Ένταξη στην πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών, ζητά η Αθήνα

Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων διενεργούνται από την κυβέρνηση ενόψει της άφιξης στην Αθήνα των μελών της τρόικας την Δευτέρα. Βασικό θέμα στις κυβερνητικές συζητήσεις είναι η πρώτη διερευνητική συνάντηση των δύο πλευρών μετά τις εκλογές αλλά και τα ουσιαστικά αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών σε σύκεψη στο σπίτι του στην Κηφισιά χτες το βράδυ για το πρόγραμμα της επίσκεψης και τις προθέσεις της τρόικας. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και του συμβούλου του Πρωθυπουργού Κώστα Μπούρα.
Διευκρινίστηκε μάλιστα ότι στις προθέσεις των δανειστών μας περιλαμβάνεται και μια συνάντηση τόσο με τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, όσο και με τους δυο πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δια στόματος κ. Γιάννη Στουρνάρα προτίθεται να θέσει επί τάπητος στους εκπροσώπους των δανειστών μας το ζήτημα της ένταξης της χώρας μας στην πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών, που επιτεύχθηκε χάρη στην επιμονή του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι.
Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να ζητήσει στις συναντήσεις που θα έχει με την τρόικα ίση μεταχείριση των κρατών-μελών της ευρωζώνης, πάγιο αίτημα της κυβέρνησης.
Στην πραγματικότητα, για τη χώρα μας η ένταξη στη συμφωνία των Βρυξελλών σημαίνει ελάφρυνση του χρέους κατά περίπου 50 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος των χρημάτων που απαιτούνται για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών από το Δημόσιο προκειμένου να καλυφθούν οι ζημιές από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και από τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται λόγω της οικονομικής ύφεσης.
Η κυβέρνηση θα ανοίξει και το άλλο καυτό θέμα της οικονομικής ατζέντας που αφορά στην αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου. Η ηγεσία θα επιχειρήσει να κινηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας, εκτιμώντας ότι η συνεργασία μεταξύ των υπουργείων και των αρμόδιων υπηρεσιών αποτελεί κλειδί για την έκβαση των διεκδικήσεων και την υλοποίηση οποιουδήποτε σχεδίου.
Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη «κρατούν μικρό καλάθι» στις προσδοκίες τους από τους δανειστές καθώς η τροικανοί εμφανίζονται αμείλικτοι έχοντας λάβει αυστηρές εντολές και αναμένεται να ασκήσουν βέτο σε οποιεσδήποτε ελληνικές αξιώσεις αν ο κ. Στουρνάρας δεν εγγυηθεί την άμεση αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την πάταξη της διαφθοράς και την υστέρηση εσόδων.
Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως δεν προτίθεται να περάσει την «κόκκινη γραμμή» των νέων μέτρων, καθώς όπως έχει δεσμευτεί δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις και νέες περικοπές ξεκαθαρίζοντάς το και στις σημερινές συναντήσεις του με υπουργούς.
Ο κ. Σαμαράς είδε τον πρωί τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο με τον οποίο συζήτησε για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής, αλλά και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς ο κ. Αβραμόπουλος μεταβαίνει στην Κύπρο, για επίσημη επίσκεψη.

Ακολούθως ο κ. Σαμαράς είχε συνεργασία με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, τον διευθυντή του γραφείου του Κ. Μπούρα και τον συνεργάτη του Γ. Μουρούτη.

Τη Δευτέρα αναμένεται, εν τω μεταξύ, να έρθει στην Αθήνα και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ, προκειμένου να διερευνηθούν οι προτεραιότητες και η τεχνική βοήθεια που χρειάζεται η Δημόσια Διοίκηση.