Η κρίση και τα ομογενειακά Συνέδρια, Σήμερα των Θεσσαλών

Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η γενέτειρα απασχολεί, όπως είναι φυσικό, και την απανταχού ελληνική ομογένεια. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος το γεγονός ότι σε όλες, σχεδόν, τις ομογενειακές εκδηλώσεις, συνέδρια, ανταμώματα κλπ. το ζήτημα της κρίσης είναι στην πρώτη γραμμή.

Έτσι και στο 4o Παγκόσμιο Συνέδριο – Αντάμωμα των Θεσσαλών, που γίνεται σήμερα Δευτέρα 16 Ιουλίου, στο Δήμο Βόλου, το θέμα είναι καθαρά οικονομικό και ομογενειακό μαζί: “Ελληνικές γέφυρες σωτηρίας,  με εμπειρίες και γνώσεις από όλο τον κόσμο”.

Μάλιστα ανάμεσα στους εισηγητές, ξεχωρίζει η παρουσία του του κ. Κρις Σπύρου, Προέδρου της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, π. Γερουσιαστή και Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος της Πολιτείας  του Νιου Χαμσάιρ των ΗΠΑ και Προέδρου της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Θέμα της εισήγησης: “δημοσιοοικονομική κρίση της Ευρώπης και της Γενέτειρας”.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΗΡ, στην εισηγητική του ομιλία ο κ. Σπύρου θα αναφερθεί στα γεγονότα που προκάλεσαν την οικονομική κρίση, θα προτείνει τρόπους και μέτρα για την αντιμετώπισή της, αλλά. Συγχρόνως θα αναφερθεί και στην ομογένεια και τις δικές της προσπάθειες.

Ο π. Πολιτιακός Βουλευτής, θα ζητήσει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μας, να αλλάξει η στάση του εθνικού κέντρου προς τους Απόδημους, να δοθεί, επιτέλους, η επιστολική ψήφος και να αξιοποιηθούν ομογενείς με γώση και εμπειρία στη διαμόρφωση μιάς νέας πολιτικής απέναντι στην ομογένεια.

Η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, Γραμματέας ΣΑΕ, με την τιμητική διάκριση που έλαβε στο 2ο Αντλάμωμα-Συνέδριο των Θεσσαλών, στα Τρίκαλα.

Παράλληλα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η ΡΗΡ, η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. ’Ολγα Σαραντοπούλου, θα απευθύνει χαιρετισμό προς το Συνέδριο, στον οποίο θα αναφέρεται τόσο  στις προσπάθειες της Ομογένειας να βοηθήσει τη γενέτειρα όσο και στη στάση του μητροπολιτικού κέντρου απέναντι στην ομογένεια, με συστάσεις και προτάσεις για την από δώ και πέρα συνεργασία για ένα καλύτερο μέλλον του ελληνισμού.

Αλλά και στις «ζωντανές» συνδέσεις μέσω SKYPE, που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του Συνεδρίου,  με ομογενείς από όλο τον κόσμο, αλλά  και στα  βιντεοποιημένα μηνύματα που θα υπάρξουν, η οικονομική κρίση, οι σχέσεις Ελλάδος-Ομογένειας και η βοήθεια της τελευταίας προς την πρώτη αναμένεται να είναι στην κορυφή του ενδιαφέροντος.

Ακόμη, θα γίνουν παρεμβάσεις, τοποθετήσεις και ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σήμερα θα δημοσιεύσουμε το λόγο τόσο του κ. Κρις Σπύρου όσο και της Κυρίας Σαραντοπούλου.

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος, ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης κ. Κρις Σπύρου βραβεύεται στο 2o Παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών στα Τρίκαλα, το 2007.