Η Ομογένεια για την Ελληνική Κρίση

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την αποφασιστικότητά του να συνδράμει «εθελοντικά στην πρώτη γραμμή» για τη σωτηρία της Ελλάδος, επενδύοντας,  μαζί με  πολλούς άλλους επιφανείς ομογενείς,  διακήρυξε από το βήμα του 4ου Παγκόσμιου Συνέδριου «Αντάμωμα των Απανταχού Θεσσαλών»,  ο π. Πολιτειακός Βουλευτής, π. Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος για την πολιτεία του Νιου Χάμασάιρ, Πρόεδρος της  Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας και πρόεδρος της ΕλληνοΑμερικανικής Ένωσης κ. Κρις Σπύρου.

Κλείνοντας  την εισηγητική του ομιλία (η οποία εστιάστηκε στην οικονομική κρίση της Ευρώπης, κάνοντας μία σύγκριση  όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισής της από τον Αμερικανό πρόεδρο κ. Ομπάμα-  ο κ. Κρις Σπύρου αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις  υπό τις οποίες είναι διατεθειμένος  ο ίδιος και, όπως εκτιμά και πολλοί ομογενείς ανά τον κόσμο, να ηγηθούν μιας επενδυτικής προσπάθειας που θα συμβάλει στην οικονομική ανάταξη και ανάπτυξη της  Ελλάδας. Είπε συγκεκριμένα ο κ. Σπύρου:

“Προϋπόθεση της επιτυχίας και της πραγματικής συνεισφοράς και ανάμειξης επιφανών αποδήμων είναι:

1. Ένταξη των κατοίκων της γενέτειρας, που ζούσαν τα τελευταία 35 χρόνια   στη νήσο «Πάρω», στη δομή των πολιτών της χώρας. Πολίτης είναι αυτός που πληρώνει το 100% των φορολογικών του υποχρεώσεων και ζει στη νήσο «Δίνω» και όχι αυτός που πληρώνει  ό,τι του καπνίσει στο τέλος του χρόνου.

2. Το νοικοκύρεμα του τόπου. Αυτό δεν χρειάζεται περαιτέρω επεξήγηση. Είναι, νομίζω. Αυτονόητο.

3. Να αντικατασταθούν οι ανίκανοι με ικανούς. Οι ανεπρόκοποι με προκομένους. Οί άσχετοι με σχετικούς, οι άχρηστοι με χρήσιμους. Και τα κοπρόσκυλα με κυνηγόσκυλα.

Στη συνέχεια  της ομιλίας του, που χειροκροτήθηκε επανειλημένα, ο κ. Σπύρου, τόνισε: «εάν μια τέτοια πολιτική συμπεριφορά και συνεισφορά των πολιτών δεν θεμελειωθεί <εδω και τώρα> και εάν δεν αλλάξουν όλες αυτές οι ιδιότητες που προανέφερα και οι οποίες, δυστυχώς, σήμερα βασιλεύουν στη γενέτειρα, δεν γίνεται χωριό, όπως έλεγε  η μακαρίτισσα η γιαγιά μου. Και δεν υπάρχει πιθανότητα μακρόχρονης επιτυχίας και βιώσιμης σωτηρίας της γενέτειρας».

Αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση ο  Ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης επεσήμανε πως « η σημερινή κυβέρνηση δεν πρέπει να αποτύχει και δεν πρέπει να τις επιτρέψουμε να αποτύχει. Δεν παίζεται η πολιτική καριέρα του Αντώνη Σαμαρά. Ούτε του Φώτη Κουβέλη. Δεν κινδυνεύει το πολιτικό μέλλον του Ευάγ. Βενιζέλου. Μήτε και η πολιτική σταδιοδρομία του Παν. Στουρνάρα.   Αυτό που πραγματικά διακυβέβεται είναι η  ύπαρξη της μητέρας Ελλάδας όπως τη γνωρίσαμε  και όπως την ξέρουμε. Την Ελλάδα που οι πατεράδες και οι παππούδες μας έχουν ποτίσει με το αίμα τους!»

Μάλιστα ο κ. Σπύρου, εξηγώντας  τι, κατά την άποψή του, θα σήμαινε μια αποτυχία της σημερινής  κυβέρνησης, υποστήριξε ότι  «η Ελλάδα  μας θα υποστεί τα οικονομικά παρατράγουδα που υπέστη η χώρα της Ζιμπάμπουε τα τελευταία 15 χρόνια».

Και τόνισε εμφατικά: «Τέλειωσε το τζάμπα πανηγύρι. Τα όργανα δεν πληρώνονται, δεν παίζουν! Άντε πάνε σε πανηγύρι, από δω και πέρα, και πες: δεν πληρώνω και θα χορέψω! Να δεις πως γίνεται ο κλαρινίστας κωφάλλαλος και πάει για σύνταξη αναπηρίας!»…

Υπό τα χειροκροτήματα των ανά τον κόσμο συγκεντρωμένων Θεσσαλών ο κ. Σπύρου, με το αυξημένο κύρος που διαθέτει στην Ομογένεια των ΗΠΑ, διακήρυξε: «Σε μια τέτοια προσπάθεια σωτηρίας της γενέτειρας εγώ εντάσσομαι εθελοντικά στην πρώτη γραμμή. Και είμαι σίγουρος ότι κάθε απόδημος Θεσσαλός, όλοι εσείς που είστε εδώ, όπως και μόλοι οι υπόλοιποι Έλληνες ξενητεμένοι, θα μας ακολουθήσουν. Εθελοντικά και στην πρώτη γραμμή».

