Είκοσι νεκροί σε γάμο στο Αφγανιστάν

Καμπούλ, Αφγανιστάν

Ένας βουλευτής και τουλάχιστον άλλα 20 άτομα σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια γαμήλιας δεξίωσης στο βόρειο Αφγανιστάν. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 40.
Μεταξύ των νεκρών είναι ο πολιτικός Άχμαντ Χαν Σαμανγκάνι, που είχε διοργανώσει τη γιορτή για το γάμο της κόρης του, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Σαμανγκάν, Χαϊρουλάχ Ανός, στο πρακτορείο Ρόιτερς.
«Ήταν ο γάμος της κόρης του βουλευτή Άχμαντ Χαν. Ένας καμικάζι ανατινάχτηκε, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες» είπε ο Ανός.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας για το βόρειο Αφγανιστάν, Λαλ Μοχάμαντ Αχμάτζαϊ, ο δράστης πυροδότησε τα εκρηκτικά τη στιγμή που αγκάλιαζε τον Άχμαντ Χαν Σαμανγκάνι για να τον συγχαρεί για το γάμο της κόρης του.
Ο διευθυντής του τοπικού νοσοκομείου, Μανσόρ Φάγιεζ, επιβεβαίωσε ότι ο βουλευτής είναι νεκρός. Όπως είπε, μεταξύ των 13 σορών που έχουν ήδη μεταφερθεί στο νοσοκομείο περιλαμβάνεται και ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της επαρχίας. Πιστεύεται ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη.
Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν κάθε ανάμιξη στην επίθεση, τονίζοντας ότι ο βουλευτής μπήκε στο στόχαστρο κάποιου που είχε προσωπική έχθρα μαζί του. «Ο Άχμαντ Χαν ήταν σημαντική προσωπικότητα του βορρά και αναμφίβολα είχε εχθρούς» είπε ο εκπρόσωπός τους, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό