Σάλος για εκλογικό επίδομα στους υπαλλήλους της Βουλής

Χρειάστηκε η  παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά για να ανακληθεί η απόφαση  να χορηγηθεί μετεκλογικό επίδομα στους υπαλλήλους της Βουλής. Ο κ. Σαμαράς σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον νέο πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μείμαράκη, του ζήτησε να βρεθεί άμεσα τρόπος να λυθεί το θέμα, τονίζοντας ότι σε περίοδο περικοπών, είναι πρόκληση για τους πολίτες να δοθεί οποιοδήποτε επίδομα στους υπαλλήλους του κοινοβουλίου.

Την ίδια πρόθεση είχε εκφράσει εξάλλου νωρίτερα και ο κ. Μεϊμαράκης.

Κύκλοι του τέως προέδρου της Βουλής, σημείωναν ότι εάν ο κ. Μεϊμαράκης θεωρεί ότι (ο κ. Πολύδωρας) έκανε λάθος τότε ας ακυρώσει την απόφαση.

Με απόφαση του 2007 καθορίστηκε η χορήγηση μετεκλογικού επιδόματος στους υπαλλήλους της βουλής. Το επίδομα μάλιστα αυτό δεν είναι σταθερό πχ 1000 ευρώ, αλλά όπως αναφέρει το σχετικό ΦΕΚ το ύψος της αποζημίωσης και οι δικαιούχοι θα καθορίζονται κάθε φορά με απόφαση.

Οι περίπου 1300 υπάλληλοι της βουλής θα λάβουν μετεκλογικό επίδομα 1.000 ευρώ για τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Στη συνέχεια, υπήρξε ενημέρωση ότι η εκλογική νομοθεσία προβλέπει ότι οι υπάλληλοι της Βουλής δικαιούνται εκλογικό επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε εκλογική αναμέτρηση (άρα θεωρητικά 4.000 ευρώ) και ότι το ποσό έριξε στα 1.000 ευρώ ο πρώην πρόεδρος της βουλής Βύρων Πολύδωρας.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ Β’΄1674 του 2007 και υπογράφεται από την τότε πρόεδρο της βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, αποφασίζεται “η χορήγηση από τον προϋπολογισμό της Βουλής, μετά τη διενέργεια εθνικών εκλογών έκτακτης αποζημιώσεως στο προσωπικό που υπηρετεί στη Βουλή, που απασχολήθηκε πέραν του συνήθους για τη διεκπεραίωση όλων των θεμάτων των εκλεγέντων βουλευτών που αφορούν τα αναγνωριζόμενα από το Σύνταγμα, τον κανονισμό της Βουλής και τις σχετικές κανονιστικές πράξεις δικαιώματα τους για την άσκηση του λειτουργήματός τους”.

Επίσης αναφέρεται ότι “Με απόφασή μας, που θα εκδίδεται κάθε φορά, θα καθορίζονται το ύψος της έκτακτης αποζημιώσεως και οι δικαιούχοι αυτής”.

ΣΧΟΛΙΟ ΡΗΡ

Επίδομα, ωστόσο, παίρνουν οι δικαστικοί εκπρόσωποι στις εκλογές, αφού κάνουν ιδιαίτερη δουλειά. Αν και οι υπάλληλοι της Βουλής δουλεύουν παραπάνω ώρες, γιατί  είναι πρόκληση να πληρωθούν αυτό που προβλέπει ο νόμος;

Επομένως, το επίδομα το δικαιούνται οι υπάλληλοι της Βουλής. Αν συντρέχουν λόγοι (οικονομική κρίση κλπ.) για να σταματήσουν να το παίρνουν, γιατί δεν περνάει η κυβέρνηση μία τροπολογία ώστε να μην υπάρχει θέμα και όλα να είναι σύνομα;