Σενάρια για νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους

Πληροφορίες διεθνών πρακτορείων ειδήσεων κάνουν λόγο για νεο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε την πληροφορία η οποία έκανε τον γύρο του κόσμου. Λίγες ώρες αργότερα το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο μετέδωσε ότι σύμφωνα με αποκλειστικές του πληροφορίες το θέμα έχει προχωρήσει.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο, η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες εμφανίζονται έτοιμες να δεχθούν νέες απώλειες με στόχο την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους σε επίπεδα του 100%.

Αυτό θα σημάνει νέο «κούρεμα» της τάξης των 70-100 δισ. ευρώ.

“Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ, αλλά και οι κεντρικές τράπεζες θα χάσουν από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν. Αλλά επίσης σημαίνει ότι και οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να δεχθούν απώλειες. Το σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι να σηκώσουν το βάρος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ορισμένες κεντρικές τράπεζες, αλλά αυτό ίσως σημαίνει ότι κάποιες τράπεζες -ακόμα και η ίδια η ΕΚΤ- θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση” γράφει χαρακτηριστικά το Reuters.

Βέβαια, αυτό που τονίζεται είναι ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πει κάποιος με βεβαιότητα ότι άνοιξε ο δρόμος αλλά αν δεν ληφθούν γρήγορα δραστικές αποφάσεις η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει.