Κανένα πρόβλημα στην κυβερνητική συνοχή. Πρώτος στόχος παραμένει η επιμήκυνση του χρέους

Συνεχής ενημέρωση

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ έληξε η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως δήλωσαν στους δημοσιογράφους τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελος Βενιζέλος όσο και ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης, κανένα πρόβλημα δεν υφίσταται στις σχέσεις των κυβερνητικών “εταίρων” καθώς η κυβέρνηση κινείται μέσα στα πλαίσια της Προγραμματικής Σύγκλισης.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση συμφώνησαν ότι «θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης» δήλωσε μετά τη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «αφετηρία» για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων του μνημονίου είναι η παράταση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής. Απόφαση να δοθεί μάχη ώστε να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια· νέα συνάντηση των τριών αρχηγών στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Πρώτος στόχος παραμένει η επιμήκυνση του χρέους θέμα που έχει ήδη τεθεί προς το Eurogroup. Ακολούθως η χώρα πρέπει να πείσει τους εταίρους για την αξιοπιστία της Ελλάδος προκειμένου να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου. Αυτό σημαίνει,. όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, ότι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις και οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να μπορέσει στη συνέχεια η ΕΛΛάδα να πείσει τους εταίρου7ς για τα ισοδύναμα μέτρα που θα εισηγηθεί.

Ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να απαντήσει ως προς το χρόνο της επαναδιαπραγμάτευσης ενώ σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις του προέδρου της ΔΕΗ κ. Νίκου Φωτόπουλου στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, παρότι διατυπώθηκε σχετικό ερώτημα ο  πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρκέστηλκε σε ένα φευγαλαίο μειδίαμα…

Να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος κάλυψες πλήρως τρους χειρισμούς του Υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα καθώς φήμες τις προηγούμενες μέρες ήθελαν τον κ. Βενιζέλο να είναι δυσαρεστημένος με τους χιρισμούς του Υπουργού στο Eurogroup. “Ο κ. Στουρνάρας είναι ένας έμπειρος και ικανός  και χιείζεται αποτελεσματικά την πολιτική που έχουμε συμξφωνήξσει οι τρεις αρχηγοί”, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

 

Από την πλευρτά του ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Φώτης Κουβέλης επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα και μσε όσους “όψιμα ανακάλυψαν την επαναδιαπραγμάτευση”, όπως είπε.

*Στη φωτογραφία της πρώτης σελίδος; ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προβαίνει σε δηλώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη σύσκεψη. Φωτογραφία Eurokinissi.