Ποιοί κρατούν αμήχανη και αναποτελεσματική την ομογένεια;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με τα συνήθη κολακευτικά λόγια εκατέρωθεν, χωρίς, περαιτέρω εμβάθυνση ή αποφάσεις πάνω στα προβλήματα που απασχολούν την Ελλάδα, αλλά και τον Απόδημο ελληνισμό, πραγματοποιήθηκε μία ακόμη καθιερωμένη συνάντηση του προεδρείου των ελληνικής καταγωγής ομογενών πολιτικών που δρουν στα Κοινοβούλια των διαφόρων κρατών του κόσμου (Πα.Δ.Ε.Ε.) με τον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Δεδομένων των κρισίμων περιστάσεων, το ερώτημα που θέτουν ομογενειακοί κύκλοι στην Αθήνα, είναι ποιοί είναι οι παράγοντες (ή τα πρόσωπα) που σήμερα κρατούν αμήχανη και αναποτελεσματική την ομογένεια, τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το πολυαριθμότερο και πολύπλευρα δυναμικότερο κομμάτι του Απόδημου Ελληνισμού…

Στο τυπικό μέρος της συνάντησης, τόσο ο κ. Μεϊμαράκης, όσο και ο Πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε. βουλευτής Βικτώριας της Αυστραλίας, Ιωάννης Πανταζόπουλος επεσήμαναν την ανάγκη να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία των ελληνικής καταγωγής πολιτικών με την γενέτειρα σε όλα τα θέματα και, ιδιαίτερα, στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα.

“Γνωρίζω τη μεγάλη αγωνία σας για την Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα και το προνόμιο της ψυχραιμίας που σας χαρακτηρίζει λόγω της απόστασης από τη χώρα. Μπορείτε έτσι να παρατηρήσετε την ελληνική πραγματικότητα με μεγαλύτερη διαύγεια και να μας δώσετε τις απαραίτητες συμβουλές σας” είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και υπογράμμισε: “Είναι πολύ χρήσιμος ο δικός σας ρόλος, καθώς μπορείτε να περάσετε τις ελληνικές απόψεις στα Κοινοβούλια που μετέχετε αλλά και στα διάφορα λόμπι, ενώ είναι δική μας υποχρέωση να σας τροφοδοτήσουμε με τα σωστά επιχειρήματα προκειμένου να αναδείξετε και να αναπτύξετε τις απόψεις μας. Είναι μια διαδικασία η οποία δεν πρέπει να μείνει απλά και τυπικά στο πλαίσιο μιας φιλίας αλλά να γίνει πιο ουσιαστική, προκειμένου να είναι και πιο αποτελεσματική και πιο αποδοτική”.

Ο κ. Πανταζόπουλος

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣ της Πα.Δ.Ε.Ε. κ. Γιάννης Πανταζόπουλος συνεχάρη τον πρόεδρο της Βουλής για την ανάληψη των καθηκόντων του και αναφέρθηκε στην στήριξη που έχει παράσχει ο κ. Μεϊμαράκης διαχρονικά στους Ελληνες της Διασποράς, από όποιο πολιτικό μετερίζι βρέθηκε.

Ο κ. Πανταζόπολος, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Γνωρίζουμε την πολιτική σας δράση, είστε γνώστης της πολιτικής ζωής και της Διασποράς και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα διατηρήσουμε τις πολύ καλές επαφές που έχουμε με την Ελλάδα από το 1996. Οι Ελληνες όπου έχουν βρεθεί διαπρέπουν σε επίπεδο επιστημονικό, εργασιακό αλλά και πολιτικό. Η δύναμή μας είναι όταν είμαστε οργανωμένοι. Ετσι δημιουργήθηκε και η Πα.Δ.Ε.Ε. για τους Ελληνες βουλευτές που συμμετέχουν σε ξένα Κοινοβούλια και συνεργάζονται μέσω της Πα.Δ.Ε.Ε. με τη Βουλή των Ελλήνων, το υπουργείο Εξωτερικών και τις Ομάδες Φιλίας.

Επιθυμούμε το καλύτερο για την Ελλάδα και δουλεύουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και ενόψει των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν».

