Επί της συνεντεύξεως του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τσιάρα στην ΡΗΡ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αίσθηση προξένησε στην ομογένεια η συνέντευξη του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρα στην Panhellenic Posτ, https://www.panhellenicpost.com/archives/14805. Η συνέντευξη αναδημοσιεύθηκε από blogs (http://groups.google.com/group/hellenic-affairs-forum) ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που έφθασαν υπό τύπο e-mails μας ενημερώνουν ότι τις αμέσως προσεχείς ώρες θα αναδημοσιευθεί και σε ομογενειακές εφημερίδες, όπως της Αυστραλίας (www.neoskosmos.com) καθώς και σε άλλα έντυπα.

Από τους αναγνώστες, θετικά σχολιάστηκε η πρόθεση του κ. Υπουργού να επιλύσει μια σειρά από εκκρεμούντα ζητήματα, που αφορούν τον εκτός συνόρων Ελληνισμό. Όπως είναι το φορολογικό, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η επιστολική ψήφος.

Επίσης, ευνοϊκή απήχηση είχε και η προτροπή του κ. Υφυπουργού προς τους Ομογενείς να επισκεφθούν μαζικά τη γενέτειρα, ώστε να συμβάλουν, έτσι, στην τουριστική της ανάπτυξη.

Γενικά, με τις τοποθετήσεις του ο κ. Τσιάρας, αν και νέος στο Υπουργείο, έδειξε να έχει γνώση του αντικειμένου. Άλλωστε, εκτός συνεντεύξεως, εκμυστηρεύθηκε ότι έχει πολλές φορές βρεθεί ανάμεσα σε ομογενείς, σε διάφορα συνέδρια, άλλες εκδηλώσεις και έχει συνομιλήσει με πολλούς Απόδημους ενώ «ορισμένοι καλοί μου φίλοι είναι οι ίδιοι ομογενείς», όπως είπε.

Κεντρικό σημείο της συνέντευξης αποτέλεσε, από τη φύση του, το θέμα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και οι δρομολογημένες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του.

Ο κ. Τσιάρας έδειξε αποφασισμένος να προχωρήσει μέσα στο προσεχή Δεκέμβρη, αφενός μεν στην σύγκλιση της παγκόσμιας συνέλευσης και την εκλογή νέου προεδρείου και, αφετέρου, μέσα στο 2013, στην αναδιοργάνωση του εικοσαετούς, πλέον, «θεσμού».

Το γεγονός ότι το ΣΑΕ, σπατάλησε χρήμα, έμψυχο υλικό και χρόνο παράγοντας μηδενικό έργο, όλα αυτά τα χρόνια, είναι αδιαμφισβήτητο. Ότι, επομένως, η διαιώνιση της αδιάφορης –για την Ομογένεια- ύπαρξής του θα συνιστούσε σκάνδαλο, είναι αυτονόητο.

Παρεξηγήσιμη και άνευ αποτελέσματος θα ήταν και τυχόν νέα παράταση της ήδη από διετίας ληξάσης θητείας του (ανενεργού) προεδρείου. Οπότε, σωστά έπραξε ο Υφυπουργός και δρομολόγησε τις εξελίξεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαστε με το θέμα του ΣΑΕ και της αλλαγής του σχετικού Νόμου. (http://www.elliniki-gnomi.eu/archives/21542).

Πώς θα αλλάξει ; Τι θα γίνει; Πώς και γιατί θα είναι αποδεκτό από την Ομογένεια το νέο δημιούργημα; Ποιους σκοπούς θα εξυπηρετήσει; Πώς θα εξασφαλισθεί η χρηματοδότησή του; Είναι μερικά μόνον από τα ερωτήματα που τίθενται και που πρέπει να απαντηθούν πριν ξεκινήσει η σύσταση του νέου φορέα..

Άποψη της PanHellenic Post είναι ότι οι συνομιλητές του υπουργείου πρέπει να γνωρίζουν την ομογένεια και τα θέματά της και όχι να νομίζουν ότι τα γνωρίζουν, όπως συνήθως γίνεται. Έπειτα, οι όποιες συζητήσεις να γίνουν με τους πραγματικούς ηγέτες της ομογένειας και όχι με διάφορους «σφραγιδοκατόχους».

Στις συζητήσεις, πρέπει να βρεθούν οι κοινοί στόχοι, οι κοινές επιδιώξεις, τα κοινά –καλώς νοούμενα- συμφέροντα. «Οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν με σχετικούς και όχι με άσχετους» είναι η φράση που μας είπε ο ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης κ. Κρις Σπύρου, τον οποίο ρωτήσαμε σχετικά. Μας είπε και μία δεύτερη: «Να αντικατασταθούν οι ανεπρόκοποι με προκομμένους». Είχε και μία ακόμη, σιβυλλική θα τη λέγαμε, φράση: «black is the night in the mountains, που σημαίνει μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά», μας είπε…

Είναι δυνατόν μία Οργάνωση να εκπροσωπήσει το σύνολον του εκτός συνόρων ελληνισμού; Αν η απάντηση είναι, «ναι», τότε έρχεται ένα δεύτερο ερώτημα: Είναι δυνατόν να συγκεραστούν οι προτεραιότητες, τα προβλήματα και οι στοχεύσεις των Ελλήνων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με εκείνα των Ελλήνων της Γερμανίας; Ή της Αυστραλίας με εκείνα των Ελλήνων του Χονγκ Κονγκ;

Οι Ομογενείς επιχειρηματίες που επισκέφθηκαν πρόσφατα τη χώρα, προκειμένου να επενδύσουν, «αξίωσαν» ορισμένα πράγματα: Σταθερό φορολογικό σύστημα, γρήγορες διαδικασίες (fast track) αναπτυξιακές δυνατότητες. Είναι γι αυτό τάχα λιγότερο φιλέλληνες;

Πώς, λοιπόν, να μην ρωτήσεις καλόπιστα: Εάν προαπαιτούμενο είναι η αυτοχρηματοδότηση του όποιου οργανισμού δημιουργηθεί, τότε, τι λέμε στην Ομογένεια; Ελάτε να σας οργανώσουμε, να σας πούμε εμείς τι να κάνετε και… πληρώνετε εσείς;

Η Panhellenic Post τα γράφει αυτά γνωρίζοντας τις καλές προθέσεις του κ. Υφυπουργού και της «τρικομματικής» κυβέρνησης. Και τα επισημάνει, για να μην πέσουν στην ίδια παγίδα που έπεσαν και οι προκάτοχοι. Να μην περάσουν 1-2 χρόνια και πάλι μετράμε μηδενικά…