Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 23-7-2012

Η δεύτερη επίσκεψη της Τρόικας στην Κύπρο και οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας απασχολούν τα σημερινά πρωτοσέλιδα του Τύπου. Αλλα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες είναι ο ξαφνικός θάνατος 10χρονου Βρετανού, η διάλεξη του Μπίλ Κλίντον στη Λευκωσία, οι εξελίξεις στην υπόθεση του Λιβάνιου με σουηδικό διαβατήριο, η διαχείριση σκυβάλων στην ελεύθερη Αμμόχωστο κ.ά.

Η «Αλήθεια» στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Η Τρόικα φέρνει τη ‘λυπητερή’» γράφει ότι τα μέτρα που προτείνεται να περιλαμβάνονται στο μνημόνιο για την Κύπρο θα φανούν κατά τη δεύτερη επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων που αρχίζει σήμερα. Αλλού, γράφει ότι απόφαση για το ρωσικό δάνειο θα ληφθεί σε δύο εβδομάδας και πως ο ΥΠΟΙΚ διέψευσε πληροφορίες για μετάβαση στελεχών του Υπουργείου του στην Μόσχα. Γράφει επίσης ότι παιδάκι έσβησε στα δέκα του με ψηλό πυρετό.

Η «Σημερινή» έχει τίτλο «Στον προεκλογικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», γράφοντας ότι δριμεία επίθεση προς κάθε πολιτικό χώρο πέραν του ΑΚΕΛ και τους υποψηφίους Προέδρους, πλην του Σταύρου Μαλά, εξαπέλυσε ο Δημήτρης Χριστόφιας σε επιμνημόσυνο λόγο στο Μέσα Χωριό Πάφου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην διάλεξη του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου για την οικονομική κρίση και προτάσσει την αναφορά του στο φυσικό αέριο. Αλλού, γράφει ότι είναι πετυχημένο το πρόγραμμα ενοικίασης ποδηλάτων σε έξι Δήμους της μείζονος Λευκωσίας.

Με τίτλο «Η κάθοδος των τροϊκανών», ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι η αντιπροσωπεία της Τρόικας θα δει πρώτα την Κεντρική Τράπεζα για τον μεγάλο πονοκέφαλο των τραπεζών και αναμένονται σκληρές διαπραγματεύσεις και για τα εργασιακά. Αλλού, γράφει ότι η Αστυνομία διερευνά τρία νέα αδικήματα εναντίον του Λιβάνιου με σουηδικό διαβατήριο που κρατείται ως ύποπτος για εμπλοκή σε σχεδιαζόμενη επίθεση κατά Ισραηλινών στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην κίνηση στον αυτοκινητόδρομο και γράφει ότι αυξήθηκαν μεν οι λωρίδες κυκλοφορίες, σύμφωνα όμως με τα στοιχεία του τμήματος Δημοσίων Εργων, αυξήθηκαν κατά 3-4.000 ανά 24ωρο και τα αυτοκίνητα που τον χρησιμοποιούν.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Κοροϊδεύουν το λαό», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατήγγειλε τον άκρατο ενδοτισμό και απορριπτισμό, λέγοντας ότι οι θέσεις ενάντια στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία εμπεριέχουν την αποδοχή της διχοτόμησης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος, Σταύρος Μαλάς ξεκινά επαφές με πολιτικές δυνάμεις με στόχο να επικρατήσουν τα στοιχεία που ενώνουν όμορες δυνάμεις. Αλλού, γράφει ότι η υπόθεση της διαχείρισης των οικιακών σκυβάλων στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου έχει φτάσει σε οριακή κατάσταση.