Αδιέξοδα συνδικαλιστικά παιχνίδια

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μαζί με τον υδράργυρο να «χτυπάει» σάραντα βαθμούς ανέβηκε κατακόρυφα και το πολιτικό θερμόμετρο στην γενέτειρα. Το «χορό» άνοιξε με την απροσδόκητη (;) παραίτησή του ο υφυπουργός Εργασίας κ. Κ. Νικολόπουλος. Έσπευσαν “να βαστήξουν το μαντίλι”, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Κώστας Μαρκόπουλος. Και, φυσικά, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας. Από κοντά ο συνδικαλιστής της ΔΕΗ κ. Φωτόπουλος να αρνείται ιδιωτικοποιήσεις και να απειλεί με διακοπές ρεύματος εν μέσω καύσωνος. Παίζουν εν ου παικτοίς σπρώχνοντας την Ελλάδα στον όλεθρο…

Ο κ. Νικολόπουλος στην επιστολή παραίτησής του αναφέρει, μεταξύ άλλων: «διαπίστωσα με μεγάλη μου έκπληξη και οδύνη ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ουδόλως προτίθενται να επαναδιαπραγματευθούν τα εργασιακά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα, ούτε έστω σε κάποιες πτυχές». Και έσπευσε να παραιτηθεί αφληνοντας αιχμές και για «μικρές δικαιοδοσίες»…

Την ίδια ώρα ενοχλημένος φαίνεται ότι είναι ο εκ των «συνεταίρων» στην Κυβέρνηση πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος με την στάση του υπουργού Οικονομικών κ.  Γιάννη Στουρνάρα (πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) στο Eurogroup. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την σύγκλιση των 3ων αρχηγών με την παρουσία και του κ. Στουρνάρα.  Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης 11 Ιουλίου.

Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να καταλογίζει στον υπουργό  Οικονομικών ότι δεν έθεσε τελικώς στους δανειστές μας το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης όπως προέβλεπε η κυβερνητική γραμμή.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αδράζοντας την «ευκαιρία» επιτέθηκε αμφίπλευρα.  Μιλώντας σε ανοικτή συγκέντρωση (;) στο Περιστέρι, επιτέθηκε τόσο στον κ. Σαμαρά όσο και στους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς που συμπράτουν στην διακυβέρνη. Επισήμανε ότι ο παραιτηθείς υφυπουργός Εργασίας κ. Νικολόπουλος, «ένας δικός του άνθρωπος», με την επιστολή του «ξεμπρόστιασε» και τον κ. Σαμαρά και τους άλλους δύο αρχηγούς.

Ο κ. Τσίπρας άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και στα κόμματα που τη στηρίζουν διότι, όπως είπε, ξέχασαν την επομένη των εκλογών όσα έλεγαν για επαναδιαπραγμάτευση. «Αυτοί την προηγούμενη έλεγαν ‘επαναδιαπραγμάτευση’ και την επομένη ήρθε ο κ. Στουρνάρας και είπε ότι η επαναδιαπραγμάτευση είναι σαν το ταγκό, θέλει δύο», ανέφερε και σημείωσε ότι «δεν έχει ξανασυμβεί κυβέρνηση να εκλεγεί με ένα κεντρικό αίτημα και να το ακυρώσει στις προγραμματικές της δηλώσεις».

Μέτωπο κατά του Σαμαρά άνοιξε και ο εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Κώστας Μαρκόπουλος. Σε δήλωσή του κατήγγειλε ότι ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, είναι και νομικός σύμβουλος της εταιρείας Siemens, γνωστής από το τεράστιο σκάνδαλο των μιζών.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο αναδεικνύεται «μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα» και παρέπεμψε στον ιστότοπο του κ.Καρακώστα όπου «φαίνεται ότι είναι και νομικός σύμβουλος της Siemens.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν τη σφοδρότατη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος αν και παραδέχθηκε ότι ο κ. Καρακώστας έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος της Siemens, έκανε λόγο για απίστευτη αθλιότητα.

Όπως τόνισε ο κ. Κεδίκογλου, “το ήθος και η επιστημονική αξία του ομότιμου Καθηγητή και Προέδρου του τμήματος της Νομικής Σχολής, τέως Αντιπρύτανη και νυν Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Καράκωστα είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση”.

