Φαντασμαγορική αλλά “ρηχή” η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου

Με ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα, χωρίς, όμως, κανένα “βάθος”, και χωρίς ιστορικές αναφορές παρά μόνον σκηνές από την σύγχρονη Αγγλική κουλτούρα (που περιέλαβε και τον Τζέημς Μποντ), περίπου ένα δισ. τηλεθεατές από όλο τον κόσμο είδαν την τελετή έναρξης των 30ων Ολυμπιακών Αγώνων που θα διαξαχθούν στο Λονδίνο, με 80.000 άτομα στις εξέδρες.

Το όνομα του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Ντάνι Μπόιλ (Slumdog Millionaire, Trainspotting) εγγυήθηκε ένα υπερθέαμα, καθώς και τα 30 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για τις αναγκες της τελετής.

Ρόουαν Άτκινσον, Ντάνιελ Κρέγκ, Ντέιβιντ Μπέκαμ, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ έκαναν εμφανίσεις μεταξύ άλλων σε ένα σόου που περιελάμβανε μουσικά ταξίδια σε βρετανικό φόντο και υπό το βλέμμα της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Οι σημαιοφόροι και οι αποστολές που παρήλασαν στο Ολυμπιακό Στάδιο από τις 00:21 του Λονδίνου έφτασαν τους 205, με την ελληνική και τον Σημαιοφόρο Αλέξανδρο Νικολαΐδη να μπαίνουν πρώτοι στο στάδιο.

Τελευταία η αποστολή της χώρας που φιλοξενεί για τρίτη φορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, της Αγγλίας. 7,5 δισ. χαρτάκια που έπεσαν από τον ουρανό σηματοδότησαν την είσοδό της στο κατάμεστο Στάδιο.

Αν οι Βρετανοί έχουν κάτι να υπερηφανεύονται αυτό δεν είναι άλλο από τη μουσική τους. Η ποπ-ροκ σκηνή τους «έντυσε» σχεδόν ολόκληρη την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκίνησε στις 23:00 της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε στις 03:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος).

Οι απόψεις μάλλον διχάζουν ως προς το θέαμα που παρουσίασαν οι Βρετανοί, όμως, όπως και να’ χει, οι 30οι Αγώνες άνοιξαν και τυπικά την αυλαία τους στο Ολυμπιακό Στάδιο. Πληθώρα χρωμάτων, μουσική πανδαισία και μεγάλη δόση από βρετανική κουλτούρα κυριάρχησαν στην τελετή που τελικά κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες.

Ευρηματική η Ολυμπιακή Φλόγα που σχηματίστηκε από τις 205 μεταλλικές χοάνες που κρατούσαν οι εθνικές ομάδες που παρέλασαν. Κάθε μία χοάνη, αναμμένη συνδέθηκε στο κέντρο του Σταδίου σε ένα κεντρικό σύστημα υδραυλικών σωλήνων, που όλοι μαζί ορθώθηκαν και σχημάτισαν την Ολυμπιακή Φλόγα.