Παρακράτηση 20% των αποζημιώσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για κοινωνικές δράσεις

Μόλις πριν από λίγα λεπτά, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, προτάθηκε από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Αλέξη Τσίπρα, παρακράτηση ύψους 20% από τις αποζημιώσεις των βουλευτών του κομματος, με σκοπό την υποστήριξη κοινωνικών δράσεων του χώρου της ριζοσπαστικής αριστεράς. Επιπλέον από τον κύριο Τσίπρα έγινε αναφορά στην πρόταση νόμου που έχει ήδη κατατεθεί για τη μετενέργεια, ενώ προεξαγγέλθηκε καινούργια πρόταση νόμου για τη διαγραφή των χρεών των νοικοκυριών.

Πιο αναλυτικά,  ο κύριος Τσίπρας προτείνει ένα 20% να παρακρατείται ως συνεισφοράτου κόμματος υπέρ κοινωνικών δράσεων (βλ. κοινωνικό παντοπωλείο, ιατρείο κοκ), ως ένδειξη συμβολικής, μα και υλικής, αρωγής προς όσους υποφέρουν.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτως ή άλλως, μέχρι και σήμερα, βάσει παλαιότερης συμφωνίας, παρακρατούνταν 20% από κάθε βουλευτή υπέρ της συνιστώσας καταγωγής.

 

Παράλληλα, στη διάρκεια της ομιλίας ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε σφοδρή επίθεση προς την κυβέρνηση. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι οφείλουν όλοι «να γνωρίζουν ότι για πρώτη φορά η αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι πραγματική αντιπολίτευση, οπότε δεν θα επιτρέψουμε λιγότερη δημοκρατία. Θα εμποδίσουμε την “τρόικα εσωτερικού” από το να απεμπολήσει κάθε εθνικό δικαίωμα».

 

«Η αποτυχημένη τρόικα θα έρθει να ανακρίνει την κυβέρνηση. Εμείς αρνηθήκαμε να τους συναντήσουμε. Καμία δουλειά δεν έχει και η κυβέρνηση να συναντηθεί με εντεταλμένους υπαλλήλους», προσέθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ο κύριος Τσίπρας χαρακτήρισε ως ακατανότη την αδράνεια στη Σύνοδο της 29ης Ιούνη. «Δεν υποστήριξε (σ.σ. η κυβένρηση) όσα ο ελληνικός λαός κατέκτησε με τους αγώνες και την ψήφο του… Κρύφτηκαν πίσω από ένα ατυχές περιστατικό, την ασθένεια του πρωθυπουργού…», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

 

Με αφορμή τα εκτιμώμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ ως απογοητευτικά αποτελέσματα της 29ης Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε εκ νέου τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου για το ελληνικό ζήτημα, το οποίο παράλληλα από το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς κρίνεται ως κοινό ευρωπαϊκό.

 

Αφού υποστήριξε ότι το Μνημόνιο έχει ήδη χρεοκοπήσει καθώς και ότι τυχόν επιτάχυνσή του είναι παραλογισμός, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί το δόγμα του καλού τροφίμου σωφρονιστηρίου.

 

«Πιστεύουν ότι αν γίνουν τροικανότεροι των τροικανών στο τέλος θα αποζημιωθούν. Πλανώνται πλάνην οικτράν», παρατήρησε χαρακτηριστικά. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θεωρούν ότι «όσο πιο υπάκουοι είμαστε στην πειθαρχία, τόσο πιο επιεικείς προσδοκούμε να είναι οι δανειστές μας». Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία από αυτό το δόγμα, εκτίμησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ως προς το ΔΝΤ, ο νεαρός πολιτικός αρχηγός δήλωσε πως ο στόχος του ΔΝΤ επιτεύχθηκε. «Σήμερα είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση απ’ ότι το 2009», υπογράμμισε ο κύριος Τσίπρας.

 

«Η γενναιοδωρία εξαντλήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο με την προκλητική υποστήριξη στα φιλομνημονιακά κόμματα», προσέθεσε. «Πέτυχαν το σκοπό τους, δεν πρόκειται να δώσουν τίποτα παραπάνω… να πάρουν ίσως, να δώσουν αποκλείεται».

 

«Αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο πραγματικός κίνδυνος για τη χώρα δεν ήταν η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η εκλογή μιας κυβέρνησης συνέχισης του μνημονίου», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας από τα τρία πολιτικά κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση, να τερματίσουν «το παιχνίδι με τις λέξεις επαναδιαπραγμάτευση και απαγκίστρωση».

O κύριος Τσίπρας άσκησε, συν τοις άλλοις, κριτική στην κυβέρνηση, ειδικά δε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για τη μέθοδο που επέλεξε να υιοθετήσει στην υπόθεση της Ελληνικής Χαλυβουργίας.

 

Κινούμενος σε οξείς τόνους, ζήτησε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί» την κυβέρνηση, κάνοντας ακόμη πιο έντονες τις κοινοβουλευτικές τους δραστηριότητες. Επιπρόσθετα, διευκρίνησε προς πάσα κατεύθυνση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετέλθει όλων των κοινοβουλευτικών μέσων, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Βουλή σε «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις διαφθοράς.