Ο Μπουτάρης αλλάζει το σύμβολο της Θεσσαλονίκης!

Ο Δήμαρχος Μπουτάρης αποκαθηλώνει τον Λευκό Πύργο από σύμβολο της Θεσσαλονίκης!

Με πολύ υψηλά «προβλήματα» της Θεσσαλονίκης  ασχολούνται  ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μπουτάρης και το δημοτικό του επιτελείο, μεσούσης της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη γενέτειρα.   Έτσι, μετά την (ανεπιτυχή;) προσπάθειά τους να εξώσουν τα γραφεία του  Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) από το κτήριο-δωρεά Μακρίδη, ήλθε τώρα η σειρά του Λευκού Πύργου να χάσει τη θέση του ως τοπόσημου της συμπρωτεύουσας!

Η δημοτική αρχή εκτιμά ότι η συμπρωτέυουσα πρέπει να αποκτήσει τη  δική της «ταυτότητα» στον παγκόσμιο χάρτη εικόνων, αυτών που αποτελούν τοπόσημα. Ο κεντρικός δήμος ξεκινά διεργασίες ώστε η πόλη να αποκτήσει τη δική της αυτόνομη αναφορά, το δικό της… Πύργο του Αϊφελ ή το London Eye, το μύλο του Λονδίνου. Όπως αναφέρει το seleo.gr, αν και κάποιοι θεωρούν ότι η Θεσσαλονίκη έχει τοπόσημο κι αυτό είναι ο Λευκός Πύργος!

Ωστόσο  έχει ξενικήσει (τεχνηέντως) μια συζήτηση για το κατά πόσο ένας τόπος μαρτυρίου, όπως αυτός ο Πύργος του Αίματος, όπως λεγόταν παλαιότερα το μνημείο, θα πρέπει να αποτελεί το σήμα κατατεθέν της σύγχρονης Θεσσαλονίκης. Οπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης, το θέμα έχει ήδη συζητηθεί και με το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος και συμφώνησε να ξεκινήσει στην πόλη η συζήτηση για το δικό της τοπόσημο.

«Η άποψη περί τόπου μαρτυρίου κλπ. είναι τουλάχιστον αστεία και παιδαριώδης. Αποτελεί απλά ένα προπέτασμα προκειμένου να μην αποκαλυφθούν οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους ο κ. Μπουτάρης και οι συνεργάτες του  προσπαθούν  να αλλάξουν το ποσόσημο της Θεσσαλονίκης» λέει στην ΡΗΡ γνωστός Θεσσαλονικιός.

Οι έχοντες την άποψη ότι ο Λευκός Πύργος πρέπει να παραμείνει ως το τοπόσημο της συμπρωτεύουσας υποστηρίζουν πως και ο Σταυρός ήτανε μέσο μαρτυρίου και μάλιστα, φρικτής θανάτωσης. Σημαίνει αυτό ότι δεν μπορεί να είναι το ιερότερο σύμβολο της χριστιανοσύνης; Διερωτώνται.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης προτίθεται να συζητήσει το θέμα αυτό με το ΤΕΕ, ενώ θα προχωρήσει και σε ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό», τονίζει ο αντιδήμαρχος και προσθέτει: «Σε πρώτη φάση, θα ακούσουμε ιδέες, θα ακούσουμε προτάσεις. Στη συνέχεια, θα προχωρήσουμε και σε διαγωνισμό».

Η δημοτική αρχή προτιμά η κατασκευή αυτή να τοποθετηθεί στη θάλασσα. «Το όραμά μας είναι το τοπόσημο αυτό να τοποθετηθεί στη θάλασσα, αφού η εικόνα της πόλης από εκεί είναι κάτι που δεν είναι καθόλου γνώριμο για κατοίκους και επισκέπτες της πόλης. Η εξέδρα αυτή θα συνδέεται με την παραλία, ενώ θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει και κάποιο καφέ, για να εξυπηρετεί τους επισκέπτες», σχολιάζει ο κ. Κουράκης.

Αντικείμενο του διαγωνισμού θα αποτελεί η δημιουργία εντός θαλάσσης μιας κατασκευής που θα λειτουργεί ως τοπόσημο για το χώρο και την πόλη και η οποία θα βρίσκεται επί εξέδρας. Επιδίωξη θα είναι η συνολική κατασκευή να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για το χώρο και ως δομικό στοιχείο του τοπίου. Οι μετέχοντες στο διαγωνισμό θα εξετάσουν επίσης το ακριβές σημείο στο οποίο θα τοποθετηθεί το τοπόσημο αυτό.

Σύμφωνα με τον κ. Κουράκη, το διαδικαστικό κομμάτι της όλης προσπάθειας είναι έτοιμο, κάτι που οδηγεί σε συντόμευση και απλούστευση των απαιτούμενων διαδικασιών. «Εχει ήδη προηγηθεί η προκήρυξη από το ΥΠΕΚΑ ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη μελέτη κατασκευής τοποσήμου επί της κεντρικής προβλήτας στο Φαληρικό Ορμο της Αττικής. Αυτό σημαίνει ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να αξιοποιήσει το κείμενο αυτής της προκήρυξης και τα χαρακτηριστικά της», εξηγεί ο αντιδήμαρχος.

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε