“Εισβολή” στην ΑΟΖ σχεδιάζει η Τουρκία, αντίδραση της Κύπρου

Εισβολή στα κυπριακά οικόπεδα σχεδιάζει αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή η Τουρκία. Σύμφωνα με την εφημεριδα «Φιλελευθερος», η Άγκυρα έχει δεσμεύσει περιοχές για αεροναυτική άσκηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα «οικόπεδα» 8, 9 και 12.
Την ίδια ώρα, άσκηση πραγματοποιούν σε κοντινή περιοχή με τους Τούρκους και οι Ισραηλινοί. Από αύριο Πέμπτη, η περιοχή νοτίως της Κύπρου και εντός της ΑΟΖ , θα μοιάζει με «πολεμικό» τοπίο καθώς θα βρίσκεται σε εξέλιξη σκηνικό ασκήσεων από τις δυο αυτές χώρες.
Σημειώνεται πως το Τελ Αβίβ έχει ζητήσει -όπως πράττει πάντα- την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αντίθεση με την Άγκυρα που σκοπίμως παρακάμπτει τη Λευκωσία.
Η Τουρκία, η οποία θα πραγματοποιεί συχνά ασκήσεις με στόχο να συντηρήσει κλίμα έντασης και να προκαλεί προβλήματα στην κυπριακή προεδρία της ΕΕ, έχει δεσμεύσει τις περιοχές αυτές για την Πέμπτη 12 Ιουλίου και την Παρασκευή 13 Ιουλίου (από τις 5 το πρωί μέχρι και την 1.00 μ.μ.).
Είναι σαφές ότι η Άγκυρα με την άσκηση αυτή, εντός των κυπριακών «οικοπέδων», επιχειρεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή και να δοκιμάσει τις αντοχές της Λευκωσίας. Θέλει δε να στείλει και μήνυμα για το θέμα των ερευνών της Λευκωσίας για εξόρυξη φυσικού αερίου.
Η Κυπριακή Δημοκρατία θα παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις και αναμένεται να προχωρήσει σε καταγγελία εναντίον της Τουρκίας στην ΕΕ και στα Ηνωμένα Έθνη. Το Ισραήλ, έχει δεσμεύσει περιοχές στα όρια του εναέριου χώρου Λευκωσίας και Καΐρου. Η άσκηση άρχισε χθες Τρίτη και θα ολοκληρωθεί αύριο.

Η ΚΥΠΡΟΣ

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση της Κύπρου έχει προκαλέσει η προκλητικότατη κίνηση της Τουρκίας να προχωρήσει σε ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα καταγγείλουν την Τουρκία για τις στρατιωτικές ασκήσεις, που προτίθεται να διεξαγάγει παράνομα αύριο και μεθαύριο σε περιοχή, στην οποία περιλαμβάνονται τμήματα των οικοπέδων 2, 3, 8, 9 και 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), της Κύπρου. Ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, επισήμανε, ότι η Τουρκία με τη συμπεριφορά της θέτει σε κίνδυνο την ελεύθερη και νόμιμη ναυσιπλοΐα και αεροπλοΐα στην περιοχή.

Πρόσθεσε δε, ότι όλες οι αεροναυτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται στο θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής ΑΟΖ ή στο FIR Λευκωσίας από όλα τα κράτη, εκτός της Τουρκίας, διεξάγονται πάντοτε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αφού ζητηθεί και ληφθεί εκ των προτέρων η άδεια του κυρίαρχου κράτους, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε μία φάση που ήδη έχει ανέβει επικίνδυνα το «θερμόμετρο» στην Συρία και προκαλεί τεχνηέντως άλλη μία «θρυαλλίδα» ανάφλεξης στην Ν/Α Μεσόγειο.

Ενδεικτική των ενεργειών της, είναι και η αντίδραση του Ισραήλ που αιτήθηκε και εκείνη στρατιωτικές ασκήσεις στην ίδια περιοχή, αμέσως μετά την τουρκική πρόκληση. Άρα είναι πολύ πιθανόν η ευρύτερη περιοχή τα επόμενα 24ωρα να γεμίσει από εικονικές αντιπαραθέσεις Τουρκίας – Ισραήλ. Βρισκόμαστε εν αναμονή ….και της ελληνικής αντίδρασης… εάν βέβαια υπάρξει…

Πηγή: OnAlert.gr, newsbomb.gr.