1 Δις. στο “ταμείο” κι ούτε το καταλάβαμε!

 Η Ελλάδα, έλαβε τελικά το 1 δισ. ευρώ που υπολοέτο από την προηγούμενη  δόσης του δανείου, και το οποίο είχε παρακρατηθεί από τους δανειστές, εν όψει των εκλογών.  Από το ποσό αυτό δόθηκαν ήδη 450 εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης και τα υπόλοιπα 450 εκατ. ευρώ θα δοθούν τον Οκτώβριο.

Στο μεταξύ, οι  βασικές «γραμμές» της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, απασχόλησαν επί δίωρο την ευρεία διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον νέο υπουργό κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Σύμφωνα με  κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν στη σύσκεψη, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έλθουν στην Αθήνα την προσεχή Πέμπτη και θα παραμείνουν έως και το Σάββατο.

Εκείνο που με έμφαση ειπώθηκε στην σύσκεψη ήταν ότι η Ελλάδα «πρέπει να σεβαστεί απολύτως τις δεσμεύσεις  που έχει αναλάβει και όλα τα άλλα θα έλθουν μετά». Στη σύσκεψη δεν ‘έμεινε καμία αμφιβολία ότι , «η διαπραγμάτευση θα είναι πολύ δύσκολη».

Ωστόσο, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, «στο κείμενο της Προγραμματικής Σύγκλισης έχουν μπει στόχοι τετραετίας και ανάλογα με το πότε ωριμάζουν, σιγά- σιγά θα θέτουμε το κάθε ζήτημα στην τρόικα». Για την «ιδιοκτησία» του προγράμματος και για το ποιος αποφασίζει τη «συνταγή», αυτό, επισήμαιναν επίσης οι κυβερνητικοί παράγοντες, είναι ευθύνη της κυβέρνησης.

«Εάν με μία άλλη “συνταγή” πείθουμε τους εταίρους ότι επιτυγχάνεται ο στόχος, τότε μπορούμε να αλλάζουμε τη “συνταγή”», είπαν χαρακτηριστικά.

Ερωτηθέντες δε, εάν η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο ευνοϊκό καθεστώς που διαμορφώθηκε για τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών, απάντησαν ότι «όλα μπορούν να γίνουν, αλλά υπό προϋποθέσεις».

Τέλος, για τις 6 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη εν όψει της έλευσης του υψηλόβαθμου κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα την Πέμπτη.

*Στη φωτογραφία της πρώτης σελίδος ο Υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης προσερχόμενος στη σύσκεψη στο Υπουργείο οικονομικών..