τους αντίπαλους αμυντικούς.

Στο 36’ όμως ο ίδιος βρήκε με μια μπαλιά 30 μέτρων τον Μπαλοτέλι που έφυγε σαν… σφαίρα και κεραυνοβόλησε τον Νόιερ από το ύψος της περιοχής γράφοντας το 2-0.

Ο Λεβ άλλαξε το επιθετικό δίδυμο ρίχνοντας στο ματς τους Κλόζε – Ρόις αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο Μπουφόν ήταν εκεί όταν χρειάστηκε, στο 62ο λεπτό όταν σε καλοχτυπημένο φάουλ του Ρόις έδιωξε σε κόρνερ.

Η Γερμανία κινδύνεψε ακόμα και με διασυρμό και θα τον είχε υποστεί αν οι Ιταλοί ήταν περισσότερο συγκεντρωμένοι στην τελική τους προσπάθεια. Τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει στον τελικό 2-1 με ένα εύστοχο κτύπημα πέναλτι του Οζίλ (χέρι του Μπαλτζαρέτι).

Διαιτητής: Στεφάν Λανουά (Γαλλία). Κίτρινες: Τιάγκο Μότα, Ντε Ρόσι, Μπονούτσι

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιόακιμ Λεβ): Νόιερ, Μπόατενγκ (71΄ Μίλερ), Μπαντστούμπερ, Χούμελς, Λαμ, Σβαϊνστάιγκερ, Κεντίρα, Κρόος, Οζίλ, Ποντόλσκι (46΄ Ρόις), Γκόμεζ (46΄ Κλόζε)

ΙΤΑΛΙΑ (Τσέζαρε Πραντέλι): Μπουφόν, Μπαλτζαρέτι, Μπαρτζάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι, Πίρλο, Μαρκίζιο, Μοντολίβο (64΄ Μοντολίβο), Ντε Ρόσι, Μπαλοτέλι (70΄ Ντι Νατάλε), Κασάνο (58΄ Ντιαμάντι)