ΥΠΑΜ Δ. Ηλιάδης: Η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς δεν θα μας κάμψει

Ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης τίμησε τους γενναίους πεσόντες οπλίτες του 398 ΤΠ, λέγοντας πως ανακαλούμε το νόημα της θυσίας τους που παραμένει αδικαίωτη, διότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο όπως διαμορφώθηκε το τραγικό καλοκαίρι του 1974, με την προδοσία, την εισβολή την κατοχή.

Σε επιμνημόσυνο λόγο στο Eτήσιο Μνημόσυνο Πεσόντων Οπλιτών του 398 ΤΠ, ο κ. Ηλιάδης είπε: «Οι έποικοι πολλαπλασιάζονται, οι περιουσίες μας λεηλατούνται, η πολιτιστική μας κληρονομιά καταστρέφεται, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν να κατέχουν το βόρειο τμήμα του νησιού και να αποτελούν θανάσιμη απειλή για το μέλλον.  Οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ην. Εθνών έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο λόγω της διχοτομικής αδιαλλαξίας και των υπαναχωρήσεων της τουρκικής πλευράς. Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για λύση. Πίσω από το παιγνίδι της επίρριψης ευθυνών επιδιώκεται το τελεσίδικο ναυάγιο των συνομιλιών και η προώθηση του λεγόμενου«σχεδίου Β», δηλαδή της αναβάθμισης του παράνομου καθεστώτος των κατεχομένων».

Όπως είπε ο ΥΠΑΜ «η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς δεν θα μας κάμψει», προσθέτοντας πως «επιδιώκουμε τη λύση, εργαζόμαστε για τη λύση και είμαστε έτοιμοι για ένα έντιμο και βιώσιμο συμβιβασμό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής, ούτε να υποκύψουμε στους όρους του κατακτητή θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού».

«Αυτό να μην το περιμένει κανείς. Και, βεβαίως, ενόσω συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου η Τουρκία δεν νομιμοποιείται να αισιοδοξεί για την ευρωπαϊκή της πορεία. Αυτή την περίοδο, με αφορμή την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η Τουρκία και πάλιν εκτρέπεται. Απειλεί,προκαλεί, παρανομεί, συμπεριφέρεται με θράσος και αλαζονεία και προσβάλλει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στους οποίους επιδιώκει να ενταχθεί. Η στάση της είναι απαράδεκτη. Και σαν τέτοια απορρίπτεται από  τους ευρωπαίους εταίρους, δημιουργεί αρνητικό και ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα εναντίον της και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις ευρωπαϊκές της ανεπάρκειες», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην Κυπριακή Προεδρία, ο κ. Ηλιάδης είπε πως δεν επηρεάζεται. «Θα ασκήσουμε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ με υπευθυνότητα και σύνεση και θα συνεργαστούμε με καλή θέληση και πνεύμα συναίνεσης με τους ευρωπαίους εταίρους μας για να υπηρετήσουμε τις πολιτικές της ΕΕ». Είπε ακόμα πως «με το ίδιο θετικό πνεύμα θα συνεργαστούμε και με τα υπό ένταξη κράτη περιλαμβανομένης και της Τουρκίας», συμπληρώνοντας πως «αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί και δεν συνεργαστεί δεν θα υπάρχει πρόβλημα για την Κύπρο, το πρόβλημα θα είναι της Τουρκίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ίδια την ΕΕ». Για την Κυπριακή Προεδρία, ο κ. Ηλιάδης είπε πως «έχει γίνει πολύ σοβαρή προετοιμασία και στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην προσπάθεια για μια καλύτερη Ευρώπη, της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης».

«Στόχος μας», συνέχισε, «είναι η Κυπριακή Προεδρία να αναδείξει τη χώρα μας σε ένα μικρό αλλά αξιόπιστο και δημιουργικό εταίρο στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Και μπορούμε να το πετύχουμε. Άλλωστε η έναρξη της Προεδρίας μας έχει δώσει πειστικά δείγματα γραφής και έχει αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές από τους ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ, καθώς και από τους εταίρους μας. Η Ευρώπη επιχειρεί να ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση ενισχύοντας και βαθαίνοντας τους δεσμούς, τους θεσμούς, την ενότητα των κρατών και των λαών της. Η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι το κλειδί για το μέλλον της ΕΕ. Την ίδια στιγμή η Κύπρος αποτελεί παραφωνία, παραμένει στον αναχρονισμό της στρατιωτικής κατοχής και της βίαιης διχοτόμησης».

Η Ευρώπη, ανέφερε, ζει και κινείται στον αστερισμό της ενότητας και της πολυπολιτισμικότητας της που την θεωρεί πλούτο, ενώ η Τουρκία κρατάει διαιρεμένη την Κύπρο και παραβιάζει στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες όλων των Κυπρίων. «Δεν θα συμβιβαστούμε με την διαίρεση, τη μισαλλοδοξία, με τους αναχρονισμούς του παρελθόντος. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με θέληση, με συνέπεια και υπευθυνότητα, να ανατρέψουμε την κατοχή, να ανακόψουμε τον εποικισμό, να αποτρέψουμε τον εφιάλτη και την κατάρα της διχοτόμησης.

Στόχος μας είναι μια ενωμένη Κύπρος σε μια ενωμένη Ευρώπη, ένα νησί της ελευθερίας, της ειρήνης και της προόδου για όλους τους πολίτες του,παράγοντας σταθερότητας και ομαλότητας στην περιοχή», κατέληξε ο Υπουργός Αμυνας.