Συνωστισμός ΝΑΤΟ-Ρωσίας,Ισραήλ-Τουρκίας στην Αν.Μεσόγειο

Η νοτιοανατολική Μεσόγειος παραμένει ταραγμένη και η κατάσταση όλο και χειροτερεύει.
Από τη μία το ΝΑΤΟ που συνεχώς λέει ότι δεν επιθυμεί μια εμπλοκή του στη Συρία. Από την άλλη η Ρωσία επιμένει ότι δεν θα επιτρέψει την στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος Άσαντ. Την ίδια στιγμή και οι δύο πλευρές αναπτύσσουν σημαντικές ναυτικές δυνάμεις στ΄ ανοιχτά των ακτών της Συρίας.
Οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει και θα αναπτύξουν τις επόμενες ημέρες 11 πολεμικά πλοία από τη Μαύρη Θάλασσα,τη Βόρεια θάλασσα και τη βάσεις στη Βαλτική. Μπορεί να υποστηρίζει ότι πρόκειται απλά για άσκηση ,αλλά κάποια απ΄αυτά τα πλοία πλέουν προς Συρία.Από την άλλη το ΝΑΤΟ έχει τη δική του αρμάδα ,μαζί με πέντε πολεμικά πλοία του Ισραήλ,ενώ από τον αέρα όλη η περιοχή σαρώνεται από AWACS. Όλη αυτή η στρατιωτική κινητικότητα υποστηρίζει η ισραηλινή ιστοσελίδα Debkafiles πυροδοτήθηκε από τις κοινές -χρονικά- ασκήσεις Συρίας-Ιράν. Ασκήσεις που είχαν να κάνουν με τα συστήματα αεράμυνας και με σενάρια αντιμετώπισης επίθεσης.Τα σενάρια είναι πολλά για το τι συμβαίνει στη περιοχή και κυρίως για το τι σχεδιάζεται για το άμεσο μέλλον. Ο κύριος στόχος είναι το Ιράν. Αλλά οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του δεν αναμένεται σύμφωνα με τους ισραηλινούς νωρίτερα από τον Οκτώβριο.Από την άλλη η Συρία είναι ένα πρόβλημα που συνδέεται άμεσα με το Ιράν. Τη λύση του φαίνεται ότι θα προσπαθήσουν να τη βρουν οι Ρώσοι,έχοντας την στήριξη και των ΗΠΑ. Ποια μπορεί να είναι αυτή; Η αντικατάσταση του Άσαντ μ΄ένα καθεστώς που θα έχει την έγκριση της Μόσχας ,η οποία ενδιαφέρεται κυρίως να διατηρήσει τα λιμάνια και τις βάσεις της στη Συρία. Με τον Άσαντ ή χωρίς αυτόν.Όλα αυτά ασφαλώς και πρέπει να απασχολούν την Ελλάδα. Το παιχνίδι που παίζεται στη περιοχή είναι μεγάλο και απρόβλεπτο. Και δυστυχώς η Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει έχει μπει σε μια φάση “γεωπολιτικής εσωστρέφειας” αν και η θέση της εξακολουθεί να είναι καίριας σημασίας.
Και βέβαια δεν αγνοούμε το “άτακτο παιδί” της περιοχής ,τη Τουρκία. Η οποία μετά το απίστευτο κάζο που υπέστη από τη Συρία,επιμένει να προκαλεί. Σήμερα πολεμικά της πλοία θα αρχίσουν ασκήσεις στη Κύπρο, έχοντας απέναντί τους πάνοπλα πλοία του ισραηλινού ναυτικού.
 

ΠΗΓΗ: onalert.gr