Χαρακτήρισε “συκοφάντες” το κόμμα του Πάνου Καμμένου ενώ τόνισε πως επίτηδες παρέλειψαν να αναφέρουν ότι ο κ. Καρακώστας παραιτήθηκε από τη Siemens Hellas μόλις ανέλαβε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος γιατί διαφώνησε μαζί του και κατέληξε λέγοντας: “τώρα πρέπει οι συκοφάντες να εξηγήσουν γιατί προχώρησαν και σε αυτή την αθλιότητα”.

Για να συμπληρωθεί το παζλ των χθεσινών εξελίξεων, την ώρα που ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ζητούσε από την κυβέρνηση να ενεργήσει «τολμηρά» στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ο πρόεδρος της ΔΕΗ συνδικαλιστής κ. Νίκος Φωτόπουλος με υψωμένη την γροθιά διακήρυττε ότι «Εάν ιδιωτικοποιηθεί έστω και μια μονάδα της ΔΕΗ θα κάνουμε απεργία». Ακόμη κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι είναι “τσάμπα μάγκας” γιατί, όπως είπε, δε τα βάζει με τους ισχυρούς” και ισχυρίστηκε ότι “στο πρόσωπό μου η κυβέρνηση στοχοποιεί όλους τους συνδικαλιστές”.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΡΗΡ

«Δεν τους φτάνει που είναι μετριότητες, είναι και μικροπρεπείς». Με τη φράση αυτή σχολίασε την πολιτική επικαιρότητα γνωστός ομογενής πολιτικός ηγέτης, αναφερόμενος τόσο στην «καταγγελία» Μαρκόπουλου όσο και στην επίθεση Τσίπρα.

Πολιτικοί παρατηρητές συμφωνούσαν με την άποψη αυτή και επεσήμαιναν ότι δυστυχώς, από τους λόγους και τις πράξεις τους, «οι άνθρωποι δείχνουν πως δεν έχουν αντιληφθεί τίποτε απολύτως  από την κρισμότητα της κατάστασης η οποία απαιτεί γιγαντιαίες σκεψεις και γενναίες αποφάσεις».

Και αντ’ αυτού τι έχουμε; Έναν αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος μοιάζει με πλανητάρχη σε άλλον πλανήτη. Έναν εκπρόσωπο κόμματος να σκαλίζει στάχτες και να παράγει λάσπη. Έναν συνδικαλιστή (και όλοι οι συνδικαλιστές πίσω του) να προασπίζονται συνεχνείες και συντεχνειακά κεκτημένα σε βάρος του συνόλου του ελληνικού λαού.

Και ενώ κανείς θα ανέμενε η «προειδοποίηση» Στουρνάρα να ανάψει ¨λαμπάκια» σηματοδοτώντας αυτό που και ο διοικητής της Τραπέζης τρης Ελλάδος είπε, δηλαδή εντατικοποίηση των προσπαθειών, επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και, εν τέλει, ακόμη μεγαλύτερο ζήλο για την ανάπτυξη και την παραγωγή, εμείς, αυτοί, σηκώνουν γροθιές και διακόπτες απειλώντας να ρίξουν την γενέτειρα σε ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες…

«Δυστυχώς, με τα μυαλά που έχουν, θα καταλήξουμε όπως η Οθωμανική Αυτοκρατορία, θύμα των γενείτσαρών της>, σχολίασε πηγή με άριστες γνώσεις στην πολιτική και οικονομική επιστήμη. Και πρόσθεσε:

«Οι γενείτσαροι είναι αυτοί που ρίξανε τον Παπανδρέου, που καταψήφισαν τον Σαμαρά στην πρώτη εκλογή και οι γενείτσαροι είναι αυτοί που θα καταστρέψουν τελικά την Ελλάδα».

Δυστυχώς, πρόσθεσε, ζούμε στον πλανήτη του «πάρω». Αυτά τα συμφέροντα προασπίζονται με πάθος οι  βελαέτιδες της ΔΕΗ και των άλλων ΔΕΚΟ, των εθνικών  παρατάξεων.

Και κάποια στιγμή θα ονομάσουμε την φουκαριάρα τη γενέτειρα «πρώην δημοκρατία του αρπαχστάν» η οποία καταστράφηκε από τους αρπαχστανιστές.

Και κατέληξε θυμόσοφα: «Άρχισαν να κάνουνε μελέτες, να βαράνε τους τενεκέδες και όλοι ακούγονται ίδιοι».

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος, ο κ. Νίκος Φωτόπουλος της ΔΕΗ.