Έμπρακτη απάντηση στα Σκόπια το “Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης”

«Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει ένα εργαλείο για την ανάπτυξη, η Μακεδονία ήταν και είναι ελληνική», δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.

Η επισήμανση αυτή του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς οι  Σκοπιανοί εμφανίζονται εξακολουθητικά αδιάλλακτοι με πιό πρόσφατο (;) “κρούσμα” σεμινάριο του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, στη FYROM, στο οποίο στελέχη του κόμματος, εκπαιδεύουν ιδεολογικά στον “μακεδονισμό”, χρησιμοποιώντας σύμβολα και χάρτες, τα οποία δεσμεύθηκε ότι δεν θα χρησιμοποιεί η FYROM υπογράφοντας την “ενδιάμεση συμφωνία”. Ο αλυτρωτισμός σε όλο του το μεγαλείο, με την αφίσα του Γκρούεφσκι να ..επιβλέπει.

 (Σχετικό ρεπορτάζ https://www.panhellenicpost.com/archives/12399)

Την ίδια ώρα, συνεργείο αντικατέστησε από την πρόσοψη του υπουργείου την πινακίδα «Γενική Γραμματεία Μακεδονίας- Θράκης» με νέα στην οποία αναγράφεται «Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης».

Προδιαγράφοντας, ποροφανώς, και τη στάση που θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ο Υπουργός επεσήμανε: «Η καθαίρεση της παλιάς πινακίδας και η ανάρτηση της νέας στέλνει ισχυρά μηνύματα, πρώτον ότι η Μακεδονία ήταν και είναι ελληνική. Δεύτερον, ότι στη Β. Ελλάδα υπάρχει ένα εργαλείο για την ανάπτυξη στην περιοχή. Τρίτον, ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς τηρεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις».

Η αλλαγή των πινακίδων έγινε μετά την επανασύσταση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009 ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε προχωρήσει στη μετατροπή του υπουργείου σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας- Θράκης, ενώ η ΝΔ είχε αντιδράσει και ο κ. Σαμαράς είχε δεσμευτεί ότι ως πρωθυπουργός θα επανασυστήσει το υπουργείο.

Ο κ. Καράογλου είπε ακόμη ότι οι προτάσεις του για τις αρμοδιότητες του υπουργείου χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό και πως σε αυτές περιλαμβάνονται η επιχειρησιακή μονάδα ανάπτυξης, ο συντονισμός του ΕΣΠΑ και του Intereg και η εποπτεία και ο έλεγχος κρατικών φορέων στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι αρμοδιότητες του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό και κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Οι αρμοδιότητες του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό και κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό του υπουργείου δεν έγινε ακόμα καμιά συζήτηση.

Να σημειωθεί ότι οργισμένος με τηνκαθ όλα νόμιμη  απόφαση της Ελλάδας να μπαίνει αυτοκόλλητο από τις ελληνικές συνοριακές αρχές σε αυτοκίνητα από την ΠΓΔΜ που εισέρχονται στην Ελλάδα και τα οποία φέρουν την ένδειξη «ΜΚ», είναι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Εναπόκειται σε κάθε πολίτη της χώρας μας να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει την αναιδή ενέργεια της Ελλάδας να τοποθετεί αυτοκόλλητα πάνω στις νέες πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων», είπε ο κ. Γκρούεφσκι.

Να σημειωθεί ότι τα αυτοκόλλητα αυτά, στα οποία αναγράφεται στα ελληνικά και στα αγγλικά «Αναγνωρίζεται ως ΠΓΔΜ» επικολλούνται στο πίσω τζάμι αυτοκινήτων από την ΠΓΔΜ και όχι επί των νέων πινακίδων κυκλοφορίας όπως επίμονα ισχυρίζονται οι αρχές της ΠΓΔΜ.

Και συνέχισε: «Καθένας θα πράξει κατά την άποψη και τις αρχές του. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα εκπλαγώ εάν οι Έλληνες αρχίσουν να τοποθετούν αυτοκόλλητα στο μέτωπο των πολιτών μας. Φαίνεται πως κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν τους Μακεδόνες τουρίστες από το να επισκέπτονται την Ελλάδα».

«Η Κυβέρνηση» της ΠΓΔΜ, πρόσθεσε, «επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας για την πρακτική αυτή, με την Ελλάδα να απαντά ότι η πρακτική αυτή συνάδει με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, την οποία υπέγραψε το τότε κυβερνών κόμμα SDSM (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση), ισχυριζόμενο ότι η επωνυμία “ΠΓΔΜ” επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί μόνο για δύο μήνες. Όπως διαπιστώνουμε, οι συνέπειες είναι ακόμα παρούσες».

Το ζήτημα των ετικετών διατηρούν στην επικαιρότητα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, υπενθυμίζοντας στην κοινή γνώμη ότι «υπάρχουν εγχώριες εναλλακτικές» για τις θερινές διακοπές, όπως η λίμνη της Οχρίδας!

Με στοιχεία από: naftemporiki.gr, ΑΠΕ ΜΠΕ, Newsit. gr