Μάλιστα ο κ. Σπύρου δεν παρέλειψε να αναφερθεί «και στους πολιτικούς εκείνους που, όπως είπε, φοβερίζουν πως θα ακυρώσουν τις συμφωνίες επένδυσης που θα γίνουν με την ελληνική κυβέρνηση όταν θα έλθουν εκείνοι στην εξουσία. Πρέπει να τους βροντοφωνάξουμε, Μολών Λαβέ. Εμείς θα επενδύσουμε στην σωτηρία της γενέτειρας. Και σεις ελάτε να τα ακυρώσετε»…

Ο ρόλος των ομογενών

Στον καθοριστικό ρόλο των Ομογενών που μπορούν να διαδραματίσουν στη μάχη που δίνει αυτή την ώρα η γενέτειρα για να ξεφύγει από τον κίνδυνο της χρεωκοπίας αναφέρθηκε ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος  Τσιάρας, ο οποίος  κάλεσε τους απόδημους σε στενότερη συνεργασία και αλληλεγγύη για πρόοδο της  Ελλάδας.

Εξάλλου, την ανάγκη να στηρίξουν οι απόδημοι την τεράστια προσπάθεια της  Ελλάδος επεσήμαναν τόσο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, όσο και ο δήμαρχος Βόλου Παν. Σκοτινιώτης.

«Σε αυτή τη ’μάχη’ σάς θέλουμε μπροστάρηδες» είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Αγοραστός, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν αξίζει να λοιδορείται στο εξωτερικό, καθώς, όπως είπε, δεν ευθύνεται για όλα όσα της προσάπτουν. «Δεν της αξίζει η εικόνα που δίνεται. Στην αλλαγή αυτής της εικόνας οι απόδημοι καλούνται να παίζουν καθοριστικό ρόλο. Η Ελλάδα γίνεται πειραματόζωο, όμως η χώρα -ακόμη και μέσα στην κρίση- προσφέρει και χρειάζεται τους απόδημους όσο ποτέ άλλοτε», σημείωσε ο κ. Αγοραστός.

Ο Δήμαρχος αποκάλεσε «σπουδαίο εθνικό κεφάλαιο τους απόδημους» και τους ζήτησε να αξιοποιήσουν τις γνώσεις, το κύρος τους, τις γνωριμίες τους, την κοινωνική ευαισθησία τους, με στόχο την προβολή της περιοχής μας στους τόπους όπου ζούνε, την προσέλκυση επενδύσεων, την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη διάρκεια της κρίσης, την ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας και την καταπολέμηση της φτώχειας.

Πρόσθεσε, πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανόρθωσης, δηλαδή ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα αυξήσει την παραγωγικότητα της Οικονομίας, ένα νέο κράτος πρόνοιας που θα ανταποκρίνεται στις επιδεινούμενες συνθήκες της υψηλής ανεργίας και της αυξημένης φτώχειας, μία γενναία μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, ώστε να παράγει και πάλι εμπιστοσύνη. Και κατέληξε, πως στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Βόλου ετοιμάζεται να προχωρήσει πιο αποφασιστικά στα επόμενα βήματα υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για το αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό μέλλον της πόλης.

Πρόταση για ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού σε συνεργασία της Εκκλησίας και των αποδήμων διατύπωσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, στο δικό του χαιρετισμό.

Ομογενειακά αιτήματα

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας των Απόδημων «Ασκληπιός» Γ. Πορνάρας   υπογράμμισε πως στόχος των αποδήμων είναι η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας και η προβολή του τρίπτυχου Πατρίδα-Οικογένεια-Θρησκεία.

Διατύπωσε μία σειρά από αιτήματα  των αποδήμων, που σε υπόμνημα δόθηκαν στον Υφυπουργό Εξωτερικών και τον Περιφερειάρχη.

Οι απόδημοι, σύμφωνα με το υπόμνημα Πορνάρα, ζητούν:

1. δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη όταν επισκέπτονται την Ελλάδα.

2. αναγνώριση του διπλώματος οδήγησής τους,

3. διευθέτηση του θέματος των τελών κυκλοφορίας για το αυτοκίνητο που διαθέτουν στην Ελλάδα και,

4. να μπορούν να ψηφίζουν στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές.

Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Μιλάνου, καταγόμενος από το Βόλο, Νικ. Βελισιώτης, αναφέρθηκε στη διοργάνωση μίας από τις μεγαλύτερες εμπορικές εκθέσεις που προγραμματίζεται για το 2015 και ακόμη η Ελλάδα δεν έχει δηλώσει συμμετοχή. Ζήτησε από τον Υφυπουργό Εξωτερικών να εξεταστεί το θέμα άμεσα από το υπουργείο και πρόσθεσε πως είναι τεράστια ευκαιρία διαφήμισης και προώθησης και των προϊόντων της Θεσσαλίας.

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος. Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορία της Αγίας Σοφίας και π. Πολιτειακός βουλευτής των ΗΠΑ  κ. Κρις Σπύρου (στο μέσον) με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό  (δεξιά του) και άλλους συνέδρους.