Ικανοποίηση εφοπλιστών για ανασύσταση Υπουργείου Ναυτιλίας

Συνάντηση μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη και του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρου Βενιάμη και μελών του διοικητικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης.

Στην ατζέντα των συζητήσεων κυριάρχησε το θέμα της επανασύστασης του υπουργείου και της επανασύνδεσής του με το λιμενικό, καθώς και το πως η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία μπορεί να βοηθήσει περισσότερο την οικονομία, προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί πιο εύκολα σε έξοδο από την κρίση.

Στις συνομιλίες των δύο πλευρών, εξετάσθηκε επίσης, το θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης καθώς φορείς της ναυτιλίας κάνουν λόγο για επιτακτική ανάγκη αναβάθμισής της, επισημαίνοντας ότι η ίδρυση ιδιωτικών σχολών στον χώρο θα μπορούσε να προσελκύσει σπουδαστές, που επιλέγουν σήμερα να πάνε σε πανεπιστήμια άλλων χωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου «ο κ. Μουσουρούλης ανέλυσε τις ακόλουθες προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου: τη δημιουργία ενός σταθερού και σύγχρονου ναυτιλιακού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με σεβασμό στο ναυτεργατικό δυναμικό, την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης ως επένδυση για την απασχόληση σε μια κρίσιμη εποχή για τη χώρα, την ελκυστικότητα της ελληνικής σημαίας, την αναβάθμιση της Ελληνικής ναυτιλιακής διπλωματίας, την ανάπτυξη και προσέλκυση επισκευαστικού έργου στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη».

Επίσης κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα «που απασχολούν την ελληνόκτητη ναυτιλία, που κατέχει την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη και το 15% της παγκόσμιας χωρητικότητας, μεγάλο μέρος της οποίας εκπροσωπεί η ΕΕΕ».

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός δήλωσε ότι: «Ήταν μια συνάντηση ενημερωτική και γνωριμίας με όλο το Προεδρείο. Συζητήσαμε σε βάθος ορισμένα ζητήματα που έχουν ενδιαφέρον και για το Υπουργείο και για την Ένωση. Συζητήσαμε και για τη ναυτική εκπαίδευση. Συνδιαμορφώσαμε ένα πλαίσιο αρχών και από εκεί και πέρα η Ένωση με το Υπουργείο, αλλά και με τους εμπλεκόμενους φορείς, θα συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών αφού εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας πρόσθεσε πως: «Αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό, διότι η ναυτιλία παραμένει ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας στη σημερινή εποχή που τα πάντα καταρρέουν. Ενημερώσαμε τον Υπουργό για διάφορα θέματα, όπως η εκπαίδευση, η πειρατεία, ο IMO, όλα τα διεθνή. Ως προς το νηολόγιο, εμείς θα σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια της κυβέρνησης, ώστε να φέρουμε όσα περισσότερα πλοία μπορούμε κάτω από την Ελληνική σημαία».

Νωρίτερα, την Πέμπτη, ο υπουργός είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Πλούταρχο Σακελλάρη και τους συνεργάτες του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου «η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από τις δυνατότητες χρηματοδότησης που μπορεί να παράσχει η ΕΤΕΠ στον τομέα της ναυτιλίας και της λιμενικής βιομηχανίας. Εξετάστηκαν επίσης οι δυνατότητες περαιτέρω συμμετοχής της ΕΤΕΠ στην ανάπτυξη λιμενικών υποδομών της χώρας, με έμφαση στις υποδομές κρουαζιέρας, αλλά και η τεχνική βοήθεια που μπορεί να παράσχει η ΕΤΕΠ».

Newsroom ΔΟΛ
*Φωτογραφία πρώτης σελίδος, ο νέος Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κ. Μουσουρούλης.