Mε ψυχή στον τελικό η Εθνική Νέων

Εχουν ταλέντο, ψυχή, πάθος και ποιότητα και το απέδειξαν. Δεν πτοήθηκαν ούτε με την άδικη αποβολή στον Καπίνο και το πέναλτι – εφεύρεση που καταλόγισε ο Δανός διαιτητής Χάνσεν. Και τελικά ήταν αυτοί που γέλασαν τελευταίοι νίκησαν με 2-1 την Αγγλία στον ημιτελικό του Euro U-19 και προκρίθηκαν στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ποιοι τα έκαναν όλα αυτά; Τα παιδιά του Κώστα Τσάνα που πήραν θριαμβευτική πρόκριση στην παράταση, ενώ αγωνίζονταν με αριθμητικό μειονέκτημα από το 45ο λεπτό για τον τελικό όπου θα αντιμετωπίσουν το νικητή του ζευγαριού του άλλου ημιτελικού, ανάμεσα στην Ισπανία και τη Γαλλία.

Οι διεθνείς μπήκαν πολύ καλύτερα από τους Άγγλους στον αγώνα, πατούσαν με σιγουριά το (βρεγμένο) χορτάρι του γηπέδου «Λιλακούλα» στο Ταλίν, κυκλοφορούσαν καλά την μπάλα και έφτασαν στο γκολ ύστερα από 38 λεπτά αγώνα: στο κόρνερ του Σταφυλίδη ο Μπουγαΐδης σηκώθηκε ψηλά και με καρφωτή κεφαλιά άνοιξε το σκορ. Στο 45΄, όμως, έγινε η φάση του αγώνα, που ευτυχώς τελικά δεν κόστισε στην ελληνική ομάδα. Ο Μπεραΐνο έφυγε στην πλάτη της ελληνικής άμυνας, βρέθηκε απέναντι στον Καπίνο, ο οποίος έπεσε στα πόδια του και απέκρουσε καθαρά την μπάλα, αλλά ο Δανός διαιτητής έδειξε πέναλτι και κόκκινη κάρτα στον Έλληνα τερματοφύλακα, αλλάζοντας τις αριθμητικές ισορροπίες. Ο νεοεισελθών Διούδης, όμως, μάντεψε τη σκέψη του Χαλ και με ωραία επέμβαση στην αριστερή γωνία του απέκρουσε.

Στο δεύτερο ημίχρονο, όπως ήταν φυσιολογικό, οι Άγγλοι πίεσαν τους διεθνείς, οι οποίοι οπισθοχώρησαν και μόλις στο 56΄ ο Αφόμπε ισοφάρισε με κεφαλιά, καθώς ο Κουρμπέλης δεν πήγε στην μπάλα και ο Διούδης άφησε ανολοκλήρωτη την έξοδό του. Η συνέχεια δεν επιφύλαξε, πάντως, άλλα «δυσάρεστα» για την εθνική, που κατόρθωσε να στείλει τον αγώνα στην παράταση. Στο 108ο λεπτό, ο Λυκογιάννης εκμεταλλεύτηκε λάθος γύρισμα, πέρασε έναν αμυντικό και πλάσαρε με το αριστερό πάνω από τον Τζόνστον, δίνοντας μια τεράστια νίκη-πρόκριση στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Διαιτητής: Κεν Χάνσεν (Δανία). Κόκκινη: 45΄ Καπίνο. Κίτρινες: Ρόμπινσον, Θορπ, Θορν, Γκάρμπατ – Σταφυλίδης, Μπουγαΐδης, Κατίδης, Γιαννιώτας

ΑΓΓΛΙΑ (Νόελ Μπλέικ): Τζόνστον, Ντάιερ (57΄ Γκάρμπατ), Ρόμπινσον, Κιν, Θορπ, Μπάρκλεϊ, Τσάλομπαχ, Μπεραΐνο (76΄ Ρέντμποντ), Χολ, Αφόμπε, Λάντστραμ (90΄ Θορν).

ΕΛΛΑΔΑ (Κώστας Τσάνας): Καπίνο, Τριανταφυλλόπουλος, Σταφυλίδης, Κουρμπέλης, Μπουγαΐδης, Μπάλλας, Φουρλάνος (71΄ Μπουχαλάκης), Κατίδης (104΄ Μπακασέτας), Γιαννιώτας, Λυκογιάννης, Διαμαντάκος (45+2΄ Διούδης).