179 NAI – 121 OXI έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η Κυβέρνηση συνεργασίας

Με 179 ΝΑΙ, έτυχε ψήφου εμπιστοσύνης η Κυβέρνηση. Οι βουλευτές των συνεργαζόμενων κομμάτων, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης.

Αντίθετα, ΟΧΙ ψήφισαν 121 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από την 1 πρωϊνή ώρα.

Προηγουμένως, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε εξεπολύσει σκληρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είχε υποστηρίξει από βήματος ότι “μέσα και έξω από τη Βουλή θα εμποδίσουμε τις αποκρατικοποιήσεις και το ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας”.

Περίπου στις 22:00 ξεκίνησαν οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών με πρώτη την κ. Παπαρήγα. Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Π. Καμμένος. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έκανε επίθεση στην κυβέρνηση και στον κ. Βενιζέλο χαρακτηρίζοντάς τον πρωτεργάτη της σημερινής καταστροφής και μάλιστα σχολίασε αρνητικά το γεγονός πως χειροκροτείται από τη ΝΔ. Δήλωσε πως οδήγησαν τον ελληνικό λαό στην απόγνωση, τους ζητούν να πληρώσουν φόρους που αδυνατούν να πληρώσουν και δε ζητούν από το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος το ΦΠΑ που χρωστάει και ανέρχεται στα 500 εκ. ευρώ.

Έστειλε ηχηρό μήνυμα λέγοντας πως όποιος βάλει την υπογραφή του στη συμφωνία της SIEMENS θα πάει υπόδικος μετά από μήνυσει που θα καταθέσει με την υπογραφή του ελληνικού λαόυ. Ένταση επικράτησε στη Βουλή μεταξύ Καμμένου – Χατζηδάκη για το θέμα του αεροδρομίου και μάλιστα ο κ. Καμμένος κατηγόρησε τον κ. Χατζηδάκη πως καλύπτει τη Χόφτικ του Αεροδρομίου.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Κουβέλης ο οποίος τόνισε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. Ακολούθησε η ομιλία του κ. Μιχαλολιάκου πριν από την οποία και πάλι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από τη Βουλή.

Ο κ. Μιχαλολιάκος τόνισε πως “είμαστε μία χώρα με νεκρούς συνταξιούχους” κια πως η κυβέρνηση δεν επεισε πως το Μνημόνιο θα μας σώσει. Είναι αντίθετος με “το ξεπούλημα” και άρα δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Κατέληξε πως η χρεοκοπία δεν είναι μόνο οικονομική αλλά ηθική και πολιτική. Στη συνέχεια έκανε παρέμβαση ο κ. Στουρνάρας και μετά το λόγο πήρε ο κ. Βενιζέλος ο οποίος δήλωσε πως υπάρχει εθνική στρατηγική, εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης το οποίο είναι αποδεκτό από την πλειοψηφία της Βουλής. “Να μη χαραμίσουμε την προοπτική της χώρας σε μια στείρα παλαιοκομματική μικροκομματική αντιπαράθεση” τόνισε.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας μίλησε σε έντονο τόνο και κατηγόρησε τον Βενιζέλο λέγοντας πως αν και έχει την πλήρη ευθύνη για την “τραγωδία”, τώρα κάνει αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ από τη συμπολίτευση. Χαρακτήρισε τη συγκυβέρνηση ως “Μερκελιστές” και τόνισε πως η Μέρκελ οδηγεί την Ευρώπη στη διάλυση.

Τόνισε πως το Μνημόνιο είναι οικονομικό έγκλημα, το οποίο αν και δεν έφερε την κρίση σίγουρα την επιδείνωσε.

Τελευταίος, λίγα λεπτά πριν τη ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός απάντησε στον κ. Τσίπρα πως οι ιδιωτικοποίησεις αφορούν αδρανή περιουσία η οποία θα αξιοποιηθεί κια θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Εξαπέλυσε επίθεση προς τον Τσίπρα και χαρακτήρισε το ΣΥΡΙΖΑ “αβανταδόρους του λόμπυ της δραχμής”. Κάλεσε τον Τσίπρα αν είναι λάθος οι αποκρατικοποιήσεις να κλείσει τον ίδιο πρώτο στη φυλακή. “Πριν δυο μήνες ήσασταν κάθετοι στην ακύρωση του μνημονίου και μετά αλλάξατε στάση όταν καταλάβατε ότι αυτά δε γίνονται. Παίζετε το παιχνίδι όσων δε μας θέλουν στο ευρώ” συνέχισε. Θέλετε περισσότερο κράτος κι έχετε αλεργία στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις. “Κάνατε ότι μπορείτε για να μείνουμε χωρίς συμμάχους στο εξωτερικό”. “Τρία κόμματα συνεργάζονται σήμερα για να βγάλουν τη χώρα από το τέλμα” τόνισε. Ευτυχώς δεν παίρνουμε στα σοβαρά τις απειλές σας να μας κλείσετε φυλακή. Χαιρετίζω όσους στηρίζουν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και σας καλώ να ψηφίσετε τις προγραμματικές δηλώσεις” δήλωσε ο Α. Σαμαράς. Ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας “Να σεβαστούμε ενωμένοι την εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός”.