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΡΗΡ

Ομογενειακοί παράγοντες, παρά το ότι αναγνώριζαν την σημασία των επαφών αυτών της οργανωμένης ομογένειας με την ελληνική πολιτεία, επεσήμαιναν ότι όπως και με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, αλλά και τις άλλες ομογενειακές Οργανώσεις (ΑΗΙ, ΑΗΕΡΑ κλπ.) ζητούμενο είναι η ανάπτυξη ουσιωδών σχέσεων με το μητροπολιτικό κέντρο. Αυτό προϋποθέτει, τόνιζαν, αφενός μεν πλήρη και σε βάθος ενημέρωση των ομογνειακών παραγόντων από την εκάστοτε κυβέρνηση της Αθήνας πάνω στην στρατηγική, τους στόχους και τις προοπτικές της εξωτερικής πολιτικής της γενέτειρας, αλλά και αντίστοιχη ενημέρωση από πλευράς ομογενειακών παραγόντων για τα προβλήματα και τα αιτήματα της ομογένειας, όπως είναι η επιστολική ψήφος και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των επισκεπτών ομογενών στην γενέτειρα.

“Εμείς είμαστε εδώ, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη στήριξή μας εάν και όπου μας ζητηθεί”, έλεγε πρόσφατα στην ΡΗΡ ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης. Άλλωστε ο ρόλος του ΣΑΕ είναι και υποστηρικτικός. Αυτό γιατί δεν αξιοποιείται από την Αθήνα μέχρι σήμερα;

“Η Ομογένεια μπορεί και πρέπει να βοηθήσει τήν πατρίδα και τούτη τη δύσκολη ώρα που περνά”, τόνισε στην ΡΗΡ έτερος ομογενής σημαντικός πολιτικός των ΗΠΑ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής  σποραδικές και μεμονομένες προσπάθειες συμπαράστασης εκδηλώνονται όπως π.χ. με το  Ιδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης (Hellenic Relief Foundation) που για τέταρτη φορά φέτος μοίρασε τρόφιμα σε άπορους της Αθήνας, και ειδικότερα σε 320 πακέτα μη αλλοιώσιμα τρόφιμα και κατεψυγμένα κοτόπουλα.

“Είναι αδιανόητο να κινητοποιείται η ομογένεια και το αποτέλεσμα να είναι 320 πακέτα τρόφημα” σχολίαζαν έτεροι ομογενειακοί κύκλοι της Αθήνας και τόνιζαν ότι αυτό καταδεικνύει ότι η ομογένεια ακόμη δεν έχει κινητοποιηθεί σαν ενιαίος δυναμικός μηχανισμός στήριξης και συμπαράστασης, ανάλογος με εκείνον που πρόσφερε στον Β΄παγκόσμιο Πόλεμο η Greek War Relief Assotiation Inc, με Παναμερικανική Οργάνωση και διάρθρωση και όπου σύσσωμος και χωρίς καμμία εξαίρεση ο Ελληνικός ομογενειακός Τύπος της εποχής είχε ανοίξει αφιλοκερδώς τις στήλες του στην υπηρεσία του αγώνα, στον οποίο συμμετείχαν ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, σπουδαίοι ομογενείς πολιτικοί και οι κορυφαίοι ομογενείς επιχειρηματίες της εποχής.

Αποτέλεσμα της τότε κινητοποίησης, -και μόνον στην Αμερική- η αποστολή χιλιάδων τόνων τροφίμων, ρουχισμού και άλλων αναγκαίων τότε ειδών, που έφθαναν στην Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ξέχωρα από τα εμβάσματα κλπ.

Και το ερώτημα παραμένει αναπάντητο: Ποιοί κρατούν σε αμηχανία την Ομογένεια; Ποιοί και γιατί δεν την αφήνουν να είναι όσο αποτελεσματική εκείνη γνωρίζει να είναι; Ποιοί εμφυλοχωρούν τεχνηέντως στους ομογενείς διλήμματα και ψευτο-συναισθήματα “απογοήτευσης” για την μητέρα πατρίδα;

Η ΡΗΡ θα δημοσιεύσει τις προσεχείς ώρες, για την ιστορία, όλο το ιστορικό της γέννεσης, της επάνδρωσης και της διάρθρωσης της GWRA inc.

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης με τον Πρόεδρο της Πα,Δ.Ε.Ε. κ. Ι. Πανταζόπουλο. Φωτογραφία Eurokinissi.