Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 19/07/2012

Η αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος σε ΑΗΚ καιCyta στο ενδεχόμενο παραχώρησης δανείου στην Κυβέρνηση από τα Ταμεία Συντάξεως των εργαζομένων στους δύο ημικρατικούς οργανισμούς, η κατάθεση του ξάδελφου του κατηγορούμενου πρώην Ελληνα Υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου με την οποία εμπλέκει τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη στο σκάνδαλο για την αγορά των ΤΟRM -1 και η διαφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων με την κυβερνητική πρόταση για την ΑΤΑ, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

«Μπλέκουν τον Ντίνο στο ξέπλυμα» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της «Αλήθειας», που γράφει ότι ως πρωταγωνιστή της διακίνησης μαύρου χρήματος από την Κύπρο στην Ελλάδα φέρει τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Ντίνο Μιχαηλίδη, ο ξάδελφος του κατηγορούμενου πρώην Υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου σε νέα κατάθεση που έδωσε στον ανακριτή. Γράφει, επίσης, ότι η κυβέρνηση καλεί τις τράπεζες να ανανεώσουν τα ομόλογα που κατέχουν, υποδεικνύοντας τους ότι έχουν υποχρέωση να μπουν στο «σχέδιο σωτηρίας του κράτους». Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις διαφωνούν κάθετα με την κυβερνητική πρόταση για την ΑΤΑ.

Υπό τον τίτλο «Βέτο συντεχνιών για τα Ταμεία Συντάξεως» στεγάζει το κύριό της θέμα η «Σημερινή», η οποία γράφει ότι την έντονη αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος σε ΑΗΚ και Cyta συναντά το ενδεχόμενο παραχώρησης δανείου στην Κυβέρνηση από τα Ταμεία Συντάξεως των εργαζομένων στους δύο ημικρατικούς οργανισμούς. Η εφημερίδα γράφει, επίσης, ότι απεβίωσε χθες σε ηλικία 77 ετών, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, ο Πέτρος Ζαχαριάδης, ο οποίος υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του Συγκροτήματος«Δίας» και του «Σίγμα». Αλλού γράφει ότι οι μη θεσμικοί επενδυτές της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κουρέματος των αξιογράφων τους.    

Ο «Φιλελεύθερος» έχει τίτλο «Γραμμή άμυνας στα 4,5 δισ.» και γράφει ότι ενώ οι εκτιμήσεις για τις ανάγκες της Κύπρου συγκλίνουν πλέον σε ένα ποσό γύρω στα 11 δισ. ευρώ, χθες στο Υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ Υπουργού και τραπεζών. Γράφει, επίσης, ότι αλλάζει ριζικά το τοπίο γύρω από τα on-line καζίνο και αναφέρει ότι ορισμένοι μελετούν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους στη νεκρή ζώνη,όπου δεν θα τους ενοχλεί κανένας. Αλλού, γράφει ότι στο μικροσκόπιο της Κεντρικής βρίσκονται εκατοντάδες εκατομμύρια δάνεια σε μέλη ΔΣ τραπεζών.   «Ακραίες θέσεις για ΑΤΑ» γράφει στο κύριο της θέμα η «Χαραυγή» που αναφέρει ότι ακραίες και επικίνδυνες θέσεις προβάλλουν οι εργοδοτικές οργανώσεις στο διάλογο για αναδιάρθρωση της ΑΤΑ, ενώ δεν κρύβουν την προσδοκία τους για οριστική κατάργηση του θεσμού, ενόψει και των διαβουλεύσεων που αρχίζουν την ερχόμενη εβδομάδα με την Τρόικα. Η εφημερίδα γράφει, επίσης, ότι την πρώτη παράδοση 280δειγμάτων λειψάνων, που αντιστοιχούν σε περίπου 70 αγνοουμένους, στο γενετικό εργαστήριο ICPM της Βοσνίας προανήγγειλε χθες ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Αλλού γράφει ότι θετικά ήταν τα πρώτα σχόλια των Ευρωπαίων για την Κυπριακή Προεδρία.
Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Υπουργοί της Συρίας σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας» αναφέρεται στη χθεσινή βομβιστική επίθεση στη Συρία κατά την οποία  σκοτώθηκαν τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που είχαν ηγετικό ρόλο στην καταστολή της εξέγερσης στη Συρία, ανάμεσά τους και ο γαμπρός του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Η εφημερίδα γράφει ότι ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών,Ντίνος Μιχαηλίδης αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο σκάνδαλο για την αγορά των ΤΟRM -1. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο Μάρκος Παγδατής ετοιμάζεται, μετά το γάμο του, για τους Ολυμπιακούς αγώνες.