Συγκινητικό κλίμα στο Συνέδριο των Ευρυτάνων Αμερικής

Το 68ο Συνέδριο της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ”, πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή, 29 – Σάββατο 30 Ιουνίου και Κυριακή 1η Ιουλίου, στο Myrtle Beach της S. Carolinas. Το Συνέδριο, θα περάσει στην ιστορία σαν το Συνέδριο που εν μέσω οικονομικής κρίσης, και στην Αμερική, άφησε ικανοποιημένους τους Συνέδρους για το πλούσιο παραγωγικό έργο τόσο της Γενικής Συνέλευσης όσο και των διαφόρων Επιτροπών. Πρόταση διατυπώθηκε από τον Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Κώστα Μπακογιάννη, που παραβρέθηκε, να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο του 2015 στο Καρπενήσι.

Από τις κορυφαίες στιγμές του Συνεδρίου η απονομή υποτροφιών σε φοιτητές, αλλά και η συγκινητική ομιλία του Δημάρχου Καρπενησίου κ. Κώστα Μπακογιάννη. Ο Δήμαρχος Καρπενησίου, μιλώντας στην ΡΗΡ αμέσως μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, από τις ΗΠΑ, δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που είδα τα αδέλφια μας τους Ευρυτάνες στην Αμερική. Η θερμή τους φιλοξενία με έχει αγγίξει. Αισθάνομαι κομμάτι της ομογένειάς μας. Θα κάνω ό,τι μπορώ και ό,τι περνάει από το χέρι μου για να ενισχύσω ακόμη περισσότερο τους ήδη στενούς μας δεσμούς».

Το στιγμιότυπο αυτό είναι από την απονομή των υποτροφιών της Ένωσης. Ανάμεσα
στο δήμαρχο και στους αξιωματούχους της Ένωσης διακρίνεται ο αριστούχος
φοιτητής Νικόλαος Παπαροϊδάμης από την Πανσιλβάνια.

Το Συνέδριο μπορεί να μην ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών σε αριθμό συνέδρων, αλλά ήτανε ένα πολύ καλό και πολύ καλά οργανωμένο συνέδριο με πολλές εκδηλώσεις, Όπως δήλωσε στην ΡΗΡ ο Διευθυντής των κεντρικών γραφείων της Ένωσης κ. Ελευθέριος Περούλας, «ιδιαίτερη ήταν η χαρά μας να έχουμε ως βασικό ομιλητή τον Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Κώστα Μπακογιάννη. Ήταν μια ευκαιρία να ενημερώσει την ομογένεια γύρω από το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή όχι μόνο στην Ευρυτανία αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα».

Από πλευράς συνέδρων, οι αντιπρόσωποι των περισσοτέρων από τα 18 τμήματα που διαθέτει “ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ” στην Αμερική ήταν παρόντες με τις Εκθέσεις τους. Οι πρόεδροι των Επιτροπών ήταν εκεί, για να υποβάλλουν τις Εκθέσεις τους. Έγινε μία εποικοδομητική συζήτηση για τα θέματα που απασχολούν την Ένωση.

Κυριότερο θέμα η προσέλκυση και η ένταξη των νέων της Ευρυτανικής ομογένειας στο Σύλλογο “ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ”. Είναι μία προσπάθεια που κάνουν όχι μόνο η Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής, αλλά και όλοι οι Σύλλογοι στην Αμερική.  Προσπαθούν, δηλαδή, να αποτρέψουν την αφομοίωση των νέων από τις τοπικές κοινωνίες και την  παράλληλη ενίσχυση της ελληνικής συνείδησης και ταυτότητας.

Ιδιαίτερα απασχόλησαν τους συνέδρους θέματα εκπαίδευσης και ανταλλαγής μαθητών με σπουδαστές από Ελλάδα καθώς και οι επισκέψεις ομογενών μαθητών στην γενέτειρα μέσω σπουδαστικών προγραμμάτων. Ώστε να έλθουν οι νέοι πιο κοντά στις ρίζες τους και να αναπτυχθεί μία στενότερη συνεργασία.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δόθηκαν υποτροφίες σε ομογενείς μαθητές ύψους περίπου 50.000 δολαρίων αν και όπως είπε στην ΡΗΡ ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Πεσλής, θα ήθελε να είναι περισσότερα τα χρήματα που διατέθηκαν γι αυτόν το σκοπό.

Τους βραβευθέντες με τις υποτροφίες σποουδαστές, συνεχάρησαν τόσοι ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Μπακογιάννης όσο και ο πρόεδρος της ‘Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής “ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ” κ. Πεσλής.

Μάλιστα ο κ. Μπακογιάννης στην κεντρική ομιλία πού πραγματοποίησε, προσκάλεσε τους Ευρυτάνες της Αμερικής να μεταφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στους συντοπίτες τους στην γενέτειρα. “Είμαι και εγώ ένας από τους ομογενείς, είπε, έχω και εγώ ζήσει στην Αμερική πολλά χρόνια σπουδάζοντας και σας καταλαβαίνω καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο».

Στιγμιότυπο από το αδελφό σωματείο “Θυγατέρες Ευρυτανίας” πριν επιβιβασθούν
στην ειδική ποταμίσια βάρκα για τη Γενική τους Συνέλευση και το επίσημο
γεύμα τους.

Τρία ήταν τα βασικά σημεία που έθιξε στην ομιλία του ο κ. Μπακογιάννης. Αναφέρθηκε στις υποδομές που γίνονται αυτή την περίοδο στο Καρπενήσι, στην Ανάπλαση και στις Αποχετεύσεις. Ακόμη αναφέρθηκε στον Τουρισμό και στον πολιτισμό, και στην εικόνα την οποία προσπαθούν να βγάλουν προς τα έξω.

Αναφέρθηκε, τέλος, στις κοινωνικές υποδομές και στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται να απαλύνουν όσο το δυνατόν τον πόνο που προκαλεί η οικονομική κρίση όχι μόνο στην Ευρυτανία, αλλά γενικότερα στη γενέτειρα,.

Ο κ. Μπακογιάννης κάλεσε τα μέλη της Ένωσης «ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ» να ενισχύσουν το έργο της Ευρυτανίας, ένα από τα οποία είναι και το υπό δημιουργία Πάρκο των Ευρυτάνων λίγο έξω από το Καρπενήσι.

Ακόμη, ο Δήμαρχος προσκάλεσε τα μέλη του Συλλόγου να συμμετάσχουν στα κοινωνικά έργα όπως είναι τα γεύματα αγάπης, το κοινωνικό φροντιστήριο και μέσα από μία αλλαγή νοοτροπίας να επενδύσουν ιδιωτικά ή συλλογικά στην Ευρυτανία.

Οι Αποφάσεις που ελήφθησαν από την γενική Συνέλευση θα περιέχονται στα «Minutes” που θα κυκλοφορήσουν σύντομα.

Να σημειωθεί ότι υπήρξε πρόταση του Δημάρχου κ. Μπακογιάννη  να γίνει το Συνέδριο του 2015 στο Καρπενήσι. Αυτό, όπως είπε στην ΡΗΡ ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Γιάννης Πεσλής, υπήρξε ως πρόταση από πέρυσι. “Θα συζητηθεί σε προσεχή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις».

Ο κ. Πεσλής, τόνισε στην ΡΗΡ ότι είναι ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα της  Γενικής Συνελεύσεως, είπε ότι θα επιδιωχθεί να γίνει ένα Συνέδριο στο Καρπενήσι, χωρίς να δεσμευθεί, όμως, ως προς την ακριβή χρονολογία , καθώς, όπως επεσήμανε, πρέπει να συμφωνήσουν πολλοί φορείς.

Ο πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του γιατί, όπως είπε, η οικονομική συγκυρία δεν επέτρεψε να δώσουν σε όλα τα παιδιά υποτροφίες. ¨Εύχομαι του χρόνου να συνεισφέρει ο κόσμος κάτι παραπάνω ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε το καλύτερο», πρόσθεσε.

Εξέφρασε, ωστόσο, τη χαρά του γιατί ο Σύλλογος Ευρυτάνων το Καρπενήσι της Νέας Υόρκης συμμετείχε στις εργασίες του Συνεδρίου και συνεόρτασαν. «Αυτοί έχουν νεαρό Πρόεδρο και εύχομαι από δω και πέρα όλα τα ινία των δικών μας Ενώσεων να τα πάρουν στα χέρια τους οι νεαροί», είπε.

Ο  κ. Πεσλής εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι το φετινό Πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία στους συνέδρους και τις οικογένειές τους να κάνουν βόλτες, να φάνε, να πάνε στα μαγαζιά της περιοχής. «Έτσι πρέπει να γίνεται. Δεν μπορούμε να κλεινόμαστε συνέχεια μέσα και να μιλάμε», είπε.

Φέτος λόγω της κρίσης αλλά και των αποστάσεων το χορευτικό συγκρότημα δεν μπόρεσε να παραβρεθεί και να κάνει τις παραστάσεις- έκπληξη που προετοίμαζαν οι διοργανωτές.

Τέλος, το συνέδριο τίμησαν επίσης με την παρουσία τους πάνω από 50 μέλη και φίλοι Ευρυτάνες της οικογένειας του Θόδωρου Τριανταφύλλου από τη Νέα Υόρκη.

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΟΣ:
Από αριστερά:  Ο πρόεδρος της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής “Το Βελούχι” Ιωάννης Γ. Πεσλής, ο δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης, η πρόεδρος των “Θυγατέρων Ευρυτανίας” Μαίρη Αν Κοντογιάννη, ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 68ου Συνεδρίου Αθανάσιος Σκεντέρης, ο γραμματέας της Ένωσης Ιωάννης Φραγκάκης, ο ταμίας της Ένωσης Δημήτριος Καστρίτσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ευρυτάνων Αμερικής “Το Καρπενήσι” Χριστόφορος Τριανταφύλλου και ο δ/ντής των κεντρικών γραφείων της Ένωσης Ελευθέριος Περούλας.

 

Σχόλια Facebook

Website Comments

 1. John G. Peslis
  Απάντηση

  Ωραιότατο άρθρο-σάς ευχαριστώ. Τό μόνο πού θά ηθελα νά επισημάνω ότι το επίθετό μου γράφεται Πεσλής, παρόλο πού στ Ἀγραφιώτικα προφέρεται Πισλής.

  Σάς είμαι υπόχρεος, Γιάννης

   • John G. Peslis
    Απάντηση

    Κύριε Σαραντόπουλε, σάς ευχαριστώ καί πάλι και σας εύχομαι καλό καλοκαίρι καί δροσιά. Ο Θεός μαζί μας.

Σχολιάστε