Πρωταθλητές Ευρώπης οι «Φούριας Ρόχας» (photos+video)

Η Ισπανία είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης 2012 και κάτοχος τροπαίου για τρίτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση μετά το θρίαμβό της με 4-0 επί της Ιταλίας στον τελικό του Ολιμπίσκι του Κιέβου.

Οι «Φούριας Ρόχας» έγιναν έτσι η πρώτη ομάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου που κατακτά δύο συνεχόμενα ευρωπαϊκά κύπελλα και ενδιάμεσα το Παγκόσμιο.

Η Ιταλία εμφανίστηκε κατώτερη του αναμενομένου, έχοντας προφανώς εξαντλήσει όλη την ενέργειά της στον ημιτελικό με τη Γερμανία, ενώ για μισή και πλέον ώρα υποχρεώθηκε να παίξει με 10 παίκτες λόγω τραυματισμού και καθώς είχε πραγματοποιήσει και τις τρεις αλλαγές της.

Ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε παρέταξε την ομάδα του χωρίς σέντερ φορ, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους Ισπανούς να πετύχουν τέσσερα τέρματα. Οι Ιβηρες μπήκαν πολύ φουριόζοι στον αγωνιστικό χώρο πίεζε ασταμάτητα την Ιταλία και άνοιξε το σκορ μόλις στο 14ο λεπτό με τον Νταβίντ Σίλβα μετά από μπάσιμο του Φάμπρεγας που του γύρισε την κατάλληλη στιγμή τη μπάλα.

 

Η Ιταλία βγήκε στην επίθεση μετά το γκολ και επιχείρησε να ισοφαρίσει, όμως το σουτ του Κασάνο στο 28ο λεπτό το οποίο εξουδετέρωσε ο Κασίγιας ήταν ό,τι καλύτερο είχε να παρουσιάσει.

Τέσσερα λεπτά (41’) πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου μετά από εξαιρετική ασίστ του Τσάβι ο Τζόρντι Αλμπα πλάσαρε υποδειγματικά τον Μπουφόν, γράφοντας το 2-0 και «κόβοντας τα πόδια» των Ιταλών στο πιο κρίσιμο σημείο του αγώνα.

Ο Τσέζαρε Πραντέλι έριξε στο παιχνίδι τον Ντι Νατάλε αντί του Κασάνο, αλλά και πάλι η Σκουάντρα Ατζούρα δεν κατάφερε να βάλει γκολ.

Τίποτα δεν πήγαινε καλά, όμως, για την Ιταλία στον τελικό, καθώς μετά τον τραυματισμό του Κιελίνι στο ξεκίνημα του ματς, ήρθε ένας ακόμη, του Τιάγκο Μότα μόλις τρία λεπτά μετά την είσοδό του στο γήπεδο. Μόνο που αυτή την φορά ο Πραντέλι δεν είχε τη δυνατότητα να τον αντικαταστήσει, καθώς είχε κάνει ήδη και τις τρεις αλλαγές κι έτσι για περισσότερο από μισή ώρα η Σκουάντρα Ατζούρα» έπαιξε με παίκτη λιγότερο!

Διαδικαστικό χαρακτήρα απέκτησε ο αγώνας στην υπόλοιπη διάρκειά του, με τους Ισπανούς να «κατεβάζουν ταχύτητα» και να φτάνουν άνετα στην κατάκτηση του τροπαίου, πετυχαίνοντας άλλα δύο γκολ. O Φερνάντο Τόρες στο 84΄ με υποδειγματικό πλασέ έκανε το 3-0, ενώ στο 88΄ ο Χουάν Μάτα έβαλε το «κερασάκι στην τούρτα».

Διαιτητής: Πέδρο Προένσα (Πορτογαλία). Κίτρινες: Πικέ – Μπαρτζάλι
ΙΣΠΑΝΙΑ (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Αρμπελόα, Σέρχιο Ράμος, Πικέ, Ζόρντι Αλμπα, Μπούσκετς, Τσάμπι Αλόνσο, Τσάβι, Ινιέστα (87΄ Μάτα), Νταβίντ Σίλβα (59΄ Πέδρο), Φάμπρεγας (75΄ Τόρες)

ΙΤΑΛΙΑ (Τσέζαρε Πραντέλι): Μπουφόν, Αμπάτε, Μπαρτζάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι (21΄ Μπαλτζαρέτι), Πίρλο, Μαρκίζιο, Μοντολίβο (57΄ Μότα), Ντε Ρόσι, Μπαλοτέλι, Κασάνο (46΄ Ντι Νατάλε)

Παρακολουθήστε την απονομή