Μπορούν να αγοράζουν σπίτια πλέον οι Ίμβριοι

«Καταργήθηκε το εμπόδιο αγοράς ακινήτων για τους Ιμβριους Ρωμιούς» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Taraf όπου γράφει ότι από το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας καταργήθηκε η προϋπόθεση άδειας από την Άγκυρα για αγορά ακινήτου από  Ίμβριο πολίτη  ελληνικής μειονότητας το οποίο ανήκε σε μουσουλμάνο. Επίσης, γράφει ότι με σχετική απόφαση θα σταματήσουν οι καθυστερήσεις και στα διαδικαστικά των αγοραπωλησιών.

Ο ”φραγμός” που είχε τεθεί σιωπηλά και μυστικά από το τουρκικό κράτος και ο οποίος  φρόντιζε να μήν μπορούν οι Ελληνες κάτοικοι της Ιμβρου  να αγοράσουν ακίνητα στον τόπο τους, αποκαλύφθηκε τον περασμένο Απρίλιο, μέσω δικαστηρίων! Σε αυτή την δικαστική διαδικασία – αποτέλεσμα της οποίας είναι η περαπάνω – στα λόγια ακόμα – απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας – αποκαλύφθηκε επίσης οτι το τουρκικό κράτος θεωρεί  πολίτες του (τους Χριστιανούς Ορθόδοξους Ελληνες της Ίμβρου) ως… ξένους και δεν τους επιτρέπει να αγοράζουν ακίνητα – μπορούν όμως να …πωλούν τα δικά τους!!! Ακόμα  η δικαστική διαδικασία αποκάλυψε ότι το τουρκικό κράτος, μέσω αρμόδιας υπηρεσίας, παραδέχεται -και ομολογεί επίσημα – ότι «είναι θέμα εθνικής πολιτικής η αναλυτική εξέταση αγοράς κτημάτων των Ορθοδόξων από τους Μουσουλμάνους»! Σύμφωνα με το τότε (Απρίλιος 2012)  ρεπορτάζ  της  εφημερίδας Taraf ο δικηγόρος κ. Ερχάν Πέκτσε,  ο οποίος είχε καταθέσει ερώτηση στο κτηματολόγιο αναφέροντας πως «κάποιος Μουσουλμάνος Τούρκος υπήκοος μπορεί να αγοράζει άνετα κτήματα από τούρκο υπήκοο Ορθόδοξο πολίτη, αλλά αν συμβεί το αντίθετο υπάρχουν καθυστερήσεις και το θέμα παραπέμπεται στη γενική γραμματεία Κτηματολογίου, χωρίς αποτέλεσμα».

Το κτηματολόγιο της Ίμβρου, αρνήθηκε να ξεκαθαρίσει τους λόγους των καθυστερήσεων τονίζοντας πως «η επεξήγηση αυτού του θέματος αφορά την εθνική ασφάλεια, τις εξωτερικές σχέσεις και δεν μπορούν να αποκαλυφθούν». Το θέμα δεν έμεινε εκεί: Ο  δικηγόρος οδήγησε το θέμα στα δικαστήρια της Προύσας και το δικαστήριο ζήτησε τους λόγους αυτών των καθυστερήσεων. Η γενική γραμματεία κτηματολογίου της Τουρκίας με την απάντηση της παραδέχεται πως τίθενται εμπόδια στην αγορά κτημάτων στο νησί, από τούρκους υπηκόους Ορθοδόξους και συνδέει το θέμα και με την Μουσουλμανική μειονότητα της Δ. Θράκης την οποία την αποκαλεί «τουρκική».

