Παραγωγή ενέργειας από τη σύντηξη υδρογόνου-νικελίου. Ομογενείς επενδυτές

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση  της επένδυσης-μαμούθ, της  εταιρίας Defcalion Green Technologies στην Ξάνθη,  για την παραγωγή  ενέργειας από τη σύντηξη υδρογόνου-νικελίου (της  εφεύρεσης των Foccardi-Rossi),                     πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο  αμφιθέατρο του Δημαρχείου Παλαιού  Φαλήρου. Την παρουσίαση έκανε ο Πρόεδρος της εταιρίας Αλέκος  Ξανθούλης,   συνοδευόμενος από τον εφευρέτη – Καθηγητή του   Πανεπιστημίου της Μπολόνια Αντρέα  Ρόσι και τον πρώην Πρέσβη, Καθηγητή επίσης στη Μπολόνια, Χρήστο  Στρεμμένο, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Υπουργός  Αναπληρωτής Ανάπτυξης  Σωκράτης Ξυνίδης.

Α. Ξανθούλης: «Μπορούμε να πούμε ότι   ξεκινάμε»

Ο Πρόεδρος της εταιρίας Αλέκος Ξανθούλης ανέφερε  αρχικά πως « Εδώ και 1,5 χρόνο έχουμε ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια που ήρθε η ώρα να παρουσιάσουμε. Πράγματι  την πρώτη φορά που είδαμε αυτή τη συσκευή που  παράγει ενέργεια από το «τίποτα»    πιστέψαμε απόλυτα τον καθηγητή Ρόσι. Υπήρξε  αμφισβήτηση και πολλοί έλεγχοι από  διεθνείς οργανισμούς, όμως υπάρχει πλέον ως    βιομηχανικό πρότυπο και μπορούμε να   πούμε ότι ξεκινάμε» είπε. Παράλληλα, μεταξύ άλλων,                    επεσήμανε ότι η προσπάθεια  έχει ένα εθνικό χαρακτήρα κάνοντας λόγο για «ένα φως  που θα βγει και θέλουμε να                    είναι δικό μας και όχι του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Defcalion, η βιομηχανική παραγωγή ξεκινά από την  Ξάνθη με το πρώτο εργοστάσιο μέχρι το Φθινόπωρο,   όπου θα κατασκευάζεται ο πυρήνας- αντιδραστήρας της συσκευής (το «μυστικό»).

Ένα νέο εργοστάσιο θα  λειτουργήσει μέσα στην επόμενη χρονιά πάλι στην    Ξάνθη , όπου θα κατασκευάζονται                    πλήρεις συσκευές e-cat, ενώ το τρίτο εργοστάσιο  μονάδα θα λειτουργήσει το 2013   και πάλι στην Ξάνθη και θα ασχοληθεί με την παραγωγή    βιομηχανικών μονάδων.

Το συνολικό κόστος επενδύσεων υπολογίζεται ότι ξεπερνά  τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Γιατί στην Ξάνθη;

Στο ερώτημα για το λόγο της  επιλογής της Ξάνθης ως χώρου    εγκατάστασης της βιομηχανίας, ανέφερε τρεις λόγους:                    Καταρχάς, σημείωσε ότι στις  3-4 επισκέψεις του στην περιοχή διαπίστωσε πάρα πολύ   υψηλό επίπεδο του τεχνικού                    κόσμου της περιοχής καθώς επίσης ευγένεια και θερμή φιλοξενία των ανθρώπων.   Κατά δεύτερο λόγο, ανέφερε ότι η γεωστρατηγική θέση     της Ξάνθη με 2 λιμάνια, 2   αεροδρόμια δίπλα της και άμεση πρόσβαση σε όλα τα  διευρωπαϊκά οδικά δίκτυα  είναι πολύ σημαντική ενώ, κατά τρίτο λόγο, σημείωσε    ότι η γενικότερη υποδοχή  που υπήρξε ήταν πάρα πολύ θετική, σημειώνοντας «Θέλουμε η ανάπτυξη να πάψει να είναι κάθετη και να προχωρήσει πιο πάνω από τη Λαμία                    και το Σχηματάρι. Η δική μου πατρίδα που είναι ο Βόλος και δεν με υποδέχτηκε  όπως περίμενα, σε αντίθεση  με την Ξάνθη που μας υποδέχτηκε όπως έπρεπε» ανέφερε   με νόημα.

Δήλωσε ανοιχτός σε συνεργασία με τον επιστημονικό κόσμο και το  Πολυτεχνείο της Ξάνθης ενώ  ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία με τρεις μεγάλες  πολυεθνικές εταιρίες σχεδιάζεται και η ίδρυση ενός Ερευνητικού Κέντρου στην περιοχή. Η συσκευή θα παρουσιαστεί σε επίσημο τεστ ενώπιον των ελληνικών αρχών στο πρώτο    10 ήμερο του Ιουλίου, ενώ αρκετά ινστιτούτα σε όλο  τον κόσμο έχουν δοκιμάσει τη συσκευή. Παράλληλα, 17 χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και η ζήτηση είναι πολύ                    μεγάλη καθημερινά. Είμαστε πολύ περήφανοι για την εποχή αυτή.

« Έλληνες της διασποράς χρηματοδοτούν την   επένδυση

9 Έλληνες της διασποράς -που συνθέτουν την Defcalion   Global- χρηματοδοτούν την επένδυση εκτός του Α. Ξανθούλη. Δεν υπάρχει  δανεισμός ή άλλη χρηματοδότηση και  επισημάνθηκε με σαφήνεια ότι δεν υπάρχει κανένα   αίτημα για επιχορήγηση καθώς η  επένδυση καλύπτεται μόνο από ίδια κεφάλαια. «Έχουμε  ενημερώσει την πολιτεία για     το εγχείρημα αυτό και η παρουσία του κυρίου Ξυνίδη    υποδηλώνει την υποστήριξη  που μας παρέχεται» είπε ο Πρόεδρος της εταιρίας .

Παράλληλα ο Καθηγητής Ρόσι αποκάλυψε ότι ενδιαφέρον  για την ανακάλυψη υπήρξε από διάφορες χώρες αλλά εκτίμησε ως πιο ειλικρινή την προσπάθεια που διαπίστωσε   από την ελληνική εταιρία Defcalion στην αγορά της  πατέντας, προσθέτοντας ότι είναι μεγάλος ελληνολάτρης και εκτιμά ιδιαίτερα τα  επιτεύγματα της χώρας τους   τελευταίους 25 αιώνες. «Υπάρχουν επιχειρηματίες με   πατριωτικό αίσθημα και σε    αυτή τη στιγμή δεν θα δούμε τι θα πάρουμε από την  επένδυση αλλά τι θα δώσουμε στη χώρα» είπε ο Καθηγητής Χ. Στρεμμένος,  επισημαίνοντας και την πολιτισμική διάσταση για την επίτευξη της συνεργασίας.

Τεχνικά στοιχεία της συσκευής:

Σύμφωνα  με τον Πρόεδρο της    Εταιρίας «Είναι ένα κουτί-αντιδραστήρας που χρησιμοποιεί νικέλιο και υδρογόνο   που μας δίνουν θερμική ενέργεια. Είχαν γίνει πολλές  προσπάθειες στο παρελθόν  για την ψυχρή σύντηξη αλλά εμείς καταφέραμε να φτάσουμε σε αυτή η μορφή παραγωγής ενέργειας και ενώ η Ελλάδα διαθέτει το 83% της ποσότητας νικελίου   στην Ε.Ε. Μπορεί να παράγει μέχρι 30 κιλοβάτ/ώρα θερμικής   ενέργειας. Έχουμε προχωρήσει πειραματικά και είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε το  Οκτώβριο διάταξη 1 μεγαβάτ   και το Νοέμβριο 12 μεγαβάτ ενέργειας.«Το κουτάκι  μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε       οικιακή ή βιομηχανική χρήση παράγοντας θερμικήενέργεια ενώ μπορεί να παραχθεί και ηλεκτρική ενέργεια που η χώρα έχει ανάγκη». Το κόστος υπολογίζεται σε 4-5.000 ευρώ και η    απόσβεση υπολογίζεται ότι δεν   ξεπερνά σε διάρκεια τον ένα χρόνο. «Θα καλύψουμε όλο   τον κόσμο και είναι ένα   μεγάλο εγχείρημα γιατί, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, με  αυτή την τεχνολογία έχει    γίνει πάρα πολύ μεγάλος θόρυβος και παρόλο που η  Ελλάδα έχει την αποκλειστικότητα εκτός Αμερικής η χώρα δεν έχει  δείξει ενδιαφέρον.

Υπήρξαν ερωτήσεις κοινοβουλευτικές σε Ομπάμα και Μπερσλουσκόνι για το λόγο που  η Ελλάδα πήρε αυτή την πατέντα. Ελπίζουμε τώρα να υπάρξει ενδιαφέρον και στην Ελλάδα.» ανέφερε ο Αλέξανδρος Ξανθούλης. «Από ελληνική υπεραξία ενός προϊόντος θα μειώσουμε   το κόστος θέρμανσης και   θερμού νερού χρήσης, στο 10%. Όποιος το επιθυμεί    μπορεί να προσθέσει και ένα  οποιοδήποτε μηχανισμό για να μετατρέπει τη θερμική   ενέργεια σε ηλεκτρική και να  επιστρέψει το πλεόνασμα στη ΔΕΗ. Επεσήμανε,  παράλληλα ότι δεν παράγεται καμία  επιβλαβής ενέργεια. Το κόστος είναι μικρότερο από 1     λεπτό ανά κιλοβατώρα, σε αντίθεση με τα 12 που πληρώνει σήμερα ο Έλληνας ενώ   η σημασία για τη βιομηχανία,   την αγροτική οικονομία, και την τροφοδοσία των νησιών είναι αρκετά μεγάλη.

Χρησιμοποίησε για παράδειγμα τη χρήση ενόςμηχανήματος σε σπίτι 200     τετραγωνικών, όπου με μια συσκευή παρέχεται δωρεάν  όλη η θερμική ενέργεια που    απαιτεί το σπίτι ενώ θα εισπράττει 2.500 ευρώ από τη    ΔΕΗ από πώληση της                    ηλεκτρικής.

Υψηλές παρουσίες στην εκδήλωση:

Στην   εκδήλωση παρέστησαν,  εκτός από τα στελέχη της εταιρίας, αρκετοί   εκπρόσωποι της επιστημονικής   κοινότητας αλλά και εκπρόσωποι ξένων κρατών και φορέων που μαρτυρούν τη σημασία που δίδεται στην επιτυχία της εφεύρεσης. Ανάμεσά                    τους ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης της Βάδης-Βυρτεμβέργης της Γερμανίας που   ελέγχεται από το κόμμα των    Πρασίνων, ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού   Επιμελητηρίου, εκπρόσωπος της     Γενικής Γραμματείας Έρευνας της Κίνας, ο Πρόεδρος     του Τεχνικού Επιμελητηρίου   Ελλάδος, Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου        Ελλάδος, καθώς επίσης και ο  Πρόεδρος της «Λάρκο» η οποία θα προμηθεύει με   νικέλιο, ως πρώτη ύλη, στην                    Defcalion. Παράλληλα, υπήρξε αρκετά μεγάλο                    ενδιαφέρον από τους Δήμους της                    Αθήνας που ενδιαφέρονται για την εγκατάσταση      συστημάτων σε δημοτικά κτίρια. Εκτός    από τους δημοσιογράφους ελληνικών και διεθνών μέσων,  ερωτήσεις υπέβαλλαν και   επιστήμονες και άνθρωποι των επιχειρήσεων,   παίρνοντας από τον Αντρέα Ρόσι  απαντήσεις που αφορούν μόνο στο εξωτερικό και όχι   στον εσωτερικό πυρήνα της  συσκευής, που αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό.