Σε καλό κλίμα Τρόϊκα-Στουρνάρας. Δεν ζήτησαν νέα Μέτρα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Γ. Στουρναρα με την τρόικα. Όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου κανένα θέμα δεν έκλεισε στη συνάντηση αλλά οι συζητήσεις έγιναν σε καλό… κλίμα.

Η διαπραγμάτευση έγινε για τα ισοδύναμα μέτρα του 2012 και τα μέτρα που θα περιορίσουν τις αποκλίσεις ύψους 2,5 δις. ευρώ περίπου.

Για τις δαπάνες 11,5 δισ. ευρώ της περιόδου 2013 έγινε παρουσίαση των κατευθύνσεων και οχι μέτρων, για τα οποία θα αποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Σύμφωνα… με πληροφορίες η τρόικα δεν ζήτησε πρόσθετα μέτρα για το 2012. Το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, θα παραδοθεί στους εκπροσώπους της τρόικας μετά την έγκριση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, το μεσημέρι. Στο πακέτο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται περικοπές δαπανών ύψους 5 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από συντάξεις, επιδόματα και άλλες κοινωνικές παροχές. Πρόκειται για μέτρα του υπουργείου Εργασίας, που θα έχει και τη μεγαλύτερη συμετοχή στο πακέτο, στο οποίο περικοπές ύψους 2 δισ. ευρώ θα αφορούν τις συντάξεις και 3 δισ. ευρώ τα επιδόματα. Στις προτάσεις που βρίσκονται υπο εξέταση στο υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνονται η θέσπιση πλαφόν στο ύψος όλων των συντάξεων στα επίπεδα μεταξύ 2.000- 2.200 ευρώ, οπως και περικοπές σε συντάξεις πάνω από ένα ορισμένο όριο. Σε οτι αφορα τα επιδόματα, οι περικοπές δεν θα αφορουν το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ. Για τα επιδόματα εξετάζεται η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγησή τους.