«Η Ίμβρος και η Τένεδος βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και στρατηγικά και στρατιωτικά. Για την ασφάλεια των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος των πληθυσμιακών κινήσεων και των αγοροπωλησιών κτημάτων. Βλέποντας  και τις αδικίες εναντίων της τουρκικής μειονότητας της Δ. Θράκης πρέπει να ληφθούν υπ’όψιν και οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας, διάφορα υπουργεία και να εξεταστούν τα πρωτόκολλα που έχουν υπογράψει ο στρατός και η αστυνομία. Παράλληλα όλο το νησί είναι στρατιωτική ζώνη» αναφέρεται στο αιτιολογικό της η γενική γραμματεία κτηματολογίου. ”Η Τουρκική Δημοκρατία εκλαμβάνει ως ξένους τους ορθόδοξους πολίτες της και κάνει διακρίσεις σε βάρος τους”, δηλώνει ο Τούρκος δικηγόρος που αποκάλυψε τους φραγμούς που έχει βάλει το τουρκικό κράτος  απαγορεύοντας στους ”Ρωμιούς” κατοίκους του νησιού να αγοράζουν κτήματα για λόγους ασφαλείας. Ο  δικηγόρος κ. Πακτσέ οδήγησε την υπόθεση στο Διοικητικό Δικαστήριο της Προύσας, το οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αίτημα του δεν αντιτίθεται στην εθνική ασφάλεια και αποφάσισε  ότι μπορούν να δοθούν οι σχετικές πληροφορίες.

Έτσι, η Διεύθυνση κτηματολογίου έστειλε το φάκελο στο Συμβούλιο Επικρατείας και στην εισήγησή του αναφέρθηκαν τα εξής που συγκροτούν σαφή διάκριση των ορθόδοξων κατοίκων: Η Ίμβρος και η Τένεδος, αναφέρεται, βρίσκονται σε μια άκρως σημαντική θέση τόσο από στρατιωτικής όσο και στρατηγικής πλευράς. Οι κινήσεις πληθυσμού και ακινήτων  σε αυτά τα νησιά, που είναι πολύ σημαντικά για τα στενά των Δαρδανελίων και της Κωνσταντινούπολης,  αποτελούν σημαντικό θέμα για την ασφάλεια της χώρας μας και των ιεραποστολικών δραστηριοτήτων. Λαμβανομένων υπόψη των  άδικων  συμπεριφορών έναντι των «Τούρκων» της Δ. Θράκης, θα πρέπει να παίρνονται αποφάσεις αφού πρώτα αξιολογούνται οι ειλημμένες αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) και τα πρωτόκολλα από  διάφορα υπουργεία και στρατιωτικούς εκπροσώπους και εκπροσώπους ασφαλείας.

Πέραν τούτου, η Ίμβρος και η Τένεδος έχουν κηρυχθεί με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και περιοχή ασφαλείας και  αποφασίστηκε ακόμα  ξένα φυσικά πρόσωπα να μην ενοικιάζουν ή αγοράζουν  ακίνητα εκεί.  Γι’ αυτούς τους λόγους θα πρέπει να καταργηθεί η απόφαση για την οποία έγινε θέμα άσκησης έφεσης… Ο δικηγόρος κ. Πεκτσέ έμεινε έκπληκτος  με την δικαιολογία αυτή και όπως αναφέρεται στον τουρκικό τύπο, δήλωσε: ”Η Τουρκική Δημοκρατία εκλαμβάνει ως ξένους τους ορθόδοξους πολίτες της και κάνει διακρίσεις σε βάρος τους. Εδώ και χρόνια απαλλοτριώθηκαν για διάφορους λόγους όλα τα χωράφια και οι καλλιεργήσιμες  εκτάσεις  σε ποσοστό 95%. Όμως, αργότερα  και πέραν του σκοπού της απαλλοτρίωσης  τα εδάφη αυτά παραχωρήθηκαν στο μουσουλμανικό τουρκικό πληθυσμό που μεταφέρθηκε από την Ανατολία βάσει του νόμου εγκατάστασης.  Με την εν λόγω δίκη, είπε, αποκαλύφθηκαν οι απόψεις του κράτους για τους Ρωμιούς πολίτες… Η εφαρμογή αυτή αντίκειται στην αρχή της ισότητας του συντάγματος.

Οδήγησα, πρόσθεσε, την υπόθεση στην Επιτροπή διερεύνησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, αλλά δεν υπήρξε καμία εξέλιξη”. Μένει να δούμε αν  η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών θα εφαρμοστεί ή κάποια μυστικά… πρωτόκολλα θα την καταστήσουν ανενεργή